unDOGmatik

unDOGmatik

A legfontosabb tipp kutyák képzésével kapcsolatban

2018. január 03. - unDOGmatik

Mi lenne az egyetlen tanács, amit adtok kiképzéssel kapcsolatban? Zazie Todd, a Companion Animal Psychology blog szerzője elárulja, ő mit javasol.

pexels-photo-356378_1.jpeg

Szerintem mindannyian tapasztaljuk, hogy az interneten nagyon sok helytelen tanácsot, tévhitet lehet olvasni a kutyák képzésével kapcsolatban (is), és elég nehéz kiszűrni a valóban hasznosakat. Néha az olyan tippekkel, trükkökkel is lehet élni, amelyeket nem támasztanak alá kutatások, és nem támogatnak az ezzel foglalkozó szervezetek sem. Legalábbis ideig-óráig. Lehetséges, hogy van egy jól képzett kutyád, de az is lehet, hogy teljesen össze vagy zavarodva. Esetleg kedvenced kissé félős, de nem vetted észre (az emberek többsége nem igazán jó a félelem felismerésében).
Bizonyos esetekben gond lehet adott módszer alkalmazásából, és nagyon sokszor a gazda ahelyett, hogy a módszert hibáztatná, a kutyát hibáztatja.
„Úgy tűnik, hogy az averzív képzési módszereknek olyan nem kívánatos mellékhatásai vannak, amelyek miatt a kutya jóléte is veszélybe kerül.” (Ziv, 2017)

Mivel a kutyák képzése szabályozatlan terület, a kiképző úgy magyarázza, vagy nem magyarázza a módszert, amit alkalmaz, ahogy szeretné. Az azonban biztos, hogy nem szeretik nevén nevezni a fizikai büntetéssel járó módszereket.

Mégis, van olyan információ, ami nagyon sok embernek segíthet abban, hogy kiszűrje melyik tabácsot érdemes megfogadni és melyiket nem. Persze nem csak egyetlen ilyen dolog van, de Zazie Todd szerint ez olyasvalami, amit mindenképpen érdemes tudni.

De először is: mi az, ami nem fontos?

Mi az, ami közel sem annyira fontos a kutyák képzése során, mint ahogy az emberek gondolják?

Annak ellenére, hogy sokan vannak, akik napjainkban is hisznek benne, nem annyira fontos a dominancia, falkavezérnek, vagy alfának lenni, akárhogy is nevezzük a dolgot. Voltaképpen egyáltalán nem fontos.

A probléma az olyan elgondolásokkal, mint a dominancia elmélet az, amiről a tegnapi bejegyzésben is szó volt az alpha roll kapcsán: a hasonló módszerek, melyek miatt a gazda konfrontálódik a kutyával (Herron, Schofer and Reisner 2009), lehetséges, hogy agresszióhoz vezetnek, és negatívan befolyásolják a kutya és a gazda közötti kapcsolatot (Deldalle and Gaunet, 2014).

De ha a dominancia nem olyan fontos, ahogy sokan hiszik, mi az, ami számít?

pexels-photo-731022.jpeg

Amit minden gazdának tudnia kéne

Íme a nagy titok, amit minden gazdának tudnia kéne: használj ételt!

Elég egyszerűen tűnik igaz? És még csak nem is igazán titok. A modern kutyakiképzésben ételt használunk. Használj jutalomfalatot, ha a kutya olyan dolgot csinál, amelyet szeretnél, például leül, vagy elereszti ami a szájában van. Nem arról van szó, hogy az étel lenne az egyetlen dolog, amivel jutalmazni lehet, hiszen ott vannak a játékok, simogatás, és azok a jutalmazási lehetőségek, amiket az élet kínál: lehetőség egy rágcsáló üldözésére, játék az ismerős kutyákkal, stb, hanem arról, hogy a legtöbb helyzetben az étel a legegyszerűbb és leghatékonyabb, pozitív jutalmazási mód. A kutatások alapján kiderült, hogy az étel jobb jutalom, mint a simogatás vagy a dicséret (Fukuzawa and Hayashi, 2013; Okamoto et al 2009).

Zazie Todd szerint azért is lenne jó, ha egyre több ember tudna erről, mert így könnyebben találnának megfelelő kiképzőt és nagyobb eséllyel tudnák elkerülni a rossz kiképzési tanácsokat is.

Például, ha elmész egy kiképzőhöz és ő szöges nyakörvet javasol… elég egyszerű rájönni, hogy az nem étel.

Az elektromos nyakörv sem étel.

A póráz rángatása sem az.

Persze néhány kiképző szerint ezek a módszerek “kedvesek”, “emberségesek” sőt, még “gyengédek” is, annak ellenére, hogy technikai szempontból sehogy máshogy nem lehet őket hívni, csak averzívnek (pozitív büntetés, vagy negatív megerősítés).

A kapcsolatról, a tiszteletről vagy energiáról szóló írások szintén nem számítanak ételnek.

Nagyon sok olyan vándorszót használnak képzési módszerek leírásával kapcsolatban, amelyek félrevezetők, vagy nehezen érthetők a gazdák számára, mert egyetlen dolog van, amit biztosan elmondhatunk a témáról: mindenkinek megvan a saját véleménye.
Azt viszont a saját szemünkkel láthatjuk, hogy használnak-e jutalomfalatot, vagy nem. Szóval ha úgy döntesz, elmész egy kiképzőhöz, vagy kiképzéssel kapcsolatos tanácsokat olvasol az interneten, és nem találsz arra való utalást, hogy jutalomfalatot kéne használnod, alaposan járd körül a témát, akkor is, ha a módszer nagyon kedvesnek van beállítva.

Ha ételt használsz, kiküszöbölheted a legnagyobb hibákat, amelyeket egy kutya nevelése során el lehet követni, és modern, jutalmazás alapú módszert használsz (elég menő, ugye?).

Hogyan használjunk ételt a kiképzés során?

Először is, az étel pozitív megerősítőként működik operáns kondicionálásban, amikor is arra tanítjuk a kutyát, hogy hajtson végre egy elvárt viselkedést. A kutya megteszi, amit kell, és mi gyorsan adunk érte egy jutit, úgyhogy amikor legközelebb ugyanezt kérjük, sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy a kutya végrehajtja a feladtot (ha mégsem teszi meg, nem kapja meg az ételt, és ilyenkor érdemes elgondolkozni azon, hogy egy lépést visszalépünk a tréningben , vagy esetleg egyszerűbb lépésekkel tanítjuk meg, amit szeretnénk).

A másik, amikor jutalomfalatot használunk a klasszikus kondicionálás. Ebben az esetben azt változtatjuk meg, hogyan viszonyul érzelmileg a kutya egy bizonyos dologhoz. Ha például a kutya fél a kefétől, de mi szeretnénk a szőrét ápolni, segíthetünk neki megszeretni a tárgyat, ha mindig nagyon finom jutikat adunk, mikor elővesszük. Jó képzési tervvel és óvatos munkával elérhetjük, hogy kedvencünk szeresse a kefét. (Látjátok a különbséget? Az operáns kondicionálással szemben a klasszikus kondicionálásnál a kutyának semmit nem kell csinálnia, maga a kefe az, ami előrejelzi a jutalmat.)

Azok a gazdik, akiknek félős kutyájuk van pontosan tudják milyen nehéz feladat, milyen hosszú idő megszabadulni a félelemtől és az is lehet, hogy soha nem sikerül teljesen. Sokkal, sokkal egyszerűbb megakadályozni, hogy a kutya félős legyen, ha egy mód van rá.

Hogyan használd a jutalomfalatot?

Mindig legyen nálad néhány falat, hogy szükség esetén gyorsan tudd használni. Milyen legyen a jutalom? A legjobb, ha kísérletezel kicsit és te magad találod ki, mi az, amit kedvenced szeret. A táp a legtöbb eseten nem elég erős jutalom, különösen ingergazdag környezetben, például az utcán, vagy a parkban. Érdemes olyasmivel próbálkozni, ami különbözik a mindennapi vacsorától.
Ha nagyon sokat tréningezel könnyíthet az életeden egy jó jutalomfalat tartó. Nagyon sokfélét lehet kapni nálunk is, de bármi alkalmas, amiben elférnek a falatok.

liza_nina.jpg

Lehetséges, hogy klikkert is szeretnél használni, mert bizonyos dolgok megtanulásában nagy segítséget nyújt, például amikor mozgás közben kell elkapni egyetlen rövidke pillanatot, de a legtöbb esetben klikker használata nélkül is tökéletesen működik a tanítás, szóval a gazdi maga dönti el, szeretné-e használni az eszközt, vagy nem. Vannak, akik szeretik, vannak, akik nem, mindenesetre egy kutatásból az derült ki, hogy alapvetően nincs különbség a verbális megerősítés (dicsérőszó) és a klikkeres megerősítés között. Ez az a téma, amiben nagyon jó lenne további kutatásokat olvasni a jövőben.

Ami a lényeg: használj jutalomfalatot!

Néhány technikai részlet

Persze, azért jutalomfalatot használni sem feltétlenül könnyű, de az biztos, hogy azok a viselkedések, amiket megerősítünk sokkal nagyobb valószínűséggel fognak ismétlődni, szóval ha folyamatosan adsz jutit a kutyának mert leül, a kutya egyre többször ül majd le.

Amikor technikai részletekről van szó, akkor olyasmiről beszélünk, mint pl a jutalmazás sebessége. Nagyon fontos, hogy gyorsan add a jutalomfalatot és gyorsan mondd a dicsérőszót vagy klikkelj, mert a kutya így tudja majd, pontosan melyik viselkedés is az, amiért a finomságot kapja. Találkoztál már olyan kutyával, aki folyamatosan ugrál? Alig ér le a feneke a földre, amikor egy ülést kérsz tőle, már fel is pattan és ugrál tovább? Ha túl lassú vagy, lehetséges, hogy pont az ugrást erősíted meg.

Nagyon jó, ha van képzési terved. Jellemző hiba, hogy a folyamat túl gyors a kutyának és az elvárás túl magas. Az ilyen eset mindkettőtök számára frusztráló lehet. Ha egy lépésről lépésre kidolgozott képzési tervet követsz, valószínűleg gyorsabban haladtok majd.

Néhány ellentmondás

Néhány emberben lehet felvetődik a kérdés, hogy mi a helyzet a húzást megakadályozó hámokkal? Nem tartoznak az ételek közé, de ettől még rendben vannak? Mondhatjuk, hogy igen: a kutatások azt mutatják, hogy a húzásgátló hámok nem okoznak stresszt a kutyának (Nem a haltiról van szó! A halti okozhat sérüléseket) (Grainger, Wills and Montrose 2016). Ezek alapján elmondható, hogy jó választás ilyen hámban sétáltatni a kutyát és így könnyebb is laza pórázon sétálni. Hol jön be az étel a képbe? Nos, először, vagy első néhány alkalommal lehestéges, hogy meg kell szerettetned a kutyával a hámot, de ahhoz is nagyon jól jön a jutalomfalat, hogy megtanítsd kedvencedet szépen sétálni, ha a hám magában nem oldja meg a problémát.

Mi ahelyzet azokkal a kiképzőkkel, akik jutalomfalatot és korrekciót is használnak? Angolul gyakran „ballanced” trénereknek nevezik őket. Igen, ők nagyon jól csinálják a jutalmazós részt, csak a dolog másik felével van a gond. Itt egy régebbi cikk a témában.

pexels-photo-533118.jpeg

Egységes képzési módszerek

Találkoztál már azzal a jelenséggel, hogy valaki képzési tanácsot kér interneten, és a beszélgetés során percek alatt rengeteg egymásnak ellentmondó információ hangzik el? Természetesen ilyen helyzetben esélytelen, hogy az ember meg tudja állapítani, a tanácsot osztónak mennyi tudása, tapasztalata van.

Egy olyan gazdának, aki most kezd el tanulni a kutyák képzéséről, vagy tanácsot keres, az egész nagyon zavaró lehet. Néha még úgy is tűnhet, hogy a kiképzők maguk sem tudják, miről beszélnek.

Segíthetünk azzal, hogy bátorítjuk és támogatjuk a jó tanácsokat. Aki jutalomfalatot használ próbál a megfelelő úton haladni a képzésben, ami miatt dicséretet érdemel még akkor is, ha nem minden működik tökéletesen (Egyikünk sem tökéletes).

Segíthetünk azzal is, ha megosztjuk a forrásokat, amelyek hasznos tanáccsal szolgáltak nekünk korábban. Vagy azzal, ha ráébresztjük a másikat arra, hogy nem lesz elég az interneten kért tanács, hanem kiképzőre van szükség a probléma megoldásához.

Segíthetünk, ha megmutatjuk a kiképzés tudományos oldalát, és a különféle szervezetek állásfoglalását, így tudatosítjuk, hogy ezek a módszerek konkrét bizonyítékokon alapulnak.

Segíthetünk, ha elmeséljük, miért is szeretünk ételt használni a képzéshez, milyen jó érzés a kutya figyelmes tekintetét látni, hogy mennyire örül, mikor előkerül a jutalomfalat tartó és mennyi élmény és szórakozás nekünk, meg kedvencüknek is a tanítás.

Mert az egyik legjobb dolog az étellel való tanításban, hogy a kutya és a gazda is élvezi.

Úgy gondolom, mindenki, aki kutyát tart szereti négylábú társát, és jól akar vele szórakozni.

Mi van, ha megtudják, hogy jutalomfalatot használsz?

Érezted már úgy, hogy csapdában ragadtál olyan emberekkel, akik akár annak ellenére, hogy nem ismernek folyamatosan azt mondják: “de mindenképpen neked kell falkavezérnek lenned”, “így a kutya nem érted, csak a kajáért dolgozik”, vagy “az én kutyám tegyen meg értem mindent tiszteletből”? Fárasztó ugye?

Ha csak annyival tisztában lenne a legtöbb gazda, hogy milyen komoly haszna van az étellel való tanításnak, már sokkal jobb lenne a helyzet. Képzeld el, hogy besétálsz egy kutyás boltba és nem szöges nyakörvek, fojtók és eletromosok vannak tömegével a polcokon, hanem különféle jutalomfalat tartók. Sokkal kedvesebb képet nyújtana, ugye?

A kutyák nagy részét nem tennék ki averzív módszereknek és ezáltal kevesebb lenne a félős kutya és a félelemből adódó agresszió.

Amikor éppen jutalomfalattal próbálsz megoldani egy trükkös helyzetet egy félős kutyával, nem közelednének hozzád kiabálva mindenáron, hanem távolságot tartanának és azt gondolnák “jól csinálja”.

Ahelyett, hogy folyton ugyanazokon az alap kiképzési problémákon pörögnek, az embereknek lenne ideje a valódi alapok megtanulására és a bonyolultabbak használatára.

Jobb lenne a kutyáknak, jobb lenne a kapcsolatunknak kutyáinkkal és jobb lenne nekünk is.

Ezért gondolja Zazie Todd, a legfontosabb tanácsnak a kutyák képzésével kapcsolatban, hogy használj ételt. Igen, rengeteg dolog van, amit még érdemes megtanulni, de ha jól elasajátítod az alapokat, már lesz miből kiindulni.

Forrás: http://www.companionanimalpsychology.com/2017/04/the-ultimate-dog-training-tip.html

süti beállítások módosítása
Google+