unDOGmatik

unDOGmatik

A jutalomfalat nem varázsszer

2022. október 08. - unDOGmatik

5367d46c-1532-4b82-98fa-d1481f00bb1d.jpeg

Legtöbbször a jutalomfalattal kapcsolatban azok a problémák merülnek fel, hogy a gazda nem akarja használni, mert nem szeretné ha a kutya csak a kajáért dolgozna, vagy, hogy a kutya nem motiválható étellel.
Viszont sokszor a pozitív megerősítésen alapuló képzések mintha varázsszerként állítanák be, amivel minden probléma megoldható. “Semmi másra nincs szükséged, mint egy kis sajtra, ha az nem elég, akkor jó lesz kobe-marha, és magatok mögött hagytok minden gondot!”
Rengeteg olyan helyzet van, ahol segít, legyen az tanítás vagy rehabilitáció, de a jutalomfalat sem varázsszer, és az sem mindegy, mire, és hogyan használják. Az ellenkondicionáláshoz például meglehetősen szigorú feltételeknek kell megfelelni, amit ha nem tudunk biztosítani, akkor lényegében csak etetjük a kutyák, közben lehetséges, hogy olyan dolgokra erősítgetünk rá, amire pont nem akartunk. A traumákat pedig nem lehet egyszerűen „kietetgetni” sem az állatokból sem az emberekből, az étel nem radír és nem is időgép, ráadásul akármilyen hasznos is a klasszikus és az operáns kondicionálás, a kettő együtt sem fedi le teljesen a valóságot.

Kutyája válogatja

Vannak olyan kutyák, akik valóban a csillagokat is lehoznák az égről egy szem tápért, és vannak olyanok is, akiknek a saját akaratuk esetenként fontosabb, mint a világ legfinomabb falatja. Minden kutyának van személyisége, amit érdemes tiszteletben tartani. Ez nem azt jelenti, hogy nem kell neki szabályokat tanítani, vagy hagyni kell zavaró dolgokat csinálni, hanem azt, hogy érdemes megismerni, megadni amire szüksége van, és nem megpróbálni mindent kiváltani némi kajával.

Igen, le lehet rontani a jutit

Ha kutyám sosem szagolhatja meg azt a fatörzset, amit szeretne, sosem mehet oda a másik kutyához, aki érdekli, hanem folyamatosan elhívom minden számára érdekes helyről, cserébe pedig adok egy falat valamit, az a falat könnyen lehet, hogy meg fog keseredni a szájában. Ilyenkor jön a még erősebb falat, aztán a még erősebb. Amikor lehetőségünk van rá, akkor célszerű hagyni a kutyának, hogy megtegye amit szeretne és ezzel lehet jutalmazni is. Alapvetően az az optimális, ha a séta a kutyáról szól, szóval ha meg akarja szagolni azt a fát, akkor hadd szagolja meg. És hadd szaglássza amíg ő akarja, ne tudjuk helyette jobban, mennyi idő alatt végez. Jobb kapcsolat = jobb behívás.
Az sem segít, ha a már rettegő kutyát próbáljuk etetni, ez ilyen formában nem segítség. Az étel, akármilyen finom, nem fog abban az állapotban változtatni a helyzeten, ellenben a jutalmazást és magát az adott jutalomfalatot is ronthatja. Képzeld el, hogy miközben kirabolnak megetetnek veled egy szelet franciakrémest. Lehet egy ideig nem szeretnél majd utána krémest látni se. Biztosan sokan utáltak már meg ételeket mert azok összekötődtek egy kellemetlen helyzettel.

A jutalomtól lesz jó a kapcsolat

Röviden: nem.
A legtöbb kutya egyszer eszik egy nap, a vacsora a legnagyobb adag étel, amit egyben lát, érthető, ha elég nagy vonzerővel rendelkezik. Mégis számtalan tapasztalat mutatja, hogy a kutya nem arra az emberre hallgat, aki a vacsorát adja, hanem arra, aki kapcsolatot épít vele.
Mi segíthet ebben?
- Alapvető szükségletek kielégítése: megfelelő élelem, alvóhely, rendszeres lehetőség az ürítésre, lehetőség a fajnak megfelelő természetes viselkedések gyakorlására (enrichment), tréning, mozgás
- Minőségi együtt töltött idő. A minőségi azt jelenti, hogy a kutyának is az, nem csak a gazdának
- Kétirányú kommunikáció: nem folyton csak megmondom mit csinálj, hanem „meghallgatlak”. Észreveszem, ha ki kell menned, ha foglalkozásra van szükséged, ha kontaktusra vágysz vagy éppen nem vágysz rá, stb., és ha módomban áll, segítek neked, hogy jól érezd magad.
- Védelem. Nem szereted, ha idegenek hozzád érnek? Akkor nem hagyom. Nem akarsz azzal a kutyával játszani? Akkor továbbmegyünk.
Biztos vagyok benne, hogy lehet még folytatni a sort.

Van, akinek a simogatás kell

Vannak kutyák, akiknek nagyon fontos a szociális jutalmazás, a gazda öröme. Természetesen nem lehet vele mindent megtanítani és megoldani, de érdemes odafigyelni, mert a szociális jutalmazást is le lehet rontani, ha ahelyett, hogy együtt örülnénk a kutyával mindig gyorsan a szájába adunk egy falatot. Először örüljünk együtt, aztán ha nyomatékot akarunk adni a dolognak mehet a juti is.

A kutyák nem egyszerű kajaelfogadó robotok

hanem meglehetősen bonyolult, érzelmekkel rendelkező, intelligens élőlények. Természetesen megvannak a maguk korlátai és sajátosságai, de nem érdemes őket leredukálni egy jutalomelfogadó automata szintjére. Igen, az ellenkondicionálás egy működő dolog (ha jól csinálják), a jutalomfalat nagyon fontos eszköz a rehablilitáció, és a tanítás során is (ha helyesen alkalmazzák), legyen szó hétköznapi szabályokról, sportról vagy munkáról. Meg kell azonban tanulni megfelelő helyzetben, megfelelő módon alkalmazni, és nem lehet megspórolni a kutya megismerését, a minőségi közösen eltöltött időt és saját magunk képzését sem.
Ismerd meg a kutyád a személyiségét, tanulj meg vele kommunikálni, add meg neki, amire szüksége van, tanítsd meg neki, amire neked van szükséged, és remek kapcsolatot fogtok kialakítani!

Photo by Ricardo Esquivel: https://www.pexels.com/photo/photo-of-person-feeding-dog-outside-1868860/

süti beállítások módosítása
Google+