unDOGmatik

unDOGmatik

Felismered ezt a 6, stresszes kutyára utaló jelzést?

2018. április 21. - unDOGmatik

írta Jake Buvala

Agility edzésen egy gazdának elege lett jack russell terrierjéből. Amikor a gyakorlat bemutatására került sor, a kutya mint az őrült úgy kezdte el a földet szagolgatni, és ignorált mindent, amit gazdája mondott neki. „Ennyire makacs” – nyilatkozta a gazda. – „Nem tudom, mit csináljak, hogy hallgasson rám. Jobb jutalomfalatot kéne használnom, vagy ilyesmi?”

A további nyomozás során fény derült rá, hogy a kutya csak akkor kezd szaglászásba, ha egy bizonyos rámpával kell dolgoznia. A gyakorlat során fel kell menni egy palánkra, ami nagyjából 6 láb magasságra van a talajtól. Meglehetősen félelmetes lehet egy kezdő kutyának.

Nyilvánvalóvá vált, hogy a jack russell nem makacs, csak fél a magasban. A szaglászgatással azt próbálta elmondani a gazdájának, hogy fél. Egy kis plusz gyakorlással megtanulta hogyan teljesítheti biztonságosan a feladatot, így a szaglászás abbamaradt, boldogan éltek míg meg nem haltak, miközben sok címet és szalagot nyertek.

Mi, emberek néha teljesen letojjuk, mit mondanak nekünk kedvenceink. Ezért végzi sok kutya agresszióval vagy félelemmel kapcsolatos problémákkal. Ezért harapja meg a család kutyája a gyereket, miközben a zavarodott szülők kitartanak amellett, hogy „fogalmam sincs mi történt, Fido minden jel nélkül támadott”.

Hogy elkerüld az ilyen drámákat, íme néhány jel, ami azt mutatja, négylábú társad frusztrált és/vagy teljesen kiakadt.

1. Túlzott szőrhullatás

Észrevetted valaha, hogy amikor elviszed Sparkyt az állatorvoshoz, a szőre hullani kezd, mint ősszel a falevelek? Amikor a kutyák idegesek, hajlamosak sokkal több szőr hullatni, mint a megszokott.

2. Nedves lábnyomok

Izzad a tenyered, amikor izgatott vagy? Van rá esély, hogy a kutyádé is. A kutyáknak ugyanis izzadságmirigyek vannak a talppárnáikban. Kedvenced talpának izzadásából egyből következtethetsz az extrém stresszre.

3. Az étel megtagadása

Találkoztam szuper vékony menhelyi kutyákkal, akik nem fogadtak el tőlem egy falatot se. Annyira stresszeltek, hogy egyszerűen nem tudtak enni. Az ideges kutya néha tanfolyamon is elveszti az érdeklődését a gazda által hozott csirke, vagy más finom falatok iránt. Ha kedvenced nem fogadja el a jutalmat, amit máskor gondolkodás nélkül fal be, át kell értékelned, és meg kell figyelned a helyzetet, hogy kitaláld, mi zavarja.

4. Mozdulatlanság, lefagyás, lélegzet visszatartása

Könnyen jelentheti, hogy szar került a palacsintába. Ha a  mozdulatlanság a következők valamelyikével társul

  • feszes izmok, merev lábak
  • hátracsapott fülek
  • száj- és orrnyalogatás
  • száj zárva, a szájsarkak kissé előrehúzva
    és/vagy
  • a probléma forrásának bámulása kimeredt szemekkel, pislogás nélkül

akkor a kutya épp azt mondja: hátrább az agarakkal. Ha figyelmen kívül hagyjuk ezeket a jelzéseket, küszöbön áll a harapás. Amikor az emberek azt hangoztatják, hogy „Fido minden jelzés nélkül támadott”, általában a valóság az, hogy Fido egy sorozat hasonló figyelmeztető viselkedést mutatott, mint amelyekről fentebb szó volt. De Fido azt hiszi, hogy tisztán és világosan érthető, amit mondani akar. Ha VALAHA azt tapasztalod, hogy a kutyád ilyen jeleket mutat amikor egy emberrel, vagy kutyával találkozik, azonnal hagyj abba mindent, amit csinálsz és mint a villám vedd ki a helyzetből.

Nézd meg ezt a videót, kiváló példa a figyelmeztető viselkedésre. Nagyon szépen látható, milyen finomak a jelek, és milyen gyorsan történik minden.

 5. Ásítás, szájnyalás, bunda megrázása, nyújtózás, vakarózás és millió egyéb jelentéktelennek tűnő viselkedés 

Mint szociális lények, a kutyák rengeteg összetett viselkedési rendszerrel rendelkeznek, melyek a feszültség csökkentésére hivatottak. Ezeket hívjuk calming signaloknak, vagy nyugtató jelzéseknek. A nyugtató jelzések között szerepel még: 

elfordulás, ásítás, szájnyalás, bunda megrázása, vakarózás, nyújtózás, folyamatos pislogás és/vagy lassú pislogás, bólintás, tüsszentés, mellső mancs felemelése. 

A nyugtató jelzések olyan apró viselkedések, melyeket a kutyák kényelmetlen szituációba kerülés esetén mutatnak. Így próbálják megnyugtatni magukat és másokat is. Ha egy kutya ásítozik és tüsszög egy ember vagy egy másik kutya jelenlétében, valami olyasmit akar mondani, hogy „Nyugi, haver! Minden oké!”. 

Rövid videó a szájnyalásról és ásításról:

 A szájnyalás:

Bunda megrázása:

6. Szaglászás és zavarodott viselkedés

Ezek is nyugtató jelzések, de valamiért jobban zavarják az embereket. Ahogy a jack russell, aki megpróbálta elkerülni a rámpát, kedvenced talán azért viselkedik így, mert próbál valami kellemetlen helyzetet elkerülni. 

Van mobilod? Hah… miket beszélek, persze, hogy van. Ismerős, amikor egy kellemetlen helyzetben úgy teszel, mintha üzenetet írnál, hogy enyhítsd a nyomást? A szaglászgatás és zavartság pont ugyanezt a célt szolgálja a kutyáknál.

Mi van, ha Fidónak tényleg csak eleterelte valami a figyelmét, és egyáltalán nem zaklatott? 

Nem akarok nagyon New Age-esen hangzani, de az egész kutyát kell figyelned, mert igazad van: Fido figyelmét lehet, tényleg csak elterelte valamilyen szag (szaglászás), vagy nem éhes (étel visszautasítása), esetleg viszket valamelyik testrésze (vakarózás). Az igazi nyugtató jelzés komibálódik más jelzésekkel. 

Szóval Fido továbbra is a földet szaglássza. Nézd meg a testbeszédét. Nyugodt és jól érzi magát? Ha adsz neki egy jutit, elfogadja? Figyel rád, amikor hozzá beszélsz? Valószínűleg minden rendben van vele. 

De mi van, ha szaglászgatja a földet, miközben nagyon erősen hullatja a szőrét? Vagy alacsonyan tartja a farkát? Vagy ignorál téged? Esetleg folyamatosan tüsszög, vakarózik, ásít? Akkor valami gond van. 

A legalapabb dolog, és a végső következtetés, hogy ismerd a kutyád. Tanuld meg az összes szeszélyét. Figyeld meg, mi az, amitől fél, mi ijeszti meg. Találd ki, mitől érzi magát kényelmetlenül. Bármikor látod, hogy stresszel, a te felelősséged, hogy egyrészt kivedd a szituációból, másrészt, hogy egy lépést hátrálva szépen átdolgozzátok magatokat a problémán együtt. Ennek eredményeként Fido bízni fog benned, és tőled kér majd segítséget amikor számára kezelhetetlen helyzetbe kerül.

Forrás: http://3lostdogs.com/do-you-recognize-these-6-signs-of-a-stressed-out-dog/

süti beállítások módosítása
Google+