unDOGmatik

unDOGmatik

Hallottál már kutyagumival üzemeltetett utcai lámpákról?

2018. január 18. - unDOGmatik

pexels-photo-414144.jpeg

Brian Harper, az angliai Worcestershire-ben olyan megoldást talált ki, aminek segítségével az utcai lámpák kutyaürülékkel üzemeltethetők. A lámpák össze vannak kötve egy úgynevezett anaerob emésztővel, amelyben oxigén elvonása mellett mikroorganizmusok bontják le a biológiailag lebomló anyagokat. Ahhoz, hogy a lámpák működjenek, a gazdáknak össze kell szedniük kedvencük után a végterméket, ahogy eddig is, aztán a lámpához csatolt készülékbe helyezni, ahol aztán a mikroorganizmusok segtségével biometán keletkezik, ami működteti a lámpát.

Harper, aki tagja a Transition Malvern Hills nevű környezetvédelmi csoportnak, három évet töltött a fejlesztéssel, amiben a Malvern Hills Area of Outstanding Natural Beauty és a Methanogen Ltd támogatta. Tíz zacskó kakival a lámpák 2 órán keresztül tudnak világítani. Harper reméli, hogy az emberek ezáltal rájönnek, hogy még a kutyaürüléknek is van értéke, és ezen felbuzdulva egyre többen szedik össze a kedvencük után a végterméket. A következő lépés, hogy megpróbáljanak az ország parkjaiban ilyen lámpákat felállítani.

Sok fejlődő országban alkalmaznak olyan megoldásokat, melyekkel szennyvízből és állati trágyából lehet energiát nyerni. Van, ahol például a szupermarketek szállítóautói élelmiszer-hulladékkal üzemelnek. Sajnos az ürülékben levő energia nagy része így is kárba vész, köszönhetően a könnyebben használható és olcsóbb fosszilis üzemanyagoknak. Reméljük, hogy a kutyakakival üzemeltetett utcai lámpák megvilágítják az utat egy olyan jövő felé, ahol kevesebb a széthagyott ürülék és még enerigát is nyerünk a hulladékból. Jó lenne, ha nálunk is lennének ilyen kezdeményezések!

Forrás: https://www.springwise.com/new-street-lamp-powered-dog-poo/?utm_campaign=1046042_Springwise+Daily+-+2018-01-15&utm_medium=email&utm_source=Newsletter&dm_i=3GJ2%2CMF4Q%2C4QK611%2C2C1AL%2C1

süti beállítások módosítása
Google+