unDOGmatik

unDOGmatik

Kutyák a nagyvárosban 1.

Who let the dogs out?

2018. október 12. - unDOGmatik

dsc_0359.JPG

Sétáltok az utcán kedvencetekkel, amikor hirtelen egy kinyíló lépcsőházajtóból az arcotokba robban egy idegen kutya. Ismerős a helyzet? Alapvetően lehetséges, hogy a szituációból semmi gond nem lesz, a kutyák találkoznak, megszaglásszák egymást, és mindenki megy a maga útjára.

A helyzet mégsem ilyen egyszerű. Először is, a jól szocializált, nyugodt kutyát is megrémítheti egy hasonló, hirtelen találkozás, ami teljesen természetesen ijedtséghez, az ijedség pedig harapáshoz vezethet. Könnyen lehet az is, hogy akár a járdán közlekedő, akár a lépcsőházból kiszaladó négylábú

  • rehabilitáció alatt áll
  • fertőző betegsége van
  • nem jól kezeli a pórázon való találkozást más kutyákkal
  • szocializációs problémái vannak.

Ezeken kívül történhet más, váratlan esemény is, ami gondot okoz: jöhet monociklis, rolleres, gördeszkás, görkoris, kerékpáros, talán csak űrhajó nem. Ha a kutya váratlanul kilép a járdára, balesetet okozhat, amiben mind ő maga, mind az arra haladó megsérülhet. De nem is kell sérülésig elmenni, gondoljunk azokra az emberekre, akik félnek a kutyáktól, számukra egy hasonló, váratlan találkozás elég megrázó lehet, és még inkább mélyíti a félelmet.

Vagy tegyük fel, hogy a bejárat előtt éppen egy gyerek halad el, mondjuk rollerrel, és mivel a kutya kontrollálatlanul lép ki az utcára, összeütköznek. Ebben a helyzetben is lehetséges az ijedtség miatti agresszió a kutya részéről, de épp elég, ha mindketten balesetet szenvednek, és a kutya rémülten elmenekül, aztán a hírekben láthatjuk, hogy a gonosz rolleres/gördeszkás elütötte a kutyát a járdán, holott a probléma ott kezdődött, hogy a kutya elsőként, váratlanul lépett ki az ajtón.

Az ilyen esetek elkerülése végett figyeljünk jobban egymásra és kedvenceinkre, mert egy hasonló találkozás mindkét fél számára gondot okozhat. Semmiképpen ne a kutya lépjen ki először az utcára, hanem a gazda, aki meggyőződik róla, hogy a kutya is követheti, és indulhat a séta.

süti beállítások módosítása
Google+