unDOGmatik

unDOGmatik

Leckék az iskolaudvarból: miért hágnak a kutyák?

2017. augusztus 28. - unDOGmatik

Néhanapján egyszerűen csak szükség van egy jó kis hágásra. Már ha kutya vagy. Mert itt és most kutyákról lesz szó. Vajon miért hágnak a kutyák? Nézd meg, mi az 5 legjellemzőbb ok!

 1. Kutyazsúr!

Hat hetes korukra a fiú és a lány kutyák is elkezdik a szexi csípőmozdulatokat, ami normális, egészséges része a játéknak és később segíthet abban, hogy figyelmet kapjanak társaiktól. A legtöbb kutatás azt mutatja, hogy a játék közbeni hágás a barátok szerzésének és befolyásolásának egy módja. Mintha azt mondanák: „Legyünk barátok! Szeress engem! Szeress engem!” – Ezek mennek a játszótéren, jól jegyezzétek meg, gyerekek!

2. Izgulás, izgatottság

Levegőbe öklözés? Vagy levegő hágás? A kutyák olykor izgatottak lesznek attól, hogy be kell szállniuk az autóba, vagy játszani mennek a parkban. A kutyák. Izgatottak. Lesznek. Olyan ez, mint szurkolni a csapatodnak, akik gólt lőnek. Ilyen esetben az izgalmak miatt egy kis hágás nagyon könnyen felütheti a fejét itt vagy ott.

3. Szorongó Szonják

A hágás egy jól ismert helyettesítő viselkedés kutyák esetén, mely összeköthető érzelmi konfliktussal vagy szorongással. Ha egy új ember vagy kutya érkezik a házba, szorongó Szonja nagyon hamar válhat ideges hágóvá.

4. Mint egy masszázs, csak mégis más

Vannak gyerekek, akik saját megnyugtatásuk miatt a hüvelykujjukat szopják. Mivel a kutyáknak nincs hüvelykujja, néhányuk megtalálhatja a számára megfelelő párnát mielőtt eljön a lefekvés ideje. Kik vagyunk mi, hogy ítélkezzünk?

5. Ki a főnök?

Nagyon sokan hiszik, hogy a hágás a dominanciáról szól. Miért ne? Az egész nagyon „dominanciásnak” tűnik. De a kutatók végül arra jutottak, hogy a hágás önmagában nem jelent domináns viselkedést. És ha már itt tartunk: a dominancia soha nem egy kutya tulajdonsága, hanem egymással kapcsolatban levő egyedek között zajló dolog. Szóval egy élettelen Spongyabob párna hágása nem igazán lehet dominancia. Járj a dolgok után alaposan, mielőtt odavágod a "D" betűs szót a hágással kapcsolatban!

Kérdezz meg egy profit: a túlzott hágás nem eredményez sem boldog kutyát, sem boldog gazdát. A hágó kutya lehet, hogy unatkozik, túl kevés inger éri, vagy szorong. Itt találsz tippeket, hogy mind a négy láb a földön maradjon: ASPCA, Jolanta Benal, CPDT: Quick and Dirty Tips.

______________

Julie Hecht a kutyafélék viselkedését kutatja, tudományos cikkeket ír és PhD hallgató New Yorkban. Rendszeresen jelennek meg kutyákkal kapcsolatos kutatásokról írásai a Scientific American Dog Spies című rovatában és a Do You Beleive in Dog című blogon. Julie a Horowitz Dog Cognition Lab-ban tart nagyítót a kutyák viselkedése fölé, New Yorkban. @DogSpies néven megtalálod őt Facebookon és Twitteren is.

Jamie Wolfe Brooklynban, New Yorkban élő tervező. Jellemzően nem sok időt tölt hágó kutyák rajzolásával. Inkább macskapárti. Követheted a rajzait és firkáit itt: blog.jamiewolfe.com Vagy Twitteren: @jamikwolfe

______________

Ellenőrizd le a tényeket!

American Veterinary Society of Animal Behavior. 2008. “Position Statement on the Use of Dominance Theory in Behavior Modification of Animals.

ASPCA. Virtual Pet Behaviorist. Mounting and Masturbation.

Bekoff, M. 1974. “Social play and play-soliciting by infant canids.” Am. Zoo. 14(1): 323–340.

Bergman, L. 2012. Canine Mounting: An Overview. NAVC Clinician’s Brief. Jan. 61-63.

Drews, C. 1993. “The concept and definition of dominance in animal behaviour.” Behaviour 125 (3/4): 283–313.

Hecht, J. 2012. H*MPING Why do they do it? The Bark. Issue 70: Jun/Jul/Aug.

Neilson, J.C., et al. 1997. “Effects of castration on problem behaviors in male dogs with reference to age and duration of behavior.” JAVMA 211 (2): 180–182.

Pal, S.K. 2008. “Maturation and development of social behaviour during early ontogeny in free-ranging dog puppies in West Bengal, India.” Appl. Anim. Behav. Sci. 111 (1): 95–107.

______________

A cikk a következő írás fordítása: http://buzzhootroar.com/lessons-from-the-schoolyard-why-do-dogs-hump/ 

süti beállítások módosítása
Google+