unDOGmatik

unDOGmatik

Hasznos tanácsok Szilveszterre

2016. december 30. - unDOGmatik

hidingdog.jpgA Szilveszter éji bulit egész évben várjuk, de háziállataink számára ez a szorongás éjszakája. A tűzijáték, hangos zene, kiabálás, petárda miatt általában nyugodt állatunk úgy érezheti, hogy egész kis világa készül romba dőlni. Néhány házikedvenc oda juthat, hogy kiugrik az ablakon vagy addig kaparja a zárt ajtót, míg véres lesz a mancsa. Hogy segíts kedvencednek könnyebben átvészelni ezt az igazán zajos éjjelt, fontold meg a következő tanácsokat:

1. Kedvencünk elkülönítése

Sok háziállatnak van kedvenc búvóhelye, ahová elvonul amikor megijed. Néhányuknak egy kennel a biztonság érzetét adhatja, bár ez nem minden egyedre igaz. Ha a kutya vagy macska nem úgy nőtt fel, hogy hozzászokjon a kennelhez és nem érzi magát jól benne, lehetséges, hogy a bezártság miatt még jobban fél majd és megsérülnek a fogai vagy a karmai, amikor megpróbál kijutni a kennelből. Ismerd kedvenced! Ha általában nem használtok ketrecet, tedd egy olyan szobába, ahol nem tud magában vagy az ott levő holmikban kárt tenni. Ha úgy tűnik, hogy búvóhelyet keres, egy dobozból vagy arra alkalmas nagyságú tárgyból építs neki kuckót, ahová menekülni tud.

Ha kutyád az udvaron él, bizonyosodj meg róla, hogy nem tud megszökni, de a legbiztosabb az, ha erre az éjszakára beengeded az előszobába vagy egy olyan helyiségbe, nem tud sem magában, sem másban kárt tenni.

Mindenképpen legyen a kutyán nyakörv és biléta a chip mellett!

2. Pozitív zene használata a figyelem elterelésére

Mepróbálhatod elfedni kellemesebb hangokkal a riasztó zajokat. A nyugodt klasszikus zene például segíthet a szorongó állatnak. Növeld a hangerőt olyan erősségűre, hogy elnyomja a hangos külső zajok egy részét, de ne annyira hangosra, hogy zavaró legyen kedvenced számára. Ha a kutyád vagy macskád szeret tévét nézni és van kedvenc műsora, vegyél fel belőle részeket és játszd le. Máskor, nyugodt körülmények között játssz le kedvencednek hangos zajokat tartalmazó klasszikus zenéket. Olyat válassz, amiben sok fúvós- és ütőshangszer van, vagy felvétel vihar hangjáról, esetleg mozifilm zenéje – a Star Wars az egyik leginkább kedvelt választás ehhez a gyakorlathoz. Akkor tréningezzetek ezekkel, amikor semmi egyéb zavaró zaj nincs. Adj kedvencednek jutalomfalatokat és beszélj megnyugtató hangon, simogasd finoman. Fontos, hogy úgy érezze, minden rendben van, ez csak a napi rutin része.

3. Természetes nyugtató terápiák házikedvencek részére

A kutyáknak segítségére lehet a levendula olaj, ami tapasztalatok szerint csökkenti az autóban való utazással kapcsolatos szorongást is. Bizonyosodj meg róla, hogy vagy Lavendula augusifoliát vagy Lavendula officinalist veszel. Lehet külsőleg, a bőrre kenve használni vagy aromaterápiaként, esetleg ráspriccelheted a kutyád kedvenc fekhelyére, vagy takarójára. Bizonyos tabletták vagy szirupok is segíthetnek (ProQuiet pl.) megnyugtatni az állatot. A ferromon spray szintén hatásos lehet azokban az esetekben, ahol az állat enyhén szorong.

Macskákkal kapcsolatban nagyon sok tulajdonos tapasztalta, hogy a Feliway spray sokat segít. A spray lényegében szintetikus másolata annak a ferromonnak, amivel a macskák a számukra biztonságos területet megjelölik. Használható konnektorba dugható illatosítóban vagy sprayként.

4. Addig gyakoroljatok, míg kedvenced el nem fárad

Menjetek ki kutyáddal a parkba és gyakoroljatok annyit, amennyit a kutya bír.

Ha macskád van, tervezd meg úgy a napot, hogy sok idő jusson játékra. Mozgasd a cicát, amennyit csak tudod, mielőtt az éjszakai mulatság elkezdődik.

Remélhetőleg mire elindul a buli, kedvenced túl fáradt lesz ahhoz, hogy nagyon szorongjon.

5. Tereld el kedvenced figyelmét játékokkal és feladatokkal

Adj kutyádnak vagy macskádnak olyan játékot, amibe ételt lehet elrejteni, hogy azzal játsszon míg nagy a hangzavar vagy szerezz pár új játékot és játszatok együtt. Gyakoroljatok feladatokat, tanuljatok trükköket.

Ha macskád van, próbálj macskamentát spriccelni a játékára, hogy tovább fenntarsd az érdeklődését.

6. Beszélj az állatorvosoddal

Ha tudod, hogy kedvenced erősen szorong, már az ünnepek előtt keresd fel az állatorvosotokat, hogy segítsen felállítani a diagnózist és ha szükséges, írjon fel a szorongás enyhítésére szolgáló készítményt. A nyugtatók önmagukban nem elegendőek, a tréning kiegészítésére érdemes őket használni olyan esetekben, ahol az állat extrém félelmi jeleket mutat.

7. Menjetek el a környékről arra az éjszakára

Vannak olyan barátaid vagy családtagjaid, akik csendes helyen élnek? Ha biztos vagy benne, hogy az eddigiek közül egy tipp sem válik be esetetekben, pakolj össze és menjetek el egy olyan helyre ezen az éjszakán, ahol nincs erős zaj. Ha mást nem, keress egy félreeső, kutyabarát vidéki szállót és töltsetek el ott egy éjszakát.

8. Nyugtasd kedvencedet

Végül felejts el mindent, amit arról hallottál, hogy megerősíted kedvenced szorongását ha figyelsz rá. Gondold végig, te mit szeretnél, hogy viszonyuljanak hozzád, amikor nagyon meg vagy ijedve? Szeretnéd, ha nem foglalkoznának veled? Vagy inkább azt, ha egy általad szeretett személy melletted lenne és megnyugtatna?

A legjobb dolog, amit tehetsz ha háziállatod szorong, hogy nyugodt maradsz és azt mutatod kedvencednek, nincs mitől félni. (Lásd fentebb: adj kedvencednek jutalomfalatokat és beszélj megnyugtató hangon, simogasd finom, lassú mozdulatokkal).

További, témába vágó cikkek:
http://undogmatik.blog.hu/2015/02/07/a_tevhitrol_miszerint_a_felelem_megerositheto
http://undogmatik.blog.hu/2015/05/26/hogyan_segitsunk_panikba_esett_kutyanak

Forrás: http://www.petmd.com/dog/slideshows/care/noise-anxiety-staying-calm-during-celebrations

süti beállítások módosítása
Google+