unDOGmatik

unDOGmatik

Mire figyelj, hogy biztosan a megfelelő kölyköt válaszd?

A legfontosabb kérdések, melyeket fel kell tenned, mielőtt kutyát vásárolsz

2017. március 24. - unDOGmatik

1_1.jpg

Mielőtt belevágsz a keresgélésbe, alaposan gondold át, valóban fel tudod-e nevelni, el tudod-e látni majd a kölyköt. Egy kiskutya érkezése öröm, de egyben hatalmas feladat is. Tévedés azt hinni, hogy mindegyik kutya engedelmes és barátságos születésétől fogva. Egy jól nevelt kutya és egy problémamentes kapcsolat rengeteg munka, amit ha kispórolsz, nem csak magadnak és négylábú társadank, de a környzetedben élő kutyásoknak és nem kutyásoknak is nagyon sok gondot okozol. Ha mindenképpen háziállatot szeretnél, választhatsz olyan fajokat, amelyek nem igényelnek minden nap sok–sok óra foglalkozást, nevelést, tanítást, sétát, szocializációt, stb.

Ha rendelkezel a szükséges idővel, energiával és megengedheted magadnak a számlákat is (közepes testű kutya esetén hozzávetőlegesen 1.580 dollár az első évben, az ASPCA szerint),  nem marad más hátra, mint a kölyök kiválasztása. A legtöbb útmutatóból azonban általában kimarad néhány létfontosságú dolog.  

Milyen fajtát kéne választanom?

Ez az a kérdés, amire a legtöbb ember fókuszál és valóban fontos kérdés is. Végig kell gondolnod, pontosan mennyi energiát akarsz befektetni a képzésbe. Nem túlzottan előnyös egy munkakutyát szerezni ha kanapékutyát szeretnél (vagy fordítva). Még egy fajtán belül is, mint ahogy a labrador retrievereknél, különbségek vannak a munkavonal (ahol a kutyákat munkára tenyésztik) és a kiállítási vonal között. Ez utóbbiak általában könnyebben kezelhetők.

Nagyon fontos, hogy elsősorban ne a küllem alapján válassz! Lehet, hogy nagyon szép egy adott fajta, de egyáltalán nem alkalmas arra, amire te szeretnéd. Vagy a személyisége pontosan eltér attól, amire vágysz. Érdemes alaposan utánajárni a fajtának, mire tenyésztették eredetileg, mire alkalmazzák manapság. Rengeteg kutyafajta van, biztos vagyok benne, hogy alapos utánajárással találsz olyat, amelyik küllemre és jellemre is megfelel. Keress meg tenyésztőket, kiképzőket, és kérd a tanácsukat!

Ezen kívül (feltételezem) barátságos kutyát akarsz. Ha gyerekeid vannak, vagy gyakran érkeznek látogatók hozzád, biztos vagyok benne, hogy erre különösen nagy hangsúlyt szeretnél fektetni. A probléma a fajtaleírásokkal az, hogy sosem  neveznek egy adott fajtát „barátságtalannak”, ettől sokkal elővigyázatosabban használják a szavakat. Az olyan kifejezések pedig, mint a bátor, hűséges, óvatos, éber és tartózkodó nem szükségszerűen kompatibilisek azzal, hogy „mindenkit szeret”. Ha a barátságosság fontos, olyan szavakat kéne előnyben részesíteni a fajtaleírásban, mint a barátságos, bűbájos, gyengéd, kedves, lágy, elbűvölő és boldog.

Az szőr ápolása egy is fontos tényező, mert míg néhány kutyánál nem okoz problémát, mások rengeteg szőrt hullatnak, és rendszeres kefélésre van szükségük. Van néhány olyan fajta, mint a szibériai husky és az alaszkai malamut, melyek elképzelhetetlen mennyiségű szőrt termelnek. Ha nem akarod saját magad végezni a szőr ápolását, bele kell számolnod a költségvetésbe a kutyakozmetikába való rendszeres látogatásokat is.

Miközben azon gondolkodsz, milyen fajta kutyát szeretnél, bizonyosodjon meg róla, hogy utánajártál minden, a fajtára jellemző egészségügyi problémának, és a jellemző élettartamnak. Néhány kutyafajta sok genetikailag öröklődő egészségügyi problémára hajlamos, és emiatt általánosan rövidebb az élettartamuk. Nézz utána, milyen genetikai teszteket kellene a tenyésztőknek elvégeznie, és kérdezze meg a tenyésztőt ezekről (nem feltételezheted, hogy a teszteket valóban elvégezték). 

Remélhetőleg a fajtának, melyet a leginkább kedvelsz, általában hosszú és egészséges élete van. Ha eleve gondok vannak a fajtával, ami iránt érdeklődsz, dönthetsz úgy, hogy félreteszel az extra orvosi kiadásokra vagy úgy, hogy másik fajtát választasz. Csak akkor tudsz megfelelő döntést hozni, ha tisztában vagy a problémákkal is. Emlékezz, hogy egy keverék kutya is ugyanolyan jó társ.

Akár fajtatiszta, akár keverék kutyát akar, a legtöbb ember egyből az interneten kezd keresgélni, de van valami, amire mindenképpen figyelned kell:

Hol van anyu?

Mielőtt beleegyezel, hogy elviszed a kölyköt, látnod kell az anyát, és a kölyköket együtt. Ez azért olyan fontos, mert ez az egyetlen dolog, ami jó eséllyel segít majd elkerülni a szaporítókat.

Tudtad, hogy nagyon sok kutyát szinte futószalagon termelnek? Gondolj a ketrecben, tömegnyomorban tartott csirkékre. Tudnod kell, hogy a szaporítós háttér nem csak az egészségét befolyásolja egy kutyának, hanem a viselkedésére is nagy hatása van.

Az olyan kereskedelmi tenyésztelepekről származó kutyáknak, mint a szaporítótelep, köztudottan rengeteg egészségügyi problémája lehet a zsúfolt tartási körülmények, és a rossz biológiai biztonság miatt (Schumaker és társai, 2012) beleértve az emésztőrendszeri problémákat is (Dupont és társai, 2013).

A szaporítótelepekről származó kölykök háromszor olyan valószínűséggel mutatnak agressziót a gazdájuk és kétszer olyan valószínűséggel idegenekkel szemben, mint azok a kutyák, akiket felelős tenyésztőtől vásároltak (McMillan, 2013). Ez valószínűleg a születés előtti stressz (a mamakutya túl stresszesnek találja a környezetet), az első hetekben történő stressz (amelyet lehet, hogy egy ketrecben töltött, kevés emberi kapcsolattal), az állatkereskedésben levő forgalom miatti stressz és a szocializáció hiánya okozza. 

Pirrone és társai (2016) bebizonyították, hogy jóval nagyobb a tulajdonos ellen irányuló agresszió olyan kutyáknál, akiket állatkereskedésben vásároltak.

Mellékesen, azoknál a kutyáknál, akiket felnőtt korukban mentettek ki a szaporítótelepről szintén szignifikánsan nagyobb a valószínűsége az egészségügyi problémáknak és a viselkedési problémáknak összehasonlítva a más forrásból származó kutyákkal. (Ez nem jelenti, hogy rossz háziállatok lesznek. Ha azon gondolkozol, hogy örökbe fogadsz egy mentett kutyát, szükséged lesz türelemre, kemény munkára és a viselkedés rehabilitációjára – de ez is lehet örömforrás).

Mindenképpen ellenőrizned kell, hogy az anyakutya és a kölykök egészségesnek tűnnek-e. Kérdezd meg, hogy voltak-e féregtelenítve és megkapták-e az első oltásukat. A további egészségügyi kérdésekkel kapcsolatban sokat segít ez a lista a Dogs Truston

Ha kifogásokkal szembesülsz, hogy miért nem láthatod az anyát, vagy azt mondják, az anya a ház egy másik részében van legjobb, ha szkeptikus vagy. Egy jó tenyésztő azt akarja, hogy is lásd a kölyköket az anyjukkal, és csomó kérdést  tesz fel neked azért, hogy biztos legyen benne, jó helyre kerül a kölyök, ezért valószínűleg várnod kell a kiskutyádra. 

Melyek a kölyök szocializációjának kezdeti lépései?

A szocializáció létfontosságú a kiskutyáknál. Ha sok kellemes élményt, pozitív tapasztalatot nyújtasz a kölyöknek új dolgokkal, és új emberekkel kapcsolatban, az segít, hogy egy jól beilleszkedő felnőtt kutyád legyen. Mary Morrow kutatása (2015) miatt tudjuk, hogy a szocializációs ablak 12 és 14 hetes kor között bezárul, bizonyos fajtáknál még korábban. Dr. Joy Pate (a tanulmány szerzőinek egyike) úgy magyarázza, hogy „egy állat magabiztossága, érzelmileg stabil állapota nem csak az új tulajdonoson és a tréneren múlik, hanem a tenyésztőnél levő környezeten is.”

Ezért aztán, habár neked is folytatnia kell a szocializációt miután hazavitte a kölyköt, nélkülözhetetlen, hogy ez a folyamat elkezdődjön már a tenyésztő otthonában. A fiatal kölyköknek meg kell szokniuk a háztartásban előforduló látványt és hangokat, ami nem történhet meg, ha egy ketrecben élnek a szaporítótelepen.

Ha példát akarsz látni arra, mit tehet egy tenyésztő, vess egy pillantást a Connemara Terriersre és az ő Polished Puppy programjukra. Ha menhelyről választasz, érdemes odafigyelni, hogy a kölykök ideiglenes befogadónál legyenek, ahol kapnak némi korai szocializációt is.

Mi történik ha nem működik a dolog?

Tudom, elképzelhetetlen, hogy valami rossz történjen, de néha mégis megtörténik. Az erre a kérdésre adott válasz egy másik olyan dolog, ami megkülönbözteti a felelős tenyésztőt vagy menhelyet attól, akinél a profit előbbre való az állat jóléténél. A jó tenyésztő vagy menhely szerződést akar majd veled aláíratni, amiben benne van, hogy vissza kell add a kölyköt ha valamilyen okból mégsem akarod, hogy nálad maradjon. 

Tegyük fel, hogy minden jól megy és hazaviszed a kiskutyát. Ne felejts el feliratkozni egy jó kölyök tanfolyamra. Itt olvashat arról, hogyan válasszon kutyakiképzőt.

És végül... ha nem biztos, hogy kölyköt akarsz, fontold meg felnőtt kutya örökbefogadását. A kiskutyákkal rengeteg munka van, így néhány ember boldogabb lesz egy örökbefogadott kutyával, akár időssel is, hiszen megvan annak az öröme, hogy megment egy életet és már azzal is tisztában lehet, hogy milyen a kutya személyisége. A legtöbb ember, aki örökbe fogad megtalálja, amit elvár.   

Ha érdekelnek a legtö
bb ember által figyelembe vett tényezők választás során, olvasd el a „miért választanak az emberek bizonyos kutyákat” című posztot.

Sok szerencsét új családtagod megtalálásához!

 

Forrás: http://www.companionanimalpsychology.com/2016/04/how-to-choose-right-puppy-in-four-easy.html

süti beállítások módosítása
Google+