unDOGmatik

unDOGmatik

5 tanács, ha kedvenced ugatása zavarja a szomszédokat

2017. november 06. - unDOGmatik

Ahogy kilépsz az ajtón hallod, hogy kedvenced ugatásba, üvöltésbe kezd. Hosszú nap előtt állsz, és egyáltalán nincs szükséged még erre is. Ráadásul mikor hazaérsz egy cetli vár az ajtódon a szomszédtól, akit meglehetősen zavart az egész napos zaj.

Azt gondoltad, hogy kicsit ugat, mikor elmész, de aztán biztosan abbahagyja, és lefekszik pihenni. Amikor meglátod a cetlit egyből rájössz, hogy hiú ábrándokat kergettél. A kutya egész nap ugatott, vonyított.

Teljesen általános, hogy a gazda másoktól tudja meg, kedvence nem tűri jól az egyedüllétet. Lehet egy cetlit talál az ajtón, vagy a postaládában, esetleg felhívják telefonon.

Egy 2012-es kutatásban az embereknek osztályozniuk kellett a környezetükben előforduló, számukra leginkább zavaró zajokat. Mi tagadás, a kutyaugatás végzett az első helyen. Még a nagy kedvencnek tartott „túl hangos a zene” problémát is felülmúlta.

Szóval ha már megkaptad a cetlit, vagy úgy érzed egy ugatásnyira vagy tőle, íme néhány tipp, a békesség megőrzésére.

1. Együttérzés, egyetértés, szembenézés a tényekkel

Átérzem a helyzetet, egy kutya, aki egész nap ugat, igazán zavaró. Nem a te hibád, nem a kutyád hibája, de a szomszédok nem így fogják gondolni. Ha például otthonról dolgozik valaki, biztos lehetsz benne, hogy mérges lesz a folyamatosa zaj miatt.

Egy jókora adag empátiával és egy egyszerű bocsánatkéréssel is sokat tehetsz az ügy érdekében. Például így:
„Igen, valóban úgy tűnhet, hogy a kutyám rosszul viselkedik, és ezért elnézést kérek, átérzem, mennyire zavaró lehet. Nem azért ugat, mert rossz, hanem, mert szeparációs szorongása van. Fél, ha egyedül marad. Míg ön nem szólt az egész napos ugatásról, nem realizálódott bennem, hogy ennyire súlyos a probléma. Köszönöm, hogy megtette.”

2. Nyomozd ki, hogy valóban szeparációs szorongásról van szó, vagy valami más viselkedési problémáról

Ha a kutya ugat, amikor egyedül marad otthon, akkor sem biztos, hogy szeparációs szorongása van. Szóval először meg kell fejteni a rejtvényt. Mi lehet még?

  • Unatkozás
  • Ugatás az ablakon kifelé, bármire, legyen az ember, madár, kutya, mókus, stb.
  • Figyelmeztető ugatás. Valami zajlik az utcán: jön a postás, a kulcsával zörög a szomszéd, éptíkeznek, stb.
  • Vihar és/vagy zajoktól való félelem

A szeparációs szorongáskor alkalmazott tréning nem segít ezeken a problémákon, de közülük többet is egyszerűbb megoldani. Ha tudni szeretnéd, kutyádnak szeparációs szorongása van-e, töltsd ki a kvízt alul!

3. Miután lenyelted a keserű pirulát, bízz benne, hogy a szomszédnak is van jó oldala

Érezz vele együtt! Mondd el neki, hogy te is pontosan tudod, mennyire zavaró a folyamatos ugatás. Mondd el, hogy érted a problémát és nem siklassz el fölötte. A kutyádnak pánikbetegsége van, de már rajta vagytok az ügyön. Addig is mindent megteszel, hogy minimalizáld az ugatást. Emlékezz, hogy ha a kutyának szeparációs szorongása van egyetlen dolog akadályozza meg, hogy ugasson: ha valaki vele van.

4. Használj kamerát!

Ha a kutya egész nap ugat, nyüszít, tudnod kell, mi az oka. Egyetlen atombiztos módja van annak, hogy megtudd, hogyan viselkedik kedvenced amikor nem vagy otthon: ha felveszed videóra. Ez azért is hasznos, mert ha a dolgok bonyolultabbá válnak, lesz egy felvételed arról, pontosan mikor és meddig ugatott.

5. Ne büntesd!

Lehet, hogy az ugatásgátló nyakörv elsőre jó ötlenek tűnik, de nem az! Ezek az eszközök annyira megijesztik az állatot, hogy amiatt esetleg abbahagyja az ugatást, de az érzelmi állapotát nem változtatják meg. Ha abba is marad az ugatás, az nem azért van, mert kedvenced jobban érzi magát egyedül, hanem azért, mert fél és megpróbálja elkerülni az áramütést. Ha elektromos áramot használsz, azzal lényegében félelemmel próbálod megállítani a félelmet. Nem sok értelme van, ugye?

Ne használj citronella ugatásgátló nyakörvet vagy sprayt se! Ha működik, az azért van, mert a kutya utálja a szagát. Így a tréning további félelmet és kellemetlenséget okoz, csak kicsit máshogy, mint az előző esetben.

Miért ne félelmlíts meg a kutyát? Mert így megkockáztatod a helyzet további romlását hosszútávon, valamint az agressziót is. Válassz jutalmazás alapú módszereket, ismerd meg ezeket és alkalmazd.

Lehet, hogy rövid távon úgy tűnik, működnek a büntetésen alapuló technikák, de így nem oldod meg magát a problémát, végül csak még többet kreálsz.

Próbálj meg hatni a szomszédokra minden eszközzel: szívességgel, ajándékkal, borral, üdvözlőlappal, virággal. Tegyél meg mindent, hogy míg a gondot meg nem oldod, könnyebb legyen a helyzet. Álljatok egy oldalon, kérd a segítségüket a megoldásában! Ha a szomszéd otthonról dolgozik, segíthet a tréningben is, amikor te nem tudsz otthon maradni. Ki tudja, lehet, hogy a végén értékes barátságokat kötsz.

Ha segítségre van szükséged, keress minket!

Kíváncsi vagy, kedvencednek szeparációs szorongása van-e? Töltsd ki kvízünket és megtudod!

Forrás:

https://www.subthresholdtraining.com/the-5-secrets-you-need-to-know-that-will-stop-a-neighbour-meltdown/

süti beállítások módosítása
Google+