unDOGmatik

unDOGmatik

Nem akarlak kirabolni! Csak segíteni szeretnék.

2022. július 14. - unDOGmatik

9196dd64-ab9e-4276-a8c7-9510e6c29731.jpeg

Lássuk csak ezt a képet: Gandalf elvileg nem akarja kirabolni szegény kiskutyát, ami persze kétséges, ha jobban megnézzük, nem tűnik valami megbízhatónak. És persze ez a helyzet is csak módjával vicces… amikor egy órán keresztül kell kergetni a kutyát egy másik kutya labdája miatt, akkor általában nem annyira az.

Íme néhány tipp, hogyan fogjunk hozzá az efféle problémák megoldásához:

  • Ha már rögzült viselkedésről van szó, amit kutya évek óta csinál, kicsivel lehet macerásabb a dolog, de a két egyforma laszti trükk általában be szokott jönni. Egyik a gazdinál, másik a kutya szájában. Ha nem akar tőle megválni, érdemes nagyon izgalmasnak feltűntetni azt, ami nálunk van, kicsit dobálni, játszani vele, általában ettől sokkal érdekesebbé válik. Ahogy leteszi ami nála van, azonnal dobjuk is a másikat. (Megjegyzés: ha fogjuk a játékot ami éppen a kutya szájában van, nehezítjük a helyzetünket. Kezdjük úgy, hogy azt várjuk el, tegye le a földre, vagy ejtse bele a tenyerünkbe.)

  • Ha más kutyák labdájával szeret menekülni, akkor érdemes kizárólag az ilyen esetekre valami olyan játékot vagy jutalmat vinni, ami nagyon izgalmas. Lehet sípoló, recsegő, röfögő dolog, a lényeg, hogy legyen ritka alkalom, amikor előkerül, így elég izgalmas maradhat ahhoz, hogy odahozza a lopott cuccot (ami mindig új), és becserélje velünk. A kutyák olyanok, mint az emberek, az új dolgokat mindig érdekesebbeknek találják. Más labdája mindig új.

  • Ugyanez érvényes a jutalomra: legyen nagyon finom, nagyobb darab, és olyasmi, amit nem szokott kapni, de nagyon szeret. Ha tudjuk a kutyánkról, hogy hajlamos lecsapni más játékára, érdemes pórázra/hosszúpórázra venni amikor labdázó kutyát látunk, és közben kialakítani és gyakorolni egy olyan viselkedést, ami segít elkerülni a problémákat. Mindenképpen érdemes kontrollálni a helyzetet és megelőzni, hogy sikerüljön a csíny.

  • Kölyökkorban (általában) egyszerű a képlet: semmit nem veszek el úgy, hogy ne adnék cserébe valami mást. Egyik játékot cserélem a másikra, amikor vége a játéknak és elteszem a dolgokat, adok helyette finom jutikat. A kutyák sokfélék, van, aki nem szívesen adja oda a labdát, van, akinek a juti sem kell, „vigyed, ha akarod”, van, aki szereti magával cipelgetni egy kicsit még játék után, aztán ha elhagyja csak összeszedjük utána és kész, van, aki viszi, mintha az élete múlna rajta. Én személy szerint kölyökkorban mindig cserélek, aztán amikor már nagyobbacska a kutya, akkor látszik, kell-e a továbbiakban figyelmet fordítani ezekre a dolgokra vagy nem. Olyan kutya esetén, aki nagyon szereti birtokolgatni a dolgokat felnőttkorban is cserélek inkább.

❗️ Ami nagyon fontos, hogy ne üldözzük a kutyát, sokkal gyorsabb, mint mi, nem fogjuk utolérni, ellenben nagyon nagyon szórakoztató játékot biztosíthatunk neki, és lényegében megerősítjük abban, hogy a legjobb buli szaladni a labdával. Helyette fussunk ellenkező irányba, hívjuk hangosan, tapsoljunk, stb.

Lehetünk kreatívak, a lényeg, hogy a kutya rájöjjön, nincs miért féltenie, ami nála van, tényleg nem kirabolni akarjuk, hanem üzletet szeretnénk kötni.

Gabi

süti beállítások módosítása
Google+