unDOGmatik

unDOGmatik

Hogyan oldj meg gyakorlatilag bármilyen zavaró viselkedési problémát

2015. szeptember 02. - unDOGmatik

írta Jake Buvala

bixentro-319724127.pngbixentro 

Mi van, ha azt mondom, létezik egy olyan mágikus képlet, amivel meg tudod oldani minden problémádat?

Azalatt, hogy „minden problémádat” az összes kutyával kapcsolatos problémádat értem. Azalatt pedig, hogy „az összes kutyával kapcsolatos problémádat” azt értem, hogy a leginkább irritálóakat.

Ez még így is lenyűgöző, nem?

*Leveszi a varázslókalapot*
Fordítsuk komolyra a szót, emberek. Ma egy olyan képzési metódust mutatok, mely képes megoldani a legtöbb olyan problémát, amivel a kutyatulajdonosok napi szinten küzdenek. És mindez nem varázslat – tudomány.

Ha egyszer megérted, hogyan alkalmazd, jobban fel leszel készülve bármilyen, a kutyanevelés kalandjai során felbukkanó problémára.

Azért fantasztikus az egész stratégia, mert majdnem mindenre használható:

  • Egyszerű és hatékony
  • A kutyák viselkedésének és a tanulásukkal kapcsolatos elméleteknek a modern felfogásán alapszik (tudomány, je!).
  • Nem igényel kemény bánásmódot, vagy szöges nyakörvet – a kutyák élvezik a dolgot
  • Fejleszti a gazda és a kutya közötti kapcsolatot
  • Meg tudja oldani a globális felmelegedést, az éhezés problémáját és vissza tudja fordítani a kopaszodást

Ez a bejegyzés meglehetősen hosszúra sikerült (inkább azt mondanám „epikus”), de ha komolyan gondolod, hogy végre szembenézel kedvenced problémáival, szánj rá az időt, hogy végigolvasd. Az internet ott lesz akkor is, ha végeztél.

Működni fog-e a módszer a te kutyád problémáival kapcsolatban?

willwork.jpg

A céljainknak most az felel meg, ha a viselkedési problémákat két kategóriába osztjuk. Ez a bejegyzés az első kategóriában levőkkel foglalkozik: a „zavaró” problémákkal. Ezek azok a dolgok, melyek tökéletesen normálisak és elfogadottak a kutyafélék társadalmában, de az emberek nem igazán értékelik őket. Ez az, amire úgy gondolunk, mint rossz modor. Olyan dolgok, amelyeket minden kutya csinál, míg nem tanul mást.

Beleértve, de nem kizárólag:

  • Rombolás, rágás
  • Szőnyegre pisilés
  • A kert felásása
  • Felugrálás a vendégekre
  • Húzás pórázon
  • Étel lopása az asztalról
  • Kunyerálás
  • Szüntelen ugatás
  • Kölyökkori harapás
  • A macska becserkészése (a macskatulajdonosok talán egyetértenek abban, hogy ez inkább rémisztő, mint zavaró, de ez még mindig egy normális, kutyától várható viselkedés).

A második kategória sokkal komolyabb. Ezek azok a viselkedések, melyek a kutya szorongásának eredményei, és ide tartozik minden fajta agresszív, vagy félelmet mutató viselkedés. A módszer segíthet, de nem fogja „meggyógyítani” az ilyen problémákkal küzdő kutyát. Az efféle gondok megoldásába rendszerint bevonják az ellenkondicionálás és a deszenzitizálás valamilyen formáját. De ez egy másik bejegyzés témája.

Honnan tudod, melyik kategóriába tartozik kedvenced problémája?

Kérdezd meg magadtól: szorong a kutyám? Azért viselkedik úgy, ahogy, hogy megvédje magát vagy hogy megbirkózzon valami félelmetessel? Az első kategóriába tartozó viselkedéseket okozhatja az unatkozás. A második kategória viszont mélyen boldogtalan állatkára figyelmeztet. Ahhoz, hogy meg tudd mondani a különbséget, szükséged van annak alapos megértésére, hogyan kommunikálnak a kutyák. Kérlek olvasd el ezt a posztot.

Ha még mindig nem vagy biztos benne, konzultálj jutalmazás alapú képzést alkalmazó kiképzővel. (Például velünk ;))

Ütemezz be egy látogatást az állatorvosnál.

Minden alkalommal, amikor a kutya kialakít egy új viselkedési problémát, első lépésként érdemes az állatorvost meglátogatni. Nagyon sok viselkedés, amiről úgy tűnik, a kutya csak bunkó kezd lenni, lehet betegség vagy sérülés következménye: lakásba piszkítás, félelem, agresszió, védelmezés, hiperaktivitás, a gazda figyelmen kívül hagyása, romboló viselkedések, stb., mind lehetnek tünetek. Számomra a legfeltűnőbb jele, hogy a kutyának egészségügyi problémája van, amikor a gazda azt mondja: „Pongó épp most kezdte ezt csinálni...”

A kutyának nem alakulnak ki minden ok nélkül problémái. Lehet, hogy Pongó azt próbálja elmondani neked, hogy beteg.

Ha kedvenced nem fél, beteg vagy sérült, ha csak úgy viselkedik, mint egy kutya, akkor folytasd a következő szakasszal.

Az alapvető képlet

 

basic.pngJessie Pearl

így hangzik:

Előzzük meg, hogy a nem kívánt viselkedés jutalmazva legyen, eközben tanítsuk és jutalmazzuk a kívánt viselkedést.

Vagy még egyszerűbben:

Előzzük meg a rosszat és jutalmazzuk a jót.

Nagyjából ennyi. Most jön a tl;dr (too long; didn't read / túl hosszú, nincs kedvem elolvasni) verzió. Abbahagyhatod az olvasást, ha akarod, nyugodtan kattints vissza a vicces macskás Youtube videóidhoz. Kellemes napot!

A részletek

Még mindig itt vagy! Úgy tűnik, érdekesebb vagyok, mint a macskás videók. EZT KAPJÁTOK KI, MACSKÁS VIDEÓK.

Az egésznek az a lényege, hogy cseréljük le a zavaró szokásokat elfogadható szokásokra. Taníts a kutyádnak egy új viselkedést, amit szeretnél a régi helyett, és a lelket is jutalmazd ki belőle minden alkalommal, ha a kutya azt csinálja. Így változtatod a nem kívánatost jó szokássá. Ugyanakkor akadályozd meg, hogy a kutya a régi viselkedést gyakorolni tudja, így  a régi viselkedés gyengül és végül eltűnik.

A viselkedésmódosítás ABC-je

Antecedens (kiváltó) - ez az a dolog, ami arra készteti Pongót, hogy olyasmit csináljon, amit nem szeretsz.
Viselkedés - a dolog, amit nem szeretsz.
Következmény - ez történik Pongó viselkedésének eredményeként. A következmény olyan valami, amit Pongó szeret, vagy amire szüksége van. Nyilván, különben nem csinálná.

Példa: Nagyi átjön látogatóba (az antecedens vagy kiváltó). Pongó felugrál rá, pattog, hogy megnyalja az arcát (a viselkedés). Nagyi Pongóra figyel (a következmény).

Ebben a viselkedésmódosítási stratégiában, az antecedens és a következmény ugyanaz marad. Ami változik, az a viselkedés, mivel kicseréljük egy új viselkedéssel, ami elfogadható nagyi és a te számdora is.

Példa: Nagyi átjön látogatóba (antecedens). Pongó leül (új viselkedés). Nagyi Pongóra figyel (következmény).

Ugyanakkor megváltoztathatod a rossz viselkedés következményét. Ha Pongó ugrik, az új következmény, hogy elveszti Nagyi figyelmét.

 

Egy percen belül lépésről lépésre átvesszük az instrukciókat, de először

Három dolog, amit meg kell értened, mielőtt hozzákezdünk:

 

threethings.pngAndrea Arden

Nem kívánt viselkedés, igen. Rossz viselkedés? Nem annyira.

Ebben a kontextusban egy viselkedést rossznak vagy jónak nevezni kissé bosszantó. Pongó nem szándékosan kezd rosszalkodni. Ő egy normális kutya, aki követi kutyaösztöneit, csak ezek történetesen ütköznek a gazda emberi ösztöneivel. De ahogy az egész kutyamegszégyenítős dolog mutatja, az emberek hajlamosak sötétebb motivációt látni a kutyájuk ugrándozása mögött.

A mód, ahogyan a viselkedésről gondolkodsz megváltoztatja, hogyan kezeled a viselkedést. Könnyű kiakadni ha úgy érzed, mintha a saját kutyád próbálná tönkretenni az életed.  Ám dühösnek lenni a kutyára semmin nem segít. Pongó nem azért állt bosszút, mert tegnap egyedül hagytad otthon, nem próbálja átvenni az uralmat a háztartás fölött, nem egy Rossz Kutya. Még csak halvány gőze sincs, miért nem csinálhatja amit csinál.

Mostantól a bejegyzés Pongó neveletlenségére mint régi viselkedésre hivatkozik, melyet lecserélünk egy új viselkedésre.

A régi viselkedést nem elég elnyomni.

Pongó okkal teszi, amit tesz. Azért ugat szüntelenül, mert ettől elmegy az a sátáni postás. Azért tépi szét a kanapé párnáit, mert unatkozik és ez szórakoztató. Azért húz pórázon, mert ez arra készteti dühítően lassú gazdáját, hogy sétáljon gyorsabban. Kiabálhatsz vele amennyit csak akarsz, hogy ne ugráljon fel Nagyira, ő csak annyit válaszol: „de hogy MÁSHOGY kéne köszöntenem?!”

Nem elég csak megszüntetni a viselkedést, tanítanod kell Pongónak egy újat, ami ugyanahhoz a következményhez vezet, mint a régi. A kutyák gyakran igazán megkönnyebbültnek tűnnek, amikor olyan tiszta iránymutatást ad nekik a gazda, mint ez. Szánj rá időt, hogy egy számodra megfelelő módot tanítasz kedvencednek arra, hogyan kéri amit szeretne, és meglátod, ahogy kapcsol: „Ó! Miért nem ezt mondtad elsőre?”

Csinálj nyugodtan bugyuta képeket és posztold őket interneten kedvedre (némelyik egészen vicces), csak eközben arra is használd azt a jól fejlett emberi agyadat, hogy tanítasz Pongónak egy jobb módot annak megszerszerzésére, amit szeretne.

A „jutalom” nem mindig jelent sütit.

Borzalmasan sokat fogsz jutalmazni a folyamat során, de mielőtt nekiindulnál a vásárlásnak, hogy felszerelkezz olcsó virslivel (ami nem rossz ötlet, hozz nekem is pár csomaggal, ha már ott vagy), tartsd észben, hogy a jutalom nem szükségszerűen kell, hogy étel legyen.

A jutalom (megerősítés) bármi lehet, amit a kutya az adott pillanatban szeretne. És mivel tudod, hogy Pongó okkal teszi azt, amit tesz (olvasd el az előző pontban), pontosan tudod, mit akar. A kutya, aki köszönteni akarja Nagyit, Nagyi figyelme által lesz megerősítve. A kutya, aki húz pórázon, azáltal lesz megerősítve, hogy hamarabb odaér, ahová akar.

A jutalomfalat remek kiegészítő megerősítés, határozottan használnod kéne, de nem mindig a fő vonzóerő.

Néha sokkal okosabbnak kell lenned azzal kapcsolatban, milyen jutalmat használsz — nem jutalmazhatod azzal Pongót, a Macskavadászt, hogy hagyod macskákat hajkurászni. Helyette jutalmazd valami olyannal, amit szeret, és ami kielégíti ugyanezt a szükségletet, mint pl. a frizbi, vagy a pecázás.

Minden viselkedés, ami jutalmazva van, nagyobb valószínűséggel ismétlődik. Bizonyosodj meg róla, hogy Pongó csak akkor kap jutalmat, ha tényleg az elvárt viselkedést produkálja.

A háromlépcsős képzési terv

 

dobi.pngAndrea Arden

1. Döntsd el, mi legyen az új viselkedés

Itt a fantázia ideje, gyerekek! Mondjatok pár ötletet, mi legyen Pongó új szokása. Ez az a dolog, amit akarsz, hogy a kutya csináljon, amikor találkozik azzal a dologgal (az antecedens), ami kiváltja a nem kívánt viselkedését.

Ez az, amit a kutyamániások előszeretettel neveznek úgy, hogy „összeférhetetlen viselkedés kialakítása". Ha Pongó épp a helyén fekszik, nem tud felugrálni Nagyira. Nem tudja megugatni a postást, ha épp a kedvenc játékát veszi fel és viszi oda hozzád.

Az új viselkedés lehet egyszerű, vagy összetett, ahogy szeretnéd, mindaddig míg tényleg dolgozol rajta négylábú társaddal. Néhány ötlet a kezdéshez:

Felugrálás
Egyszerű: ül
Extra: Feküdj a helyedre

Ugatás az ajtónál
Egyszerű: Ugat/Csend parancsra
Extra: Fogj meg egy játékot és hozd ide

Kunyerálás az asztalnál
Feküdj le a helyedre

Udvar felásása
Ásás kijelölt homokozóban játékokkal

Találj ki annyi lehetőséget, amennyit akarsz, de csak egyet válassz. Több mint egy viselkedést kérni összezavarja a résztvevőket.

Következőnek tanítsd meg a kutyával az új viselkedést a problémás helyzeten kívül. Hogy megtanuld, hogyan tudsz megtanítani egy kutyát új trükkre/viselkedésre, olvasd el: http://3lostdogs.com/how-teach-your-dog-practically-anything-complete-series

2. Előzd meg a régi viselkedést, vagy annak jutalmazását

Úgy kell alakítanod a környezetet, hogy fizikailag megakadályozhasd Pongó régi viselkedését. Tudj meg többet a bajkeverés kezeléséről itt:

Az első lépés nagyjából értelmetlen, ha a kutya továbbra is gyakorolja a régi viselkedést, amikor nem figyelsz. Engedni a kutyának, hogy nem kívánt viselkedésbe bonyolódjon egyben azt jelenti, hogy jutalmazva van érte. Minél többet csinálja, annál többször van megerősítve, tehát még többször csinálja és még többször lesz megerősítve. Ez egy ördögi kör.

Amikor megpróbálod megtörni kutyádnak azt a szokását, hogy megugatja a kondenzcsíkokat (a te kutyád is csinálja, ugye? Nem csak Jonas... ugye?), ne hagyd felügyelet nélkül az udvaron. Szét fogja ugatni a fejét és minden eddig elért eredmény megy a levesbe.

Előzd meg, vagy hagyd figyelmen kívül?

Néha nem szükséges megelőzni a régi viselkedést, elég, ha figyelmen kívül hagyod.

Honnan tudod, mikor melyik a megfelelő? A lényeg, hogy kontrolláld a jutalmat.

Péntek nevű kutyámnak az volt a szokása, hogy ugatott rám, amikor éhes volt:  ő volt a kutyáim között a szóvivő. Csendben tanácskoztak csoportosan, eldöntötték, hogy igen, valóban vacsora idő van, és Péntek jött, hogy elkezdjen kiabálni velem.

A megerősítés ebben a helyzetben az volt, hogy felkeltem és vacsorát csináltam. Ez az a fajta dolog, amit ignorálhat. A postás megugatásától eltérően, ami jutalmazva lesz (hiszen a kutya szerint emiatt megy el a postás végre), ha nem lépek közbe, Péntek nem lesz megerősítve azért, hogy engem ugat. Tegyük hozzá, hogy az ugatás valamelyest önmegerősítő, viszont örökké nem is túl izgalmas ugatni, pláne a vacsora helyett. Figyelmen kívül hagytam a viselkedést, vártam, míg csendben maradt, és akkor felkeltem vacsorát csinálni.

Ugyanez működik az asztalnál való kunyerálással is. Amíg az egész család pontosan követi a Ne Etesd a Kutyát az Asztalnál szabályt, elég, ha nem figyelsz oda és hagyod, hogy a kutya rájöjjön: a taktika nem működik.

3. Erősítsd az új viselkedést mint a gép

Ez a rész az, ahol összerakod az egészet.

Nagyi átjön látogatóba. Pongó kézben van tartva: pórázon van, hogy ne tudjon felugrálni. Nagyi kopog az ajtón, megkéred, hogy ne figyeljen a kutyára, míg a kutya azt nem csinálja, amit mondasz neki.

Add ki az utasítást: „Pongó, ül!”

Mivel sokszor, sok helyen gyakoroltátok ezt a trükköt (ugye?), Pongó leül. Nagyi leguggol és köszön. Adj Nagyinak néhány virslifalatot, Nagyi pedig odaadja őket Pongónak, míg Pongó lent tartja a fenekét a földön.

Vagy mondjuk megpróbálod Pongót, a Krónikus Pórázon Húzót rehabilitálni. Megtanítottad neki, hogyan kell szépen sétálni melletted, nyugis helyzetben, amikor nincs zavarás (első lépés). Ha szükséges, elöl csatolható hámot tettél rá, így minden húzásra való törekvése meghiúsul (második lépés).

Most már el tudtok sétálni a parkba. Arra kéred Pongót, hogy sétáljon melletted, ahogy gyakoroltátok. Amíg Pongó így tesz, áramoljanak a virslifalatok, mondd neki, hogy milyen JÓÓÓÓÓÓÓÓ KUTYAAAAAA is ő, és folytasd a sétát a park felé, ahol majd kedvére játszhat és szaglászhat. Amíg a póráz laza, minden jutalmat megkap. Igencsak jó üzlet.

A „jó üzlet” a lényeg. Azt akarod, hogy Pongó úgy döntsön, ez az új viselkedés sokkal jobban megéri, mint a régi, úgyhogy légy bőkezű. Használj igazán jó jutalomfalatot: virslit, valódi csirkét, nem száraz tápot. Ha huzakodós játékkal jutalmazod, hogy Pongó nem vadássza a macskát, csináld lelkesen!

Az Extinction Burst: Miért fordul elő néha, hogy a nem kívánt viselkedés rosszabb lesz, mielőtt javulna

 

extinction.pngDyanna Hyde

Ez az apró fordulat összerombol rengeteg kiváló törekvést a viselkedésmódosításra.

Képzeld el, hogy ideje munkába menned. Beülsz az autódba, bedugod a kulcsot és elfordítod. Minden nap megteszed ugyanezt hónapok, vagy évek óta, és mindig az volt az eredménye, hogy az autó hűségesen életre kelt, hogy időben elvigyen dolgozni.

Most viszont semmi nem történik. Elfogadod egy vállrándítással és azt mondod, „Ó, oké. Azt hiszem ki kell találnom valami mást”?

Nem valószínű. Először nem. Valószínűbb, hogy még párszor megpróbálod beindítani a motort, miközben káromkodsz és vered az öklöddel a kormányt.

Ezt a kis dührohamot hívják kiégés előtti fellángolásnak. Mielőtt feladod a próbálkozást az autó beindítására, mindent beleadsz.

Ugyanez történik a kutya képzése során, amikor a kutya rájön, hogy a viselkedés, ami eddig hozzájuttatta ahhoz, amit akar, többé nem működik. Péntek üvölt nekem, hogy etessem meg, ami mindig működött, mert balek vagyok,  de amikor elkezdtem figyelmen kívül hagyni, nem adta fel azonnal. Még hangosabban ugatott. „Hellóóóóó! Hallasz? Mi a franc van, ember? ADJ ENNI!”

Ne add fel, amikor kutyád viselkedése romlik a képzés során, hanem vészeld át. Az extinction burst azt mutatja, hogy a képzés MŰKÖDIK. A kutya tanul. Ez az a pont, ahol realizálják, hogy taktikát kell váltaniuk, viszont nem örülnek neki.

Hogyan bizonyosodhatsz meg arról, hogy valóban működik

 

ball.pngEmery Way

Légy olyan következetes, mint a napkelte.

A folyamat csak akkor működik, ha teljesen tisztában vagy azzal, mit akarsz a kutyának üzenni: a régi viselkedés nem működik többé, de itt ez az új viselkedés, ami sokkal jobb. Ha néha meghátrálsz és hagyod, hogy Pongó a régi utat válassza, ha rendszeresen megváltoztatod a stratégiát... ** akkor soha nem fog működni a dolog. Mindig várd el ugyanazt a viselkedést, mindig figyelj és légy biztos abban, hogy a háztartás minden tagja ugyanazon az oldalon áll. Tudom, hogy némiképp unalmasan hangzik, de működik.

Légy olyan türelmes, mint... valami igazán türelmes.

Ez nem gyors javítás. Nagyon egyszerű, ha már ráéreztél, de idő kell hozzá. Minden kutyakiképzéssel kapcsolatos tévéműsor úgy mutatja be a viselkedésmódosítást, mintha valami drámai és szexi dolog lenne, ami angyalt farag a bűnös kutyából 45 perc alatt, szépen csomagolva. De a valóságban a lassú és biztos nyer a viselkedésmódosítási versenyben.

Tudom, az, hogy „légy türelmes” olyasmi, amit könnyebb mondani, mint csinálni. Ez az, amit magam részéről a legnagyobb kihívásnak tartok a kutyakiképzésben. Feladtam Félretettem egy pár képzési tervet, mert nem vagyok elég türelmes, de dolgozom rajta.

Nem tudom eléggé hangsúlyozni: MINDIG ERŐSÍTSD MEG AZ ÚJ VISELKEDÉST MINTHA AZ ÉLETED MÚLNA RAJTA.

Sok ember nem igazán hallja meg ezt a részt. Talán sokkal tolakodóbbnak kellene lennem. Képzeld el, hogy ott állok melletted bikaszarvakkal és azt kiabálom a füledbe: MINDIG ERŐSÍTSD MEG A KÍVÁNT VISELKEDÉST.

Azt tanítjuk Pongónak, hogy az új viselkedés sokkal jobban megéri, mint az új,  úgyhogy nem fukarkodhatsz a jutalom résszel. Az emberek nagyon jól jutalmazzák a kutyáikat első pár alkalommal a képzés során, aztán úgy gondolják, a kutyának már tudnia kell, kész vannak. Nem, nem, padawan. Emlékszel, mit mondtam fentebb arról, hogy légy türelmes és következetes? Az vonatkozik a megerősítésre is.

Azt szeretnéd, hogy a kutya megtanuljon a homokozójában ásni a virágágyások helyett? Győződj meg róla, hogy a homokozó mindig fel van töltve jutalmakkal, játékokkal.

Azt akarod, hogy a kutya ne ugráljon fel Nagyira? Győződj meg róla, hogy Nagyi csak akkor figyel rá, amikor ül.

Azt szeretnéd, hogy a kutya inkább veled játsszon a macska terrorizálása helyett? Bizonyosodj meg róla, hogy a játék a VILÁG LEGJOBB JÁTÉKA.

Általában véve ha úgy gondolod, elégszer erősítesz meg, még többször meg kell erősítened.

—————-

Szent egek, ez a bejegyzés tényleg epic. Ennek ellenére valószínű, hogy kihagytam néhány részletet.

U.i.: Mindig jutalmazz



*Ez csak elméletben van így. Nagyrészt inkább szeretetreméltónak találtam az igényeit, úgyhogy soha nem dolgoztam elég következetesen rajta.

**Elkövettem ezt a bűnt a múltban. A kutyáimnak megvannak a háborús sérüléseik, melyek bizonyítják.

Eredeti cikk: http://3lostdogs.com/how-to-solve-practically-any-annoying-dog-behavior-problem/ 

süti beállítások módosítása
Google+