unDOGmatik

unDOGmatik

Hogyan üdvözöld Anglia királynőjét?

2018. szeptember 04. - unDOGmatik

Sosem árt egy kis udvari etikettet tanulni, ki tudja, mikor lesz hasznos? Az jelen esetben nem annyira lényeges, hogy a korrekt megszólítás „Your Majesty”, a későbbiekben „Ma'am”, vagy hogy az uraknak illik fejet hajtani, a hölgyeknek pedig egy kicsit pukedlizni. Ami viszont lényeges: semmiképpen ne próbálj hozzáérni a királynőhöz, míg ő nem nyújtja ki a kezét feléd. Nem piszkálhatod csak úgy a királyi család tagjait. Hogy jön ez a kutyákhoz? Úgy, hogy pontosan ezt a viselkedést kéne az embereknek követni, amikor ismeretlen állattal találkoznak.

De vegyünk egy hétköznapibb esetet, mint a királynővel való találkozás: képzeld el, hogy a barátod bemutat az édesanyjának. Elkapod a nyakát, megdörzsölgeted a fejét párszor, és a legszebb, ünnepi gügyögésedet használod, hogy közöld, nagyon örülsz a találkozásnak. Nyilván mindkettőjük agyán átfut, hogy őrült vagy, pedig pontosan ez az a mód, ahogyan a többség viselkedik amikor egy kutyával, vagy macskával találkozik.

Nagyon nehéz normális magatartásra tanítani az embereket állatok közelében, pedig azt gondolnánk, elég a józan ész ahhoz, hogy ne menjen oda valaki egy teljesen idegen kutyához... mégis nap mint nap találkozhatunk a jelenséggel.

Biztosan ismerős az a helyzet, amikor sétáltatod kedvenced, és a semmiből megjelenik egy idegen, aki minden kérdés nélkül odalép, hogy simogassa. Vagy ott van az a távoli rokon, aki évente egyszer látogat meg, de akkor úgy érzi, teljesen rendben van, ha körbecipeli a cicád a lakásban. Ha közlöd ezekkel az emberekkel, hogy ne piszkálják kedvenced, valószínűleg hallhatod a következő mondatot: „Ó, nincs semmi baj, engem szeretnek az állatok.”

Magyarra fordítva ez a feltételezésük azt jelenti, hogy egyáltalán nem figyelnek az állat testbeszédére. A legtöbb kutya és macska szereti a családtagokat, de – és ez egy természetes viselkedés – óvatos az idegenekkel vagy azokkal az emberekkel, akiket ritkán lát.

Amikor egy idegen megközelít benneteket, lehetséges, hogy a kutyád morogni kezd, mert megijed, a cicád pedig fúj vagy karmol. Ilyenkor gyakori, hogy az elkövető visszavágásként motyog valamit az állat agresszív viselkedéséről.

Mint gazdák, arra tanítjuk háziállatainkat, hogy legyenek szociálisak az emberekkel, és mindeközben próbáljuk ösztönözni az embereket, hogy viselkedjenek ésszerűen az állatok közelében is. Ha valaki a kutyád felé tart, kérd meg, hogy álljon meg néhány méterre, adjon az állatnak teret, aztán figyeld meg, kedvenced szeretne-e ismerkedni. Ha úgy látod, hogy nem, de az illető ennek ellenére is közeledik, állj be kettejük közé, akadályozd meg fizikailag a kontaktust, és magyarázd el az ismeretlennek, hogy a kutyád nem szereti az idegeneket.

Annak ellenére, hogy az állatok finom jelekkel mutatják, ha nincs problémájuk azzal, hogy a közelükbe megy valaki, az én általános szabályom a következő: soha ne menj oda egy idegen állathoz. Helyette állj meg néhány lépésre, és beszélj hozzá. Ha tetszik neki a hangod, a szagod, ő maga fog odamenni hozzád. Egy barátságos kutya lehet, hogy odadugja a fejét a kezedhez, a macska előjön a rejtekhelyéről és az öledbe ül, hogy simogasd. Ha megvárod, míg ő maga közelít, elkerülheted a kellemetlen félreértéseket. Ahogy a királynő esetben is.

Forrás: https://www.expressnews.com/life/life_columnists/cathy_m_rosenthal/article/Training-people-to-have-good-manners-with-pets-13139331.php
Fotó: Pexels

süti beállítások módosítása
Google+