unDOGmatik

unDOGmatik

Biztosan készen állsz rá, hogy kutyát fogadj be?

2019. december 21. - unDOGmatik

photo-of-puppy-lying-on-carpet-1750378.jpg

Karácsony közeledtével először is egy nagyon fontos dolog: ne ajándékozz kutyát (vagy más állatot), kivéve, ha plüssből van. Egy kutya tartása, nevelése időigényes feladat, nagyon sok állat kerül utcára, menhelyre, mert azt hitték cuki lesz, aztán kiderül, hogy bepiszkít, mindent szétrág, nem hallgat senkire (egyik kutya sem születik behívhatónak), ráadásul ezeket mind teljesen természetes, hogy csinálja, szóval napi szinten rengeteg energiát és időt kell a nevelésére fordítani.

Nagyon sok gazda tudna ódákat zengeni arról, hogyan változtatta meg az életét pozitív irányba, hogy kutyája lett, és ha az ember szeretné, egy hirtelen gondolattól vezérelve szinte azonnal elmehet a menhelyre, és örökbe is fogadhat egyet. De vajon tényleg ezt kéne tenni? Vagy először érdemes alaposan végiggondolni, tényleg alkalmasak-e a körülmények egy kutya befogadására?

A kutyatartás nem csak anyagilag, de érzelmileg is megterhelő és időigényes. Ha a kapcsolat nem jó, azt mind a gazda, mind kedvence megsínyli, szóval mielőtt elmerülsz a romantikus álomképekben arról, hogyan szaladgál egy édes kölyök körülötted, fontos, hogy járj utána dolgoknak, bizonyosodj meg róla, teljesen tisztában vagy-e azzal, mit vállalsz. Tehát, először is tedd fel magadnak a következő kérdéseket.

1. Elsősorban miért akarok kutyát?

Kelly Kandra Hughes pszichológus azt tanácsolja, hogy először tisztázd magadban az okokat. Magányosnak érzed magad és úgy érzed, segítene? Vagy abban reménykedsz, hogy a kutya aktívabbá tesz? Esetleg több felelősséget és rendszert szeretnél az életedbe? Kelly Kandra Hughes azt javasolja, hogy ha megvan a válasz, kérdezd meg magadtól, milyen régóta érzel így? Ez inkább egy rövid, átmeneti időszak (amit valószínűleg valami kevésbé intenzív hobbival is ki lehet tölteni) vagy hosszan tartó? Úgy gondolod, hogy ugyanígy fogod magad érezni egy hónap vagy egy év múlva is? És tíz vagy tizenöt év múlva? Mert nagyjából ennyi ideig kötelezed el magad, amikor kutyát fogadsz be. És ha már itt tartunk…

2. El tudok köteleződni hosszútávon?

Mintha arról beszélnénk, hogy megházasodj-e, ugye? Viccesnek tűnik, pedig egy másik élőlénnyel fogsz együtt élni hosszú ideig, akivel jó kapcsolatot kell ápolnod, különben megkeserítitek egymás életét. A kutyák átlagosan 8-15 évig élnek, ami függ a fajtától (és nyilván sok minden mástól is). Mielőtt úgy döntesz, kutyád lesz, gondold végig alaposan meg tudod-e, meg akarod-e oldani, hogy a kutya melletted maradjon, bármi is jön közbe? Ahogy telik az idő az emberek életkörülményei változnak, jöhet költözés, gyerek, új munka, de a kutya állandó marad. Fontos végiggondolni, hogy ha a körülmények változnak, akkor is képes leszel-e gondoskodni az állatról, akit hazavittél. Az emberek és a kutyák között viszonylag hamar kialakul a kötődés, ha alapos megfontolás nélkül viszel haza egy állatot, azt kockáztatod, hogy mindkettőtöket érzelmi trauma éri, amikor a kapcsolat mégsem úgy működik, ahogy elképzelted. Nem egy ruhadarabot viszel vissza az üzletbe, mert nem jó a méret.

3. Milyen gyakran vagyok otthon?

A simogatás és gyors séták a ház körül jó dolgok, de egy háziállat sokkal többet igényel ennél. A legfontosabb erőforrás, amire a kutyának szüksége van tőlünk az idő: idő kell a sétához, a játékhoz, a képzéshez stb.
Minden kutyának – nem csak a nagyon energikus fajtáknak –  szüksége van sok gyakorlásra, figyelemre, szóval, ha minden nap rengeteg időt vagy a munkahelyeden, nagyon sokat utazol, vagy bármilyen okból keveset vagy otthon, számíts rá, hogy a fizetésed jó részét kutyaszittereknél hagyod. Ha ez nem megoldható, talán nem a legokosabb lépés kutyát vállalni.

4. Kész vagyok életmódváltásra?

Nem csak a sétáltatás jelent elkötelezettséget. Lehet, hogy rövidebbre kell szabni a nyaralást, ki kell hagyni a szórakozást, átszervezni a hétvégi programokat, hogy mindent meg tudj adni kedvencednek, amire szüksége van. Képzeld el, hogy minden nap órákkal korábban kell kelned, mint ahogy eddig tetted, ki kell menned akkor is, ha esik, ha fúj, akkor is, ha alig pár órát aludtál, és azonnal megoldást kell találnod arra, ki vigyázzon kedvencedre, ha valamilyen okból az irodában kell maradnod, vagy el kell utaznod. Ha nem vagy vele teljesen rendben, hogy az életed a feje tetejére fog állni, akkor ne vállalj kutyát.

5. Megengedhetem magamnak?

Lehet, hogy az örökbefogadás költsége nem magas, de az etetés, az állatorvos, ivartalanítás, játékok, hámok, nyakörvek, pórázak stb. eléggé megdobják a költségeket. Venned kell kutyaágyat vagy ketrecet, el kell menned kutyaiskolába, ha kölyköt fogadsz be, szobatisztaságra kell nevelned, meg kell tanítanod neki milyen szabályoknak a betartását várod el tőle, szocializálnod kell más kutyákkal, emberekkel, hozzá kell szoktatnod a városi zajokhoz, meg kell tanítanod, hogy nem ugathat sokat a lakásban… ezek mind rengeteg időt, és igen, anyagi ráfordítást igényelnek. Bizonyos fajták esetében bele kell számolnod a költségekbe a nyírást, szőrápolást, kutyakozmetikust is. 

6. Tudom kezelni a nehéz helyzeteket?

Kutyával élni nagyon sok előnnyel jár, de nem csak simogatás és feltétel nélküli szeretet. Ott van például a folyamatos takarítás. A kutyák szőrösek, amit mindenhol elhullatnak, szeretnek ásni, pocsolyába feküdni, a földön fetrengeni, és nagyon sok koszt behurcolnak a lakásba. Sok embernek ezek nem jelentenek problémát, de ha nagyon érzékeny vagy a tisztaságra, készülj fel, hogy a takarítás mellett még fürdetned is kell kedvencedet. És természetesen fel kell takarítanod a pisit, a kakát és a hányást, mert a legjobban nevelt kutya is lehet beteg. Semmi különös nincs abban, ha undorodsz az ilyen dolgoktól, de ettől még neked kell majd megcsinálni.
Nem felejtkezhetünk el arról sem, hogy a kutyatartás érzelmi nehézségekkel is jár, különösen ha kedvenced beteg, fájdalmai vannak, vagy öregszik. 

Ha ezeket figyelembe vesszük, érthető, hogy nem mindenki akar kutyát, és ha úgy döntöttél, még nincs itt az ideje, az nem azt jelenti, hogy nem is készülhetsz fel rá. Lehetsz például ideiglenes befogadó, gondoskodhatsz mentett kutyákról addig, míg megtalálják végleges otthonukat. Ha nem akarsz ilyen mértékben elköteleződni kereshetsz önkéntes munkát menhelyeken, segíthetsz az ismerőseidnek vagy a családodnak vigyázni az ő kedvencükre. Bár a kutyatartás rengeteg felelősséggel és áldozattal jár, a legtöbb kutyatulajdonos azt mondaná, hogy ha belefekteted az energiát, teljes mértékben megéri.

Forrás: https://www.mic.com/p/are-you-ready-for-a-dog-heres-how-to-determine-if-adopting-is-the-right-choice-18134520

Photo by Josh Sorenson from Pexels

süti beállítások módosítása
Google+