unDOGmatik

unDOGmatik

Hogyan szakítsunk meg pozitív módszerrel nem kívánt viselkedést

2015. február 11. - unDOGmatik

figyel.jpgMár kölyökkorban érdemes tanítani a kutyának egy úgynevezett positive interruptert, pozitív megszakítást, ami egy jelzés számára, hogy azonnal hagyja abba, amit csinál és figyeljen a gazdára. Nem szükséges klikker, bár könnyíti a tanulási folyamatot. Miért? Mert a legrövidebb dicsérőszó is túl hosszú ideig tart. A klikker hangja egy nagyon rövid klikk hang, amivel másodpercre pontosan tudja a gazda jelezni a kutyának, mi az, amit szeretne tőle. A klikk hangnak pontosan akkor kell elhangzania, amikor a kívánt viselkedést éppen végrehajtja a kutya. Például ha meg akarjuk tanítani ülni a kutyát, akkor kell klikkelnünk, pontosan abban a pillanatban, amikor a kutya teszi le a hátsóját a földre. (Érdemes előtte gyakorolni, kimenni egy forgalmas útra, és minden elhaladó autóra pontosan akkor klikkelni, amikor előttünk van.) Mivel a klikk hang elég rövid, a kutya sokkal hamarabb rájön, mit vár tőle a gazda. Ha valamiért a gazda nem szeretné használni a klikkert, alkalmazhat egy rövid dicsérőszót, például „úgy” vagy „jó” esetleg „oké”, stb.

A pozitív megszakítás tanítását mindenképpen lakásban, ingerszegény környezetben kell kezdeni (ahogy minden mást is), esetleg kertben, ha kerti kutyáról van szó, de mindenképpen olyan helyen, ahol minden ismert és megszokott számára. Először is, a gazdának ki kell adnia egy olyan hangot, amire a kutya felfigyel: cuppogás, sziszegés, lehet próbálkozni mindenféle butaságnak tűnő, de nagyon eredményes hanggal, a lényeg az, hogy a kutya felkapja rá a fejét. Ahogy a kutya ránk néz, azonnal mehet a dicsérőszó vagy a klikk és utána a jutalom. Amikor a kutya már 100%-ban érti lakásban a dolgot, tehát minden cuppantásra (vagy arra a hangra ami nála működik), vagy maximum második cuppantásra ránk figyel (törekedjünk az elsőre jelzésre való figyelésre, de a második még éppen elfogadható), lehet növelni az ingereket, lakásból kimenni kertbe, vagy olyan utcarészre, üres futtatóba, ahová gyakran járunk, ahol nincs sok zaj, környezeti tényező, ami elterelheti a kutya figyelmét. Ha itt is 100%-osan megy, ismét lehet növelni az ingereket. Amennyiben a kutya nem figyel második jelzésre sem, egy lépést érdemes visszalépni, tehát például kertből vissza lakásba, utcáról vissza lakásba vagy kertbe, és még jobban „elmagyarázni” a kutyának, mit várunk tőle. Nagyon fontos, hogy a tanulási szakaszban, azaz míg a kutya minden környezetben hibátlanul el nem végzi a feladatot, olyan dologgal jutalmazzuk, ami számára megfelelő motiváció, lehet az jutalomfalat, játék, bármi, ami elég érdekes számára, hogy inkább a gazdát válassza az érdekes inger helyett. (Többek között labdával is lehet klikkerezni.) Ha már tudja, mit várunk tőle, akkor is mindenképpen vissza kell jelezni neki, hogy igen, ezt szerettem volna, örülök, hogy megtetted. Szükség van megerősítésre, legyen az akár egy simogatás. Esetleg itt is alkalmazhatja a gazda a Premack-elvet (megteszek neked valamit, amit szeretnél, cserébe te is tegyél meg nekem valamit, amit szeretnék): ha rám figyelsz, megkapod a kedvenc játékod, olyan dolgot csinálunk, amit nagyon szeretsz. Természetesen nem lehet minden kutyával kapcsolatban megmondani, mi az a motiváció, ami elegendő, ezt a gazdának kell kitapasztalnia. Kísérletezzünk! Használjunk olyan dolgokat, amelyek elég érdekesek a kutya számára. Lehet ez jutalomfalat, kötél, labda, köteles labda, jutalomfalatos játék, sípolós játék, rongydarab, simogatás, a gazda az, akinek meg kell figyelnie, mi elég jó motiváció a kutyája számára.

Miért jó ez? Mert így azonnal magunkra tudjuk vonni a kutya figyelmét, ahogy olyan dolgot tesz, ami nem kívánatos, anélkül, hogy büntetni, vagy folyton tiltani kéne. Még azelőtt meg tudjuk szakítani a nem kívánt viselkedést, hogy abba a kutya belemerülne. Ez nagyon fontos: figyeljünk a kutyára! Lássuk meg, hogyha már feszülten néz valamit, és még azelőtt szakítsuk meg a dolgot, mielőtt például elrohanna. Tartsuk magunkon a figyelmet, amikor szükséges, hiszen azért megyünk le a futtatóba, hogy vele foglalkozzunk! Így a gyakorlás során a kutya megtanulja, hogy nagyon is megéri a gazdára figyelni. Az alábbi videó ezt hivatott bemutatni, érdemes végignézni azoknak is, akik nem jól beszélik az angolt, mert a szöveges részen kívül érthető példát mutat.

A videót csak YouTube-on lehet megnézni, szóval klikk itt a linkelt videón jobb alul a kis YouTube feliratra :))  

süti beállítások módosítása
Google+