unDOGmatik

unDOGmatik

A trükktanítás növeli az öreg kutyák jólétét

2019. január 03. - unDOGmatik

pexels-photo-1009922.jpeg

Az öreg kutyák a legjobb kutyák: ismerik a szabályokat, nincsenek tele energiával minden pillanatban, és semmit sem szeretnek jobban egy jó szundikálásnál. Persze van ennek hátulütője is, az ember hajlamos kevesebb időt tölteni velük. Lehetséges, hogy kedvencednek már nincs szüksége hosszú sétákra, vagy kimerítő labdázásra, ennek ellenére szüksége van mentális és fizikai stimulációra, szórakozásra a gazdával.

A jutalmazáson alapuló képzés nagyon jó mód arra, hogy ezeket az igényeket kielégítsd. Az öreg kutyák is tudnak új trükköket és viselkedéseket tanulni, és míg a kutya szemszögéből az egész csupán nagyon jó játéknak tűnik, ahol könnyen jut finom falatokhoz, valójában segít szembenézni az öregedés elkerülhetetlen nehézségeivel, így az élet kevésbé lesz stresszes mindkettőtök számára.

Az új dolgok tanulása egyértelműen jó gyakorlat az agynak, de bizonyos trükkök nagyon jók fizikai gyakorlatok is azoknak a kutyáknak, akik már nem tudnak hosszú sétákat tenni. Ilyen például a forgás jobbra, és balra, mert egyenlően dolgoztatja az izmokat mindkét oldalon.

Vannak olyan trükkök is, amelyek egyértelműen többek, mint szimpla szórakozás, mert segítenek az öregedő kutyát lekötni a mindennapokban. Megtanítani a kis méretű kutyát fellépőket használni nem csak nagyon aranyos trükk, hanem azért is jó, mert a kanapéról való le- és felugrás egyre nehezebbé válik a korral.

Nagyon sok olyan viselkedés tanítása lehet a mindennapi játékos trükktanulás része, ami segíti a kutya gondozását, ápolását. Így például soha nem késő elkezdeni az állatorvosi tréninget, aminek segítségével kedvencünk nyugodtan, stressz nélkül néz szembe a vizsgálatokkal, de segít megkönnyíteni a karomvágást, szemek, fülek, stb ápolását is.

A korral a látás és a hallás is romolhat, amire jó időben felkészülni, ezért érdemes a trükköket, viselkedéseket verbális parancsra és kézjelre is megtanítani.

Nagyon fontos odafigyelni a kutya fizikai határaira. Ha a kutya éppen lelkesen játszani akar lehetséges, hogy ezek nagyon apró jelek. A vonakodás és bizonytalanság jelezhet kényelmetlenséget, figyelj oda, hogy ne erőltesse túl magát. Az idős kutyák hajlamosak az elhízásra is, ezért érdemes az ételüket használni jutalomként, vagy a plusz jutalmakat levonni a napi adagból.

Soha nem késő elkedzeni tanulni, és nem lehet elég korán. Sokkal könnyebb néhány praktikus viselkedést megtanítani még azelőtt, mielőtt valóban szükség van rá, ezen kívül bizonyított, hogy a kutya élete során alkalmazott jutalmazás alapú képzés segít megelőzni a kognitív hanyatlást. Legyenek akár hasznos viselkedések, vagy cuki trükkök, a tanulás mindenképpen jó szórakozás, ami segít kapcsolatot építeni, és nincs korhatárhoz kötve.

Forrás: https://fearfreehappyhomes.com/new-tricks-that-make-life-better-for-old-dogs/?fbclid=IwAR0pAt5foPDigjOt3rSZBfNzzQmX5UMUUgA1Y1N8Nqp8vM-EUcQQa_9v54o

Fotó: Lisa Fotios

süti beállítások módosítása
Google+