unDOGmatik

unDOGmatik

5 dolog, amivel tovább ronthatsz félős kutyád helyzetén

2019. augusztus 12. - unDOGmatik

adorable-animal-animal-photography-1380677.jpg

Szerencsére egyre többször kerül szóba, hogy a félelem érzelem, ezért nem lehet megerősíteni simogatással, jutalomfalattal, játékkal, stb. A félős kutyát érdemes nyugtatni, olyan környezetet biztosítani neki, ahol biztonságban érezi magát, elterelni a figyelmét, ellenkondicionálni finom falatokkal. Arról is szót kell azonban ejteni, hogyan lehet rontani a helyzeten, következzék tehát öt ilyen dolog.

A megoldás halogatása

Abban reménykedsz, hogy a probléma egyszercsak magától megszűnik? Netalán a kutya „kinövi”? A rossz hír, hogy a félelem nem tűnik csak úgy el, és nem, hogy nem lehet kinőni, hanem ahogy a kutya egyre idősebb lesz, a helyzet egyre romlik. Vannak kutyák, akik kölyökkoruktól félelmi agressziót mutatnak, ahogy telnek az évek nagyjából az összes családtag megharapják, ugatnak, morognak, kitámadnak a vendégekre, mégis akkor kér a család segítséget, amikor az első, komoly harapás megtörténik idegen ellen. Ha ezeket a problémákat kölyökkortól kezdve kezelik, felnőtt korra a helyzet kezelhetővé válik, ha nem, akkor azonban az évek során nagyon erősen rögzül az állatban, mi is ijeszti meg. Egy 8-9 évig rettegő kutya félelmi agresszióját már hatalmas kihívás kezelni, és gyakran nem marad más megoldás, mint a folyamatos elzárás, szájkosár.

Ne várj! Minél hamarabb keress megoldást!

Büntetés a félelem kimutatásáért

A kutyád, aki fél, nem tudja veled megbeszélni az érzéseit, egyedül a viselkedésén keresztül tudja megmutatni neked. Ha morog, mert fél, vagy zavarja valami, az egy jó dolog, hiszen így ad figyelmeztető jelzést. Rád morgott a kutya? Nagyon helyes! Szólt, hogy túl sok amit csinálsz, és jó, hogy nem csak úgy megharapott jelzés nélkül. Ha megbünteted azért, mert jelzett, akkor csak a tünetekkel foglalkozol, magával a problémával nem (és arra is van esély, hogy a kutya nem mer majd jelezni, viszont egy idő után kitámad, ha a határait feszegetik).
Ha kedvenced fél a férfiaktól, és morog amikor megközelítik, semmiképpen ne büntesd érte, hanem vedd tekintetbe a félelmét, és segíts neki, hogy egyre kevésbé féljen. Attól, hogy kiabálsz vele nem fogja jobban szeretni a férfiakat, ebben biztos lehetsz.

Kényszerítés, hogy szembenézzen a félelmével

Tegyük fel, hogy a kutyád fél a többi kutyától, és te úgy döntesz elviszed a közeli futtatóba, hadd szokja. Valószínű, hogy nem fog működni. Miért nem? Mert olyan helyzetbe kerül, ami túl nyomasztó, túl sok számára. A pontos szakkifejezés erre a „flooding”, aminek komoly hátulütői lehetnek. Mondjuk, hogy félsz a pókoktól, ezért én kezelésképpen leöntelek egy jó nagy vödörnyivel a méretesebb példányokból. Most már szeretni fogod őket? Nem valószínű. Irántam viszont ezek után nem fogsz rajongani, ebben biztos vagyok.

Legjobb, ha a nagyon könnyű helyzetektől haladtok fokozatosan az egyre nehezebbek felé, a kutya tempójában.

Túl gyorsan akarsz haladni

Úgy, ahogy nem tesz jót a kutyának a flooding, az sem válik hasznotokra, ha a kutya tempójához mérten túl gyorsan akarsz haladni. Nem morgott rá egy idegenre, akire amúgy szokott? Nagyon remek! De ez nem jelenti, hogy a probléma meg van oldva. Ha gyorsítod a folyamatot lehetséges, hogy még messzebb kerültök a megoldástól.

Nem jó trénert választasz

Ha azt hallod, hogy az amúgy félelmi agresszióval küzdő kutyád domináns, de egyből meg fog oldódni a probléma, ha te leszel a falkavezér, keress másik trénert. Ha a tréner azt kéri, használj fojtó nyakörvet, szöges nyakörvet, vagy elektromos nyakörvet, légy vele tisztában, hogy ezeknek az eszközöknek a használata növeli a félelmet és a reaktivitást, tehát a helyzet lehetséges, hogy rosszabb lesz, mint volt. Keress megfelelően képzett, esetleg kifejezetten rehabilitálásra szakosodott trénert, beszélj az állatorvosoddal, nem okozhatja-e a problémát valamilyen egészségügyi gond.

Forrás: https://fearfreehappyhomes.com/5-ways-to-make-your-dogs-fear-worse/?fbclid=IwAR2B8OKn5lIvI-J5oTN8EOo8md_hSx6M8pKan_oBaJj2YPvf9MVMX48EYBM

Fotó: Matheus Bertelli , Pexels

süti beállítások módosítása
Google+