unDOGmatik

unDOGmatik

Állatkertek ma – Abnormális viselkedésektől a környezetgazdagításig

2. rész – A rendellenesen ismétlődő viselkedésformákról

2016. július 03. - unDOGmatik

írta Burányi Virág

parrot.pngSztereotípiáknak nevezzük azokat a rendellenesen ismétlődő, viszonylag változatlan mozgássorokat, melyeknek nincs egyértelmű célja vagy funkciója.

Fogságban tartott állatkerti, laboratóriumi, gazdasági haszon- vagy háziállatoknál jelentkezhetnek, vadon élő állatok között soha nem figyeltek meg ilyen viselkedést. A sztereotípiák természetüket tekintve igen sokfélék lehetnek. Megjelenésük formáját, idejét, faji és egyedi jellegzetességeken túl a kiváltó helyzet is befolyásolja, előidézheti például a természetellenes tartási körülmény, egy rosszul berögzült szokás, vagy egy idegrendszeri hiba (pl. japán táncoló egér) (Mason 1991).

Még nem teljesen egyértelmű, hogy a viselkedés végzése a cél, vagy ez egy funkció. Ezek a viselkedések valószínűleg önmegerősítő folyamatok, vagy más módon szolgáltatnak pozitív visszajelzést, valamint csökkentik a szorongást és frusztrációt (http1). A rendellenesen ismétlődő magatartásokat gyakran használják jóléti mutatóként (Mason 1991), hiszen amikor az állatok korlátozva vannak a fajspecifikus viselkedéselemek gyakorlásában, sok esetben mutatnak viselkedési zavarokat, krónikus stresszt vagy más patológiás állapotot (Baumans 2005).

Következzen néhány példa az állatoknál előforduló abnormális viselkedésre.

  • A patásoknál jellemzőek az orális sztereotípiák, mint a karórágás, levegőnyelés, fal nyalás, nyelv játék, valamint fejbólintás.


orális sztereotípia


nyak csavarása

  • A ragadozók általában mozgásszervi sztereotípiákat végeznek, például sztereotip járkálás, körözés, ringatózás, imbolygás.


sztereotip járkálás és körözés


hajlongás, fonás

  • A rágcsálóknál igen sokféle abnormális viselkedés előfordul, ilyen a szőr vagy kerítésrágás, ásás, ugrálás. 


ugrálás

  • A főemlősök is változatos sztereotípiákat gyakorolnak: sztereotip járkálás, öklendezés, önsebzés (http1)




túlzott ápolás, önsebzés, hányás

  • A háziállatoknál (főleg kutya, macska, papagáj) ugyancsak előfordulhatnak olyan abnormális viselkedések, mint a légy vadászat, ugrálás, mancsnyalás/rágás, farok kergetés, geophagia, sima felület nyalogatása, társ/önkopasztás és önsebzés.


körözés


nyalogatás


önsebzés


önsebzés, farok és árnyék kergetés


imbolygás

 A felsorolt viselkedések látszólag nagyon hasonlóak, de a hátterükben különböző okok állhatnak és hosszan fennálló stressz jelzői lehetnek (Handelman 2008, http1). A stresszről fontos tudni, hogy nem mindig negatív hatású és lényeges létfenntartási szereppel bír, azonban ez csak az akut helyzetekre igaz (Handelman 2008).

Sztereotíp és abnormális viselkedések állatkerti állatoknál: https://www.youtube.com/playlist?list=PLpGBYbZ51fBpZz4jmvM8d-rBap0VaUc0W

OCD (Obszesszív-kompulzív megbetegedés): https://www.youtube.com/playlist?list=PLpGBYbZ51fBqYy4Wt1gHhBxkdu8XxROHq)

A sztereotípiák megjelenésének csökkentésére egy jól bevált módszer lehet az állat környezetének ingergazdagabbá tétele, más szóval a környezetgazdagítás.

A nem megfelelő (ingerszegény) környezet, a tartós elhanyagolás (pl. korai traumák) olyan neurológiai változásokat okozhat, amiket a későbbi környezetgazdagítás sem tud minden esetben megszűntetni. Éppen ezért egy sztereotípiákat végző állat nem feltétlenül az épp aktuális tartási körülményei miatt viselkedik abnormálisan, hanem a múltbeli elhanyagolás eredményeképp. 

Irodalomjegyzék:

Baumans, V. (2005): Environmental Enrichment for Laboratory Rodents and Rabbits: Requirements of Rodents, Rabbits, and Research. D.V.M. Utrecht University, Netherlands, 9 p.

Handelman, B. (2008): Canine Behavior. A Photo Illustrated Handbook. Woof and Word Press, Norwich, 346 p.

Mason, G. (1991): Stereotypies: a critical review. Animal Behaviour 41:1015-1037

http1: http://www.aps.uoguelph.ca/~gmason/StereotypicAnimalBehaviour/library.shtml - Stereotypic Animal Behaviour  2016.02.22.

süti beállítások módosítása
Google+