unDOGmatik

unDOGmatik

Hogyan készülj a szilveszterre?

2021. december 08. - unDOGmatik

pexels-marton-novak-9335099-tuzijatek.jpg

Közeledik az év vége, az ünnepek - és persze a kutyások által nem túl kedvelt szilveszteri tűzijátékozás. A szerencsésebbek könnyen átvészelik, mert kedvenceiknek nem okoz nagy megterhelést a fél (vagy több, mint fél) napos durrogtatás, míg másoknak rémálom, mert kutyájuk félelemtől reszketve tölti az év utolsó napjait.
Nektek szeretnénk egy kis segítséget nyújtani ezzel a poszttal.

Mit tehetsz ha a kutyád érzékenyen reagál a hangos zajokra?
A következőkben felsorolunk néhány lehetőséget, ami segíthet a kutyának átvészelni az ilyen eseményeket. Az alkalmazható tréningtechnikát részletesen is leírjuk, hogy ha kedvet kaptok, érdemes elkezdeni.

Deszenzitizálás és pozitív élménnyel való összekötés
Az egyik leghatékonyabb megoldás, ha fokozatosan hozzászoktatod kedvencedet a hangos durrogáshoz és összekötöd azt valami kellemes dologgal, pl. jutalomfalattal, játékkal.

Mire lesz ehhez szükséged?

  • Tűzijáték hangfelvételére, amit bármikor le tudsz játszani,
  • Jutalomfalatra (használhatod a kutya vacsoráját is) vagy játékra,
  • Vállalkozó szellemű kutyára :)

Javasoljuk, hogy beltérben kezdd el a gyakorlást, hogy más ingerek ne vonják el a kutya figyelmét, ugyanakkor biztosíts lehetőséget az állatnak távolabb menni, ha zavarná a hang.

A tréning lépései a következők:

  1. Deszenzitizálás / érzéketlenítés
    Napi 3-4 alkalommal játszd le a tűzijáték felvételt alacsony hangerőn (alkalmanként 5-10 perc hosszú legyen), és lassan kezdd el növelni a hangerőt. Amint a legkisebb reakciót látod a kutyán (pl. fülfordítás, szájnyalás), ne növeld tovább a hangerőt.
    Ismételd ezt addig, amíg adott hangerőn a kutya már semmilyen reakciót nem mutat a lejátszott hangokra. Ekkor lehet hangosítani egy kicsit és ismételni újra.

    FONTOS: Ha gyakorlás során a kutya bármikor megijed, azonnal állítsd le a felvételt és hagyd abba a gyakorlást. Valószínűleg jobban felhangosítottad, mint ahogy a kutyának komfortos lett volna. A következő alkalommal alacsonyabb hangerőn kezdd a gyakorlást.

    Ne kapkodd el, a deszenzitizálás nem gyors folyamat - hetekig, hónapokig is eltarthat.
    Ne add fel! :)

  2. Kösd össze pozitív élménnyel a hangzavart
    Miután a kedvenced már a hangosan lejátszott tűzijáték hangjára sem reagál, elkezdheted összekötni pozitív dolgokkal a durrogást.
    Készítsd elő a jutalmat (ételt) vagy játékot. Ha a kutya izgatott lesz, ne add oda neki azonnal, hanem ülj le és várd meg, amíg megnyugszik. Mikor megnyugodott, indítsd el a hangfelvételt halkan (ha tudsz, használj távirányítót, így nem látja, hogy te indítod el a felvételt) és amint meghallja a lejátszott hangot, add oda neki a jutalmat (ételt) vagy kezdj vele játszani. Ahogy befejezte az evést vagy a játékot, kapcsold ki a felvételt. Ismételd ezt többször naponta addig, amíg a kutya izgatott lesz a felvétel hangjától. Ekkor, ahogy a deszenztizálás résznél, fokozatosan lehet hangosítani a felvételen és gyakorolni ugyanezt nagyobb hangerő mellett.

  3. Stressz-szint menedzselése
    Bár a tréninggel felkészítheted a hangzavar elviselésére a kutyát, érdemes közben is segíteni neki, hogy minél nyugodtabb tudjon maradni - még az olyan kutyának is hasznos ez, aki általában nem reagál a hangos zajokra.

Hogyan készülhetsz még a szilveszteri ünneplésre?

  • Ellenőrizd, hogy a kutyád mikrochipje leolvasható, a száma regisztrálva van a pet::vet::data rendszerében és az ott rögzített adataid (cím, telefonszám) helyesek.
  • Ha megoldható, legyen a kutyán külső azonosító jelzés (pl. biléta telefonszámmal).
  • Akadályozd meg, hogy félelmében elszökhessen. Ha kinti kutya, pl. engedd be a házba, amíg tart a hangzavar.
  • Készíts neki biztonságos, kényelmes helyet, pl. szobakennelt, de ne zárd be, hadd mozogjon szabadon a lakásban. Terítsd le valamivel, hogy elbújhasson, ha szeretne. Behúzhatod az elsötétítőt is, hogy a villanó fények se zavarják.
  • A külső zajokat enyítheted, ha zenét játszol le vagy bekapcsolad a tévét.
  • Etesd meg korábban és vidd el nagyobb sétára még a tűzijátékozás kezdete előtt.
  • Próbálj minél nyugodtabb maradni és amennyire lehet, ragaszkodj a napi rutinotokhoz. Ha ideges lesz, támogasd: nyugtasd meg vagy próbáld elterelni a figyelmét.
  • Használhatsz nyugicsomót vagy Thundershirtöt. Mindkét eszköz szorító hatást fejt ki, ami segít kordában tartani a stresszt. Ne feledd, hogy sem a nyugicsomó, sem a Thundershirt nem lehet 15 percnél hosszabb ideig a kutyán egyhuzamban!
  • Ha kutyád annyira retteg ilyen esetekben, hogy képes kárt tenni magában vagy másban, konzultálj az állatorvosoddal. Lehet, hogy vizsgálatokat fog javasolni, lehet, hogy tud ajánlani olyan készítményt, ami segíthet átvészelni ezt az időszakot.
    FONTOS: Az acepromazine-t  tartalmazó szedatív készítmények nem szűntetik meg a szorongást, csak kikapcsolják az állat reakcióit, vagyis a kutya továbbra is retteg, de ezt már kimutatni nem tudja. Ilyen gyógyszerek alkalmazásáról mindenképpen egyeztess szakértő állatorvossal!

 

[Írta: Brigi]

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

Tűzijáték: tények és tévhitek
Hogyan segítsünk a pánikba esett kutyának?
Hasznos tanácsok szilveszterre
A tévhitről, miszerint a félelem megerősíthető

Források:
Fotó: Márton Novák @ Pexels

Camille King, Laurie Buffington, Thomas J. Smith, Temple Grandin - The effect of a pressure wrap (ThunderShirt®) on heart rate and behavior in canines diagnosed with anxiety disorder @ Journal of Veterinary Behavior
Stephanie Riemer - Effectiveness of treatments for firework fears in dogs @ Journal of Veterinary Behavior
Debra Horwitz, DVM, DACVB & Gary Landsberg, DVM, DACVB, DECAWBM - Treating Fear of Storms and Fireworks in Dogs @ Veterinarians & Emergency Vets | VCA Animal Hospitals

süti beállítások módosítása
Google+