unDOGmatik

unDOGmatik

Meglepő tények házi kedvenceinkel kapcsolatban

amiket lehet, hogy nem tudtál

2018. január 13. - unDOGmatik

John Bradshaw Ph.D. alapította és irányítja a világhírű Anthrozoology Institute-ot. 25 éve vizsgálja kutyák, macskák viselkedését, valamint a házikedvencek és gazdák közötti kapcsolatot. Rengeteg tudományos cikk, kutatás, kritika szerzője, melyek nem csak új megvilágításba helyezték a kutyák és macskák képességeit és szükségeleteit, hanem megváltoztatták azt is, hogyan tekintünk rájuk és hogyan gondoskodunk róluk. Nemrég kiadott könyvei, a Dog Sense és a Cat Sense a New York Times bestsellerei között szerepelnek, legújabb könyve a The Animals Among Us: How Pets Make Us Human 2017-ben jelent meg.
A könyv a házikedvencek és gazdáik kapcsolatával foglalkozik, ami meglehetősen nagy változásokon ment keresztül az elmúlt 100 évben, hiszen régen a háziállatok többsége dolgozott: távol tartotta a rágcsálókat, védte a területet, terelt, stb. Mégis, ahogy egyre jobban elvárosiasodtunk, az állatok tartásának szokása megmaradt. Bradshow szerint az állatok tartása az emberi természet olyan lényegi részévé vált, mely összekapcsolódott az evolúciónkkal, nélküle elveszítenénk valami fontosat.

Íme legutóbbi könyvéből néhány érdekes részlet:

  • Nagyon sok kultúrában a nők a fiatal állatokat is szoptatták, kutyakölyköt, malacot, őzet, de még medvebocsot is

  • Míg őseink kb. 50 000 évvel ezelőtt kezdtek el háziállatokat tartani, nyugaton csak a 17. században terjedt el a dolog.

  • A háziállatok tartásának módja még szomszédos kultúrák esetében is más és más lehet. Az Amazonnál élő Achék a koatit, egy kis emlőst tartanak, de a közelben élő Ataweték szerintk a koati emberek hullájából táplálkozik, szóval sosem lehetne náluk háziállat.

coati5.jpg

  • Az emberek több tízezer évvel azelőtt kezdtek otthon állatokat tartani, hogy az első domesztikált faj megjelent volna. A házikedvencek tartása lehetett voltaképpen az előzménye annak, hogy állatokat kezdjünk háziasítani.
    egyptian_domesticated_animals_135422.jpg
  • A macskák csak az elmúlt 150 évben lettek széleskörűen elfogadottak házikedvencként.

kitty-cat-kitten-pet-45201.jpeg

  • Szinte minden kedvtelésből tartott hörcsög egyetlen nősténytől származik, melyet 1930-ban fogtak be Szíriában.

hamster-690108_640.jpg

 

Forrás: https://www.psychologytoday.com/blog/animals-and-us/201710/26-things-you-probably-didn-t-know-about-our-love-pets

süti beállítások módosítása
Google+