unDOGmatik

unDOGmatik

Nem tisztel? Rossz kutya?

2022. június 23. - unDOGmatik

370aa0d1-67ef-4764-a761-ba35eae904fd.jpegSokszor elvárás a kutyával szemben, hogy tisztelje a gazdáját, szóval beszélgessünk pár szóban arról, mi a helyzet ezzel és az ehhez hasonló igényekkel. Nem is kell ennyire elvont fogalmakig elmenni, nézzük először meg milyen az a „rossz kutya”. Rág? A kutyáknál ez egy meglehetősen természetes dolog, van lehetőség arra, hogy leszoktassuk róla, vagy megtanítsuk, mit rághat és mit nem. Ürüléket eszik? Lehet undorítóan hangzik, de számukra természetes, és emellett a világ egyik legmenőbb kávéja lényegében a cibetmacska ürüléke, szóval... Nem jön, amikor hívja a gazda. Hát… ettől nem lesz rossz kutya. Valószínűleg valami sokkal fontosabb dolga akadt, valami sokkal érdekesebb helyzetben.

Szerintem rossz kutya nem létezik, és nem is nagyon érdemes címkézni, inkább a viselkedést érdemes alaposan megvizsgálni, és kitalálni, hogyan lehet változtatni rajta (vagy rajtunk), ha szükséges. Az, hogy valaki jó vagy rossz, nem egy viselkedés.

ed7a30e1-6744-4dfb-9c92-ec6aa0bf806c.jpegHa a kutyát felelőssé tesszük a tetteiért vagy azt várjuk, legyen tisztában azzal, hogy „rosszat” csinált, akkor erkölcsi döntéseket várunk el tőle. A kutyáknak azonban nincsenek erkölcseik. Nem tudnak morális döntéseket hozni, nem értik a jó és a rossz fogalmát, amit értenek az az, hogy mi a biztonságos és mi nem, mi kellemes számukra és mi nem, mi vezet eredményre, és mi nem. Nagyon káros a nevelésre és a képzésre nézve is, ha a viselkedést másnak tekintjük, mint ami valójában: az állat legjobb erőfeszítése a biztonság és/vagy a siker érdekében.

A kutyák nem rendelkeznek megfelelő idegrendszeri adottságokkal ahhoz, hogy megértsenek olyan, az ember által alkotott fogalmakat, mint a tisztelet, a jó és rossz vagy a felelősség. Ezek olyan ideológiák, amelyeknek a jelentésében még két ember sem feltétlenül ért egyet, hogyan várhatnánk el egy állattól, hogy képes legyen rá?

Egy kutya viselkedése nem személyes, nem irányul afelé, hogy a gazdát megbántsa vagy szándékosan kihívások elé állítsa. Ha ezt gondoljuk, akkor antropomorfizálunk, olyan dolgokat látunk az állat fejébe, amelyek csak az emberre lehetnek igazak, és ezzel megnehezítjük a tréninget, mert nem a valóságot, nem magát a viselkedést látjuk.

Mi emberek vagyunk azok, akik képesek a felelősségvállalásra, erkölcsre és arra, hogy tiszteljünk más élőlényeket. Tegyük ezt meg azzal, hogy először megismerjük a másik élőlényt, kommunikálunk vele és a neki megfelelő módon viszonyulunk hozzá.

Fotó:

Photo by Mikhail Nilov: https://www.pexels.com/photo/an-asian-palm-civet-sleeping-on-a-tree-branch-7723964/

Photo by Sam Lion: https://www.pexels.com/photo/adorable-dog-lying-on-floor-near-book-5732457/

 

süti beállítások módosítása
Google+