unDOGmatik

unDOGmatik

Hat ok, amiért érdemes a jutalmazás alapú képzést választanod

2018. június 14. - unDOGmatik

animal-canine-cute-46523.jpg

1. A gazdák jobb eredményekről számoltak be jutalmazás alapú képzés esetén

Egy 2008-as kutatás alapján az így nevelt kutyáknak kisebb eséllyel lesz viselkedési problémája.
(https://www.journalvetbehavior.com/article/S1558-7878(07)00276-6/fulltext)

Ellenben azoknak a kutyáknak, akiket büntetnek, nagyobb eséllyel lesz viselkedési problémája. (https://www.researchgate.net/publication/261106650_Dog_training_methods_Their_use_effectiveness_and_interaction_with_behaviour_and_welfare)

Azokban az esetekben, ahol konfrontálódnak a kutyáikkal tréningen, (fojtó nyakörvet, szöges nyakörvet használnak, morognak a kutyára, vagy lenyomják) gyakori a kutya részéről az agresszív reakció. (https://www.appliedanimalbehaviour.com/article/S0168-1591(08)00371-7/fulltext)

Létezik olyan kísérlet is, ahol nem gazdák beszámolóit használták fel alapul, hanem a kutyáknak konkrét feladatokat kellett megtanulni, így hasonlították össze a büntetés és a jutalmazás alapú tréninget. Az eredményekből kiderül, hogy azok az állatok, akiket elektromos nyakörvvel képeztek megnövekedett stressz jeleit mutatják, aminek nagyon könnyen lehet agresszió a következménye. (http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0102722)

2. A jutalmazás alapú képzés a megfelelő választás állatjóléti szempontból

Egy kísérlet során két kutyaiskolán képzett kutyákat hasonlítottak össze, akik már mind tanultak ülést és laza pórázon közlekedést. Az egyik iskola jutalmazással képzett, a másik a kutya fenekének lenyomását és pórázrántásokat alkalmazott. A kutyák, akiket averzív módszerekkel képeztek több stresszel összefüggő viselkedést mutattak, és kevesebbet néztek a gazdájukra. mint a jutalmazás alapú képzés esetén. (https://www.journalvetbehavior.com/article/S1558-7878(14)00007-0/abstract?code=jveb-site)

Ha jutalmazás alapú módszereket használsz, elkerülöd az averzív technikák által okozott stresszt, szorongást és félelmet, ami egyértelműen jó neked, és kedvencednek is.

3. A jutalmazás alapú képzés nagyon jó környezetgazdagítás

A sikeres problémamegoldás jutalomért boldoggá teszi a kutyát, és AHA élményt okoz. A kutatások azt mutatják, hogy a kutyák ugyanúgy örülnek, és izgatottak lesznek egy bonyolult feladat megoldása után, mint az embereknek. Magyarul a tanulás önmagában is jutalom a kutyának.
(https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24096703)

4. A képzés hatékonyabb, ha jutalomért zajlik

A kutyák, akiket előzőleg jutalmazással képeztek gyorsabban megtanulnak új feladatokat. Mi lehet a magyarázat? Valószínűleg az, hogy a jutalom sokkal motiválóbb a kutyának. (https://www.appliedanimalbehaviour.com/article/S0168-1591(11)00087-6/fulltext)

5. A jutalmazás alapú képzés arra fókuszál, amit a kutyának tennie kéne

Ha jól belegondolunk van értelme azt tanítani a kutyának, mit tegyen, ahelyett, mit ne tegyen. Képzeld el, hogy beülsz egy taxiba, a sofőr pedig megkérdezi, hova vihet? Ha azt válaszolod, hogy ne a pályaudvarra, és ne is a reptérre, jó eséllyel nem jutsz sehova. Azt kell megmondanod, hova szeretnél menni. Amikor a kutya például felugrál, a gazda pedig azt kiabálja, hogy „nem, nem”, nagyjából ugyanez a helyzet: a kutya számára ugyanolyan frusztráló lehet, mint a taxis számára, hogy nem magyarázzák el mit várnak tőle. Büntetés helyett hatékonyabb az alternatív viselkedés tanítása.

6. A jutalmazás alapú képzés szórakoztató

A kedvenceddel való foglalkozás akkor igazán hasznos, ha mindketten élvezitek. Sokkal hamarabb és könnyebben megy a tanulás, ha közben jól szórakoztok. Taníthatsz engedelmes feladatokat, trükköket, bármit. Ne felejtsd el a tréning után magadat is megjutalmazni, mert megérdemled ;)

Forrás: https://www.companionanimalpsychology.com/2016/06/seven-reasons-to-use-reward-based-dog.html

Fotó: Nikiko

süti beállítások módosítása
Google+