unDOGmatik

unDOGmatik

Szobatisztaság

2015. február 02. - unDOGmatik

szobatiszta.pngElsőként nagyon fontosnak tartom megjegyezni, hogy bár a kutyák alapvetően nem szeretnek a helyükre piszkítani, mégsem születnek teljesen szobatisztán. A legtöbb kiskutya, ahogy a kisbabák is, szépen lassan fejlődik anatómiailag olyan szintre, hogy képes legyen a vizeletét huzamos ideig visszatartani. Különbségek mindig vannak, van olyan kutya, aki nagyon hamar, van olyan aki lassabban lesz szobatiszta. Ha odafigyelünk a kiskutyánkra, észre fogjuk venni a fejlődését: eleinte csak 1-2 órát bír, aztán már 3-4-et, és így tovább.

Ami nagyon fontos: ne büntessük a kutyát, ha bepisil vagy bekakil. Egyáltalán nem segít a szobatisztaságra nevelésben, viszont azt elérjük, hogy a kutya féljen tőlünk, és már kiskorában stresszes legyen. Egy érzékenyebb kutyánál nagyon sok nem kívánatos viselkedésforma és jellemvonás alakulhat ki a korai bátalmazástól, de egy kevésbé érzékeny kutyánál is elég nagy károkat okozhat. Miért fontos ez? Miért törődjünk kutyánk lelkivilágával? Mert akár 10-20 évig is a társunk lesz, akit elvileg szeretünk és akivel — legalábbis remélem — harmonikus és gyümölcsöző kapcsolatot szeretnénk kialakítani. Egy olyan kapcsolatot, ahol a kutya mindent megtesz a kedvünkért, a köztünk levő szoros kötelék miatt.

Egy 8 hetes kiskutyát érdemes nagyon gyakran, 1-2 óránként, kivinni, de játék, evés, alvás után szinte 100%, hogy valami következni fog. A kutya ilyenkor láthatóan keresgéli a helyet, ahol elvégezheti a dolgát, tehát érdemes figyelni (általában is igaz, hogy ha kereség valószínűleg ki kell mennie). Eleinte nagyon nehéz észtrevenni a jeleket, különösen kezdő gazdiknak, de fel a fejjel, minden kutya szobatiszta lesz egyszer, még ha kétségbeejtőnek tűnik is a dolog eleinte. :)

Éjjel is érdemes felkelni és kiengedni a kölyköt egyszer vagy kétszer, mert minél többször sikerül elkerülni a balesetet, annál hamarabb lesz szobatiszta. Az elején befektetett energia nagyon hamar megtérül, a legtöbb kiskutya 3-4 hónapos korában már nem piszkít be, bár ahogy írtam is; 2-3 óránál tovább nem bírja tartani a vizeletét, tehát érdemes gyakran kivinni. Amikor kint elvégzi a dolgát, hatalmas dicséret legyen a jutalma, akár kaphat falatot is, de mindenképpen tapasztalja, hogy a gazdi nagyon örül. Ha mégis besikerül a dolog, legjobb szó nélkül felmosni (ecetes vizet vagy speciális, erre kitalált vegyszert alkalmazni, mert a kutyapisi szagát nem tünteti el a domestos, a kölyök emiatt is használhat egy adott helyet kutyavécének). Ha épp azt látja a gazdi, hogy a kutya pisilni készül és már mindjárt csorog is, nyugodta kapja fel és szaladjon ki vele, vagy hívja ki, adhat ki kedves, de izgatott hangot is és kiterelgetheti. Egyáltalán nem szükséges megijeszteni kiabálással, vagy leszidni.

Azoknak nehezebb a helyzete, akik napi 8 órát dolgoznak. Sajnos itt nincs mit tenni, be kell vállalni, hogy a rendszeres balesetek miatt a kiskutya sokkal nehezebben lesz szobatiszta. Esetleg érdemes kennelbe szoktatni, természetesen pozitív módszerekkel. Ha egy kölyök megfelelően lett szoktatva, szeret majd ott lenni, nem sokk neki a bezártság, hanem a kennel lesz a hely, ahová szívesen visszavonul ő maga is.

Előfordul, hogy a kölyök egy adott helyet pécéz ki magának a lakásban, és rendszeresen oda jár elvégezni a dolgát. Ennek az is lehet az oka, hogy a kiskutyák nincsenek tisztában azzal, mi tartozik a lakáshoz és mi nem, azaz mi tartozik a „helyükhöz” és mi nem. Ezek a területek azok, amiket valamiért nem a lakáshoz tartozónak ítélnek. Nálunk például egy polc alatti rész volt ilyen. Érdemes próbálkozni olyan megoldással, hogy odatesdzük a vizestálat, vagy sokszor játszunk, gyakorlunk vele azon a helyen, ott etetjük a kiskutyát, hogy tudatosítsuk: az is a lakás része.

Klikkerrel vagy rövid dicsérőszóval arra is meg lehet tanítani a kölyköt, hogy mi magunk meg tudjuk kérni a dolga elvégzésére: mikor a leguggol és elkezd üríteni, már mehet is a klikk (vagy rövid dicsérőszó), és a jutalomfalat. A klikk hanggal együtt később mondhatunk egy szót is, pl. „pisi”. Aztán mikor biztos, hogy pisilnie kell már ne a klikk hanggal egyszerre mondjuk a szót, hanem előtte, majd a pisilés közben klikk és aztán a jutalom. Így később ha csak rövid időre tudunk kiszaladni egy egészségügyi sétára, nem kell perceket várni, csak szólunk a kutyának, hogy legyen szíves elvégezni a dolgát.

süti beállítások módosítása
Google+