unDOGmatik

unDOGmatik

Hogyan lesz a kölyökkutyából agresszív felnőtt a lenyomkodás (alpha roll) miatt?

2018. január 02. - unDOGmatik

Nagyon sok olyan tényező lehetséges, ami miatt egy kiskutya felnőttkorára agresszív lesz, írja Jill Breitner, de cikkében kifejezetten a képzési hibákból adódó problémával fogalkozik.

A 90-es évek elején egyre többször hívták olyan kölykökhöz, akik 9 hónapos és 1 éves kor között voltak, és az agresszió jeleit mutatták. Mindenféle fajtájú, méretű kutyáról szó volt, Jill 15 éves pályafutása alatt nem találkozott még hasonló jelenséggel. Felvetődött a kérdés, vajon mi lehet az oka a tömeges agresszióproblémának?

Néhány hónap után végül összeállt Jillnek a kép: ami minden esetnél felmerült, mint kapcsolat, az az alpha roll volt. Magyarán a gazdák erővel a hátukra fordították, lenyomták a kiskutyát és így tartották a földön. Hogy miért tették ezt? Akkoriban adták ki a The Monks of New Skete-től a The Art of Raising a Puppy című könyv (szerencsére magyarul nem jelent meg, a skót szerzetesek könyve, a kölyöknevelés művészetéről). A könyvben azt írják a szerzők, hogy ahogy hazaérsz a kölyökkel, azonnal csinálj egy alfa rollt. Csak úgy, hogy tudja, hol a helye. Ha a kiskutya olyan dolgot tesz, ami neked nem tetszik, minden alkalommal csinálj alpha rollt. Neked kell lenned a főnöknek, le kell dominálnod a kutyát, ez már csak így megy kutyáéknál, egymással is ezt teszik. Szóval Jillnek eszébe jutott, hogy talán ez az oka amiért annyi hívást kap agresszióproblémával kapcsolatban.

alpharoll_person.jpg

Amikor valaki, akit tekintélyes szakembernek gondolunk mond valamit, elhisszük neki. Lehet, hogy valójában nincs meg a megfelelő képzettsége, tapasztalata, mégis, ha jó a marketing, megfelelőek a reklámok, akkor ez lesz A MÓDSZER, amit minden gazdának követnie kell. Persze nem ez a könyv volt az első az Egyesült Államokban sem, ami a dominancia elméletre alapuló képzést oktatta, ez csak az akkoriban megjelent legújabb könyv volt, ami nagy nyilvánosságot kapott és nagyon jó sajtót. A többi pedig már történelem.

A dominancián alapuló képzés elvét sok szervezet vonja kétségbe, többek között az American Veterinary Society of Animal Behavior, Marc Beckoff (professzor emeritusz a Colorádói Egyetemen, szakterülete az ökológia és evolúciós biológia, nagyon sokat írt a témáról), a Dog Professional Associations, David Mech, aki farkasokat és más fajokat tanulmányozott (ő maga cáfolta meg a saját elméletét a farkasok közösségével kapcsolatban, lásd: A Macsó mítosz). Mindezek ellenére a módszer továbbra is használatban van még a kiképzők között is. Mivel sem kutyák képzésével, sem állatvédelemmel kapcsolatban nincs szabályozás tévéműsorok terén (és máshol sem), akár egyetlen ember is képes jó marketinggel, nagy követőtáborral fenntartani a módszer “hírnevét”. Olyan bestia ez, ami saját magából táplálkozik.

dogdecoder_shoe.jpg

Márpedig a kiskutyák egész nap olyan dolgokat csinálnak, amelyek jó eséllyel nem fognak tetszeni. Megrágják a papucsodat, beleharapnak a bokádba, felkapnak valamit és elszaladnak vele, hogy keresd őket, felugrálnak a bútorokra, a sor hosszan folytatható. Itt van tehát az a sok gazda, aki azt hiszi, hogy a megfelelő dolgot teszi a lenyomkodással, aztán BUMM, eltelik néhány hónap és a kutya megharapja őket. A kölykök félnek és bizalmatlanok lesznek, végül az az egyetlen lehetőségük marad, hogy visszatámadjanak. Ahogy az emberek, a kutyák is két opció közül választanak, amikor félnek: támadnak, vagy menekülnek. Ha rendszeresen olyan módszereket alkalmaz a gazda, mint pl az alpha roll, az folyamatosan félelemhez vezet. Mivel a lenyomkodás alatt menekülni egyszerűen nem lehetséges, a dologból valószínűleg támadás lesz. Egyszerűen nincs más kiút.

A dolog a következőképpen működik, bármilyen fajtájú, méretű kutyánál: a kiskutya ellopja a cipőd, te lenyomod. Egy kis ideig küzd, aztán lefagy (ezt hívjuk tanult tehetetlenségnek). Vendég érkezik, a kiskutya felugrál, te fogod és lenyomod. Sír, aztán lefagy. Eltelik 2 hónap, a kutya is idősebb 2 hónappal, bölcsebb, gyorsabb, erősebb is, és megint a szemétben turkált. Milliószor kiabáltál vele emiatt, milliószor korrigáltad, már igazán tudhatná, hogy nem szabad. Itt az ideje tehát, hogy még jobban lenyomd, most kell megmutatni, ki a főnök, ugye? HOGYNE! Ha nem veszi a lapot, még nagyobb erővel kell nyomni, majd úgy rájön. Így aztán még jobban nyomod, még hosszabban, hogy megmutasd ki falkavezér… és íme, abbahagyja az ellenálást. Győztél!

Persze csak egy időre. Győztél ugyan erővel, de mivel nem oldottad meg magát a problémát, a kutya megint csinálni fogja. Megint lenyomod, mert nem tudod, hogy emiatt lesz a kutya agresszív. Mivel pontosan azt a megadó viselkedést akarod látni, amit az alfa roll alatt tapasztalsz, eszedbe sem jut, hogy a félelem könnyen fordul később agresszióba. A tanult tehetelenség a félelem következménye, ahogy a megadó viselkedések is, a félelem pedig az agresszió lehetőségének első jele.

De térjünk vissza a 9 hónapos kölyökre, írja Jill. Ott tartottunk tehát, hogy az előző 7 hónapban lenyomkodtad a kutyát milliószor és még egyszer, egyre erősebb és hatalmasabb falkavezér lettél, hiszen egyre jobban csinálod.  Lehet, hogy már a kiabálásban is tök profi vagy. Csakhogy eljött az idő, amikor a kutya azt mondja az alpha rollra, hogy itt a vége, velem ezt nem csinálod tovább. És rádmorog. Teljesen lefagysz, hogy ez a cuki kiskutya az agresszió jelét mutatja feléd. Ezt semmiképpen nem szabad annyiban hagyni, szóval még nagyobb alpha roll szükséges, még erősebb lenyomás. Így aztán még tovább tartod lenyomva, lehet megbököd a nyakát is, vagy megütöd és azt kiabálod, hogy NEM, NEM, NEM fogod ezt megúszni! És elkezdődött az ördögi kör: éppen agresszívvá nevelsz egy kutyát.

Ez az a fajta kapcsolat, ami semmi jóra nem vezet. Ha folyamatosan lenyomkodod a kölyköt, félni fog tőled. Egy félős kutya pedig valószínűleg agresszív lesz felnőttkorára, kivéve, ha a megfelelő viselkedésmódosítással segítenek rajta és a gazdán is.

Jill Breitner véleménye szerint így esett, hogy 25 évvel ezelőtt megindult egy agresszív kölyök hullám. Ez volt a közvetlen eredménye az okos marketingnek, a kutatás hiányának, az emberek hiszékenységének. Azt hisszük, ami a tévében, vagy az interneten van, az feltétlenül igaz. NEM ÍGY VAN. Nagyon fontos a kritikus gondolkodás, hogy magunk járjunk utána az olvasottaknak, hallottaknak, több forrást is megnézzünk és figyeljünk arra, kinek hiszünk. Nem lehetséges, hogy az ilyen és hasonló módszerek miatt van egyre több úgynevezett red zone dog, azaz veszélyes kutya? Érdemes megfontolni ezt a lehetőséget is.

Forrás: http://www.dogdecoder.com/alpha-roll-aggressive-puppy/

süti beállítások módosítása
Google+