unDOGmatik

unDOGmatik

Ha végre itt a nyár...

2022. június 22. - unDOGmatik

Hosszú nappalok, jó meleg nyár - a legtöbb ember végre pihen az egész éves hajtás után. A kisállatokkal többet foglalkoznak, a kutyák végre sokkal több időt tölthetnek a szabadban.

A nyári meleg ugyan kellemes, ugyanakkor veszélyeket is tartogat a kis kedvencek számára. Nézzük meg, mire érdemes figyelni, hogy a pihenés valóban pihenés legyen!

  • Figyeld az időjárást és ehhez igazítsd a sétáitokat. Nyáron gyorsan melegszik az idő, a magas hőmérséklet hőgutát okozhat.

(Mi az a hőguta? A hivatalos definíció szerint a hőguta a test hőszabályozásának zavara.
“A test túlmelegedésének elsődleges tünetei a szapora, ziháló lihegés, erőtlen bágyadtság, nyálzás, kitágult pupillák, habzó orr, forró testfelület.” - írja Dr. Szepes Orsolya állatorvos, a Boxivet oldalán.
Bővebben: https://boxivet.hu/nyari-oromok-a-hoguta/ )

A mellékelt táblázat a TACC (Tufts Animal Care and Condition) adatai alapján készült és segít eligazodni abban, hogy kedvencedre mennyire veszélyes az aktuális hőmérséklet.
tacc_scales_hot_temperature_ud_b.jpg

  • Soha ne hagyd az állatot bezárva az autóba. Zárt térben, nem megfelelő szellőzés mellett pillanatok alatt 50°C fölé is emelkedhet a hőmérséklet.A nyári melegben különösen fontos a hidratálás. Mindig legyen nálad elegendő friss víz a kedvenced számára is.

  • Gondolj rá, hogy a kutyád lábát nem védi cipő, mint a tiédet. A forró beton könnyen okozhat égési sérülést a talppárnákon - ha lehet kerüld el a forró talajt. Ha nem tudod megoldani, akkor javasoljuk ilyenkor a rövidebb sétát vagy otthoni elfoglaltságot (játék, környezetgazdagítás).

(A tévhit ellenére nem délben van a legmelegebb. A nyári napokon jóval tovább süt a nap, ami sokkal tovább tartja forrón a levegőt és a betont is. Mindig az aktuális időjárás függvénye, hogy melyik napon melyik a legmelegebb időintervallum.)

  • Nagy melegben a séták inkább legyen rövidebbek és ha meg tudod oldani, keresd a természetes, árnyékos helyeket. A vízparti területek (ahol hivatalosan is beengedheted a kutyát a vízbe) különösen jók ilyenkor.

  • Vízbe engedésnél is figyelj a fokozatosságra: ha kedvenced kimerült, felhevült, akkor először csak kicsit álljon a sekélyebb vízben és ha kicsit megnyugodott, akkor mehet a nagy pancsolás.

  • A kutya a száján át, lihegéssel hűti magát. Bár néhol elkerülhetetlen a szájkosár, gondoskodj róla, hogy megfelelő méretű legyen, amiben rendesen tud lihegni.

  • Használj mancsápoló krémet - nem csak télen hasznos, de nyáron is sokat segít a kiszáradt talppárnák regenerálásában!

  

Források:
TACC scales - https://vet.tufts.edu/wp-content/uploads/tacc.pdf
Dog Cliparts - https://www.vecteezy.com/free-vector/dog-silhouette
Thermometer Clipart - https://www.vecteezy.com/free-vector/thermometer
“Nyári örömök” - https://boxivet.hu/nyari-oromok-a-hoguta/

süti beállítások módosítása
Google+