unDOGmatik

unDOGmatik

Séta laza pórázon

2015. február 02. - unDOGmatik

loosh_leash_featured_1_.jpgA népszerű hiedelemmel ellentétben azok a kutyák, akik húznak séta közben, nem akarnak falkavezérek, főnökök, alfák vagy dominánsak lenni gazdájukkal szemben. Van egy sokkal egyszerűbb magyarázat erre: szeretnek kint lenni, a séta napjuk serkentő és izgalmas része, úgyhogy nagyon erős a vágy az előrenyomulásra.

A póráz, habár létfontosságú a biztonság szempontjából, szintén lehet frusztráló a kutya számára, mert egy emberhez van "kötve", ami megakadályozza a természetes viselkedésben. Ennek ellenére minden kutya megtanítható a laza pórázon való sétára pozitív módon, anélkül hogy megrántanák, rángatnák, fojtogatnák vagy sokkolnák, így a séták élvezetesek lehetnek mindenki számára.

Ha már előfordult, hogy elhúzott a kutya és az emiatt való félelem akadályoz a tanítás elkezedésében, alkalmazz humánus eszközöket hogy segíts mérsékelni a húzást miközben arra tanítod, hogy sétáljon megfelelően.

A húzásgátló hám tökéletes nevelési eszköz, mert leveszi a nyomást a kutya érzékeny nyaki területéről, hogy egyformán ossza el a test körül. Mikor a póráz a mellkasi övön levő karikához csatlakozik és a kutya húz, a hám inkább körbefordítja a testét, mint hogy előre menni engedje. Ez a hám mindenkinek kiváló, akinek extra segítségre van szüksége, mert a biztonság az első.

Néhány kutya annyira erős, hogy szükséges a szájszíjj használata. A halti úgy működik, ahogy a kötőfék lovaknál:  amikor a kutya húz, automatikusan körbefordítja a fejét. A szájszíjjak segítenek komoly esetekben, különösen állapotos, vagy idős ügyfeleknél, de a kutyáknak idő kell, hogy megszokják, mivel elsőre kényelmetlenek lehetnek.

Kerüld a fojtó vagy szöges nyakörvek használatát, mivel ezek az eszközök fájdalmat okoznak és jelentős fizikai kárt tesznek a kutya nyakában.

Képzési technikák:

Az "állj és maradj veszteg" technika

A póráz húzása gyakran ad sikerélményt a kutyának, mert az ember figyelmetlenül megerősíti azzal, hogy engedi a kutyát oda menni, ahová akar, amikor húz. Ezt a képet meg tudod változtatni a következmény megváltoztatásával.

Amikor húz, azonnal állj meg és maradj teljesen mozdulatlan addig, míg a póráz meglazul, mert a kutya vagy visszalép egyet vagy megfordul, hogy rád figyeljen. Ha a póráz szépen meglazult, folytasd a sétát. Ismételd ezt, amíg szükséges.

Az "irányváltás" technika

Ha túl lassúnak találod az előző technikát, megpróbálhatod az irányváltás módszerét. Amikor a kutya húz, adj ki egy "menjünk" utasítást, fordulj el tőle és indulj el az ellenkező irányba a póráz rángatása nélkül.

Elkerülheted a rángatást ha a figyelemfelkeltés céljából izgatott hangon motiválod a kutyát, hogy kövessen.

Mikor utánad megy és a póráz laza, fordulj meg és folytasd az utat.

Beletelhet néhány fordulásba, de az utasítás, amit adsz és a testbeszéded egyértelművé fogja tenni, hogy a húzás nem lesz jutalmazva előrehaladással, míg ha nyugodtan sétál melletted vagy akár kissé előtted laza pórázon, eljut oda, ahová akar.

Szintén megerősítheted a kutyát amikor hozzád közel sétál, azzal, hogy motiváló jutalmat adsz.

Variáld a képet

Amint a kutya hallgat rád,még jobban variálhatod a képet azzal, hogy még kiszámíthatatlanabbá válsz. Ez szükséges ahhoz, hogy a kutya hallgasson rád minden esetben, mert sosem tudhatja mikor fordulsz meg vagy merre mész következőnek.

Ahelyett, hogy elfordulsz tőle mikor kiadod a "menjünk" utasítást, válts irányt és fordulj vele szembe. Tehetsz egy kört vagy bejárhatsz egy nyolcast. Ezek a variációk felkeltik a kutya figyelmét.

Ne felejtsd el dicsérni ha teljesítette a feladatot, mert minél jobban érzi magát a közeledben sétálva, annál inkább választja azt.

Amit ne tégy:
Ne fordítsd a kutyát rántással. Csábító lehet, hogy a kutya korrigálására használd a pórázt, mégis inkább támaszkodj arra, hogy megtanítod neki mit kell tennie, és ne hagyatkozz a folytonos korrigálásra.


Hibaelhárítás:
Probléma: A kutyám szépen sétál pórázon, de mikor más kutyákat lát elveszti az eszétés hú feléjük.

Megoldás: Röviden, változtass irányt mielőtt eljut addig a pontig, hogy reagáljon.

Az eredeti cikk videókat is tartalmaz (link lejjebb), hogy még érthetőbb legyen, hogyan neveljük a kutyát húzás nélküli sétára.

(Az eredeti tartalom itt érhető el: https://positively.com/dog-behavior/basic-cues/loose-leash-walking/ . A fordítás a Victoria Stilwell Enterprises, LLC írásbeli engedélyével jelent meg. További információért és kutyakiképzéssel kapcsolatos tanácsokért látogasson el a www.positively.com oldalra.)

Íme egy plusz videó, ami segíthet :)

 

süti beállítások módosítása
Google+