unDOGmatik

unDOGmatik

Vedd észre a jót, és jutalmazd!

2018. július 20. - unDOGmatik

action-adorable-animal-264005.jpg

Kutyáink, és ami azt illeti az állatok nem csak a képzés alatt, hanem a hét minden napján, a nap 24 órájában tanulnak a környezetükről, és viselkedésük következményeiről. Kedvenced viselkedését és világról alkotott képét befolyásolja a veled való kapcsolata, más kutyákkal, emberekkel való találkozásai, a környezete, múltbéli tapasztalatai. Az nem elég, ha hetente egyszer elmentek kutyaiskolába, ahol egy órán keresztül jutalmaztok bizonyos viselkedéseket, mert a tanulási folyamat minden pillanatban zajlik. Ha eredményeket akarsz elérni, a hétköznapok során is figyelned kell. És, bár nem tudunk minden környezeti tényezőt és viselkedést befolyásoló következményt kontrollálni, sokat tehetünk az ügy érdekében.

Hogyan érhetjük el, hogy a kívánt viselkedés legyen a gyakori?

Az állatok azt teszik, ami kifizetődik számukra, azaz kielégítő a következményük (ezek a kielégítő következmények megerősítők). A megerősítő nem feltétlenül étel, inkább nevezhetjük olyan következménynek, amely elég pozitív volt ahhoz, hogy megérje a viselkedést ismételni. Ez azt jelenti, hogy egy viselkedés (akár jó, akár rossz a te szemszögedből) csak akkor állandósul, vagy fordul elő egyre gyakrabban, ha megerősítést nyer valahogyan, különben nem folytatódna. A felugráló kutyák esete nagyon jó példa erre is: amíg a felugrálás következménye a kutya számára kifizetődő (simogatás, figyelem), addig a viselkedés folytatódni fog.

A legfontosabb, hogy ne vedd a jó viselkedést készpénznek! Nagyon sokszor követjük el mi, gazdák azt a hibát, hogy amikor az állat nyugodt és ellazult, vagy pont azt teszi magától, amit szeretnénk, nem foglalkozunk vele, aztán amikor rosszalkodik figyelmet fordítunk rá. Pedig pont fordítva kéne: mindig jutalmazzuk a kívánt viselkedést! Ez egyszerűen annyit jelent, hogy amikor kiskutyánk (kismacskánk, kismadarunk, stb.) olyan viselkedéseket produkál, melyeket gyakran szeretnénk látni, azt jutalmazzuk gyakran és bőkezűen. Minél többször sikerül megerősítenünk, annál többször fog előfordulni a jövőben. Így működik a tanulás. Persze itt is van csapda: bölcsen kell kiválasztanunk, mivel erősítünk meg egy viselkedést, és következetesnek kell lennünk.

A megerősítők hatékonysága

Nem minden megerősítő egyenlő, nagyon sok tényező befolyásolja, hogy mennyire hatékonyak a különböző jutalmak egy egyén számára. Amit nagyon fontos megérteni, hogy azért, mert te azt gondolod valami nagyon jó jutalom a kutyád számára, még nem biztos, hogy így is van. A tanuló az, aki eldönti mi erősíti meg, nem a tanító, azért érdemes mindenféle jutalmazási módot megismerni, kipróbálni (étel, játék, figyelem, símogatás, stb), mert ez segít abban, hogy kiderüljön melyek a leghatékonyabbak az adott állatnak, akivel éppen dolgozol. Ahogy az emberek, az állatok is egyéniségek, nem biztos, hogy ami egyiknek bejön, a másiknak is be fog.

animal-animal-photography-dog-102508.jpg

Gyakorold a megerősítést a hétköznapokban!

Most, hogy már tiszta, miért érdemes a kívánatos viselkedéseket mindig megerősíteni, tégy egy próbát! Meg fogsz lepődni milyen hamar érsz el eredményeket, ha a hétköznapok során rendszeresen jutalmazod azokat a viselkedéseket, amelyek tetszenek neked. 

Forrás: https://katemornementanimalbehaviourist.blogspot.com/2018/06/the-4rs-for-better-behaviour-reinforce.html

süti beállítások módosítása
Google+