unDOGmatik

unDOGmatik

Öreg kutya is tud új trükköt tanulni!

Egy szakértő 5 gyakori, kutyákkal kapcsolatos tévhitet leplezett le

2015. február 02. - unDOGmatik

muriel.jpgAhogy a régi mondás tartja: a kutya az ember legjobb barátja — de valójában mennyit tudsz négylábú társadról? Szeretjük azt hinni, hogy ismerjük a viselkedésüket és tudjuk, mi a legjobb nekik, ennek ellenére még mindig van néhány gyakori tévhit, aminek bedőlünk. Ezt szem előtt tartva kapcsolatba léptünk a zoológus és viselkedéskutató Muriel Brasseurrel, aki magatartásgenetikából szerzett doktori fokozatot, hogy beszéljen nekünk a leggyakoribb tévhitekről és a mögöttük megbújó igazságról. (A képen Muriel Brasseurrel látható Blane nevű skót szarvasagarával)

 

1. TÉVHIT: A KUTYÁK AKKOR CSÓVÁLJÁK A FARKUKAT, AMIKOR BOLDOGOK

farokjav.pngA legrégebbi és leggyakoribb kutyákkal kapcsolatos tévhit. A farok alapvető része a kutya kommunikációs rendszerének, tartásának magassága, mozgása, sebessége és feszült vagy ellazult állapota is fontos tényező. Például egy alacsonyan-közepesen tartott, lassan csóvált farok kifejezheti a kutya nyugodtságát vagy aggodalmát, míg a magasan tartott és gyorsan csóvált farok jelentheti, hogy a kutya boldog és izgatott, esetleg riadókészültségben van. Ahhoz, hogy lássuk a teljes képet a kutya farkát testének többi részével összefüggésben kell vizsgálni. A mozgás iránya szintén lehet kifejező. Olaszországban, a Trentói Egyetem által 2007-ben vezetett kutatás során kiderült, hogy a kutyák jobbra csóválják farkukat, ha valamit meg akarnak közelíteni — mint például a gazdájukat, viszont balra csóválnak, mikor távolodni akarnak valamitől, például egy barátságtalan vagy agresszív kutyától.

2. TÉVHIT: A KUTYÁK BŰNÖS TEKINTETTEL NÉZNEK, HA TUDJÁK, HOGY ROSSZ FÁT TETTEK A TŰZRE

bunos.pngEz is leggyakoribb tévhitek közé tartozik Egy gyors kereséssel több tucat látszólag vicces videó található YouTube-on „bűnös” tekintettel néző kutyákról, akik összehúzzák magukat, elkerülik a szemkontaktust, szemük fehérje látható: a viselkedés, mely „whale eye” (azaz bálnaszem, bár nálunk nem használják így. A ford.) néven ismert. Gyakran úgy tűnik, mintha ezek a kutyák vigyorognának, felemelik a mancsukat, az oldalukra vagy a hátukra dőlnek, esetleg lapulnak, gazdájuk felé kúsznak, miközben a farkukat maguk alá húzzák és megpróbálják megnyalni a kezeit vagy az arcát. Sokszor tévesztik össze ezeket a jelzéseket a bűntudattal, de valójában egy sor békítő viselkedésről van szó válaszként a gazda hangjára, arckifejezésére és testbeszédére. Néhány kutyatulajdonos állítja, hogy a kutyája bűnösnek tűnik mikor hazaér, már azelőtt, hogy a tettről tanúskodó szemetest, széttépett párnát vagy más neveletlenséget észrevenné. A jelenség az asszociatív tanulással magyarázható, azzal a folyamattal, amely során a kutya megtanulta, hogy egy bizonyos cselekvést valószínűleg szidás vagy valamilyen más büntetés követ. (Magyarul a kutya megtanulta, milyen arcot vágjon ha idegesnek tűnik a gazda, amivel esetleg elkerülheti a bajt. A ford.)
Következő alkalommal tehát Fidó bűnbánó tekintettel fog ránk nézni, így szeretné közölni: „Ijesztőnek tűnsz, kérlek ne kiabálj velem”.

3. TÉVHIT: NEM TUDSZ ÚJ DOLGOKAT TANÍTANI EGY ÖREG KUTYÁNAK

oreg.pngNincs olyan bizonyíték, amely azt mutatná, hogy az idősebb kutyák nem képesek új feladatokat, viselkedésformákat tanulni, és a rögzült viselkedés sem akadály az új viselkedés tanulásában. A kutyáknak életük során ugyanúgy szüksége van mentális, mint fizikai stimulációra. Amíg a kutya egészséges, jól érzi magát, nincsenek fájdalmai és élvezi a rövid tréningeket, nincs ok arra, hogy ne tudna új trükköket tanulni. Arról mindenképpen győződjünk meg, hogy gyengéd, pozitív megerősítéssel dolgozó módszereket alkalmazunk és nem erőltetjük rá az akaratunkat idősebb társunkra, ha nem mutat érdeklődést vagy úgy tűnik elkerüli a tréninget.

4. TÉVHIT: A KÖTÉLHÚZÁS AGRESSZÍVVÁ TESZI A KUTYÁKAT

kotel.pngEgy másik népszerű tévhit, melyet régebben még könyvekben is olvashattunk. A Bristoli Egyetem viselkedéskutatói által elvégzett újabb kísérletek ugyanakkor nem mutattak semmiféle bizonyítékot, ami ezt alátámasztja. Egy kutatás során bebizonyosodott az is, hogy a feltevés, miszerint az embernek minden esetben nyernie kell, lényegtelen. A kötélhúzós játék nem ösztönzi a kutyát agresszív viselkedésre, viszont fontos, hogy megtanítsuk némi kontrollra a fogd és az ereszd parancs által, valamint kerüljük a játék irányíthatatlanná válását. Nem ajánlott durván játszani a kölykökkel, mert ez arra késztetheti őket, hogy felnőtt korukban durván játsszanak más kutyákkal vagy emberekkel.

5. TÉVHIT: NYUGTATNI ÉS SIMOGATNI EGY RÉMÜLT KUTYÁT A FÉLELEM JUTALMAZÁSA ÉS MEGERŐSÍTÉSE

nyugtat.pngEgészen a közelmúltig azt hitték, hogy a nyugtatás tűzijátéktól, vihartól, forgalomtól, másik kutyától, stb. megrémült kutya esetében megerősítésként működik, ami állandósítja vagy rosszabbá teszi a félelmet. Az új kutatások viszont ezt is megcáfolták. Minden kutya különböző és néhánynak valójában a gazda közelsége és egy kis nyugtatás is elegendő, hogy megbirkózzanak a félelemmel. Próbáljuk kerülni a túlzásokat, mert a minél kevesebb hűhóval járó, csendes és laza nyugtatás segít megelőzni, hogy a gazda saját aggodalmát mutassa a kutyának.

(Szerzők: Muriel Brasseur)

Az eredeti, angol nyelvű cikk ezen a linken érhető el:
http://www.mirror.co.uk/lifestyle/family/you-can-teach-old-dog-5004288

süti beállítások módosítása
Google+