unDOGmatik

unDOGmatik

Alapozó gyakorlatok pórázon reaktív kutyáknak

2016. február 08. - unDOGmatik

írta Sophia Yin

1.jpg

Itt megnézheti az Összpontosítási gyakorlatokat.

reactive_rott.jpgA kutyám tudja, hogyan kell pórázon sétálni, de mikor meglát egy macskát, akit el akar kapni, vagy egy kutyát, akit nem szeret, becsavarodik, támad és ugat, alig tudom visszafogni. Próbáltam jutalomfalatot használni, hogy magamra vonjam a figyelmét, de nem működött. Van még valami, ami tehetnék?

Gondolhatná, hogy a válasz erre a kérdésre: ha próbálta a jutalomfalatot, de nem működött, akkor komolyabb módszer felé kéne lépnie, úgy mint a rántás fojtólánccal vagy szöges nyakörvvel, vagy valami annyira kellemetlen dolog, ami miatt a kutya abbahagyja a nem kívánt viselkedést. De amit valójában tennie kéne, az az, hogy fejleszti a technikáját és olyan távolságban dolgozik a zavaró dologtól, ahol még magán tudja tartani reaktív Rover figyelmét. Ez nem csak azt jelenti, hogy jutalmazza a kutyát a megfelelő viselkedésekért, hogy lecserélje a nem kívántakat, hanem azt is, hogy elég gyorsan jutalmaz (0,2 másodpercen belül) és  azt is jelenti, hogy tiszták a testjelei, gyors egymásutánban vezeti végig a kutyát a gyakorlatokon, hogy könnyű legyen neki önre összpontosítani ahelyett, hogy unalmasnak találja a környezetében levő figyelemelterelésekhez képest. Úgy akarja megtanulni gyors egymásutánban végigvezetni kutyáját a feladatokon, ahogy a táncos vezeti partnerét egy sor különböző lépésen át. Nincs idő megállni és kitalálni, merre kéne legközelebb mozdulnia, vagy körbetapogatózni, hogy megtalálja Rover jutalmát. Gyors és tiszta jutalmazási technikára van szüksége, arra, hogy a mozdulatai tiszta iránymutatások legyenek, és képes legyen megszakítás nélkül lépni egyik gyakorlatból a másikba. Minél többször áll meg, annál többször ad esélyt a kutyának, hogy azon gondolkozzon, vajon mit is akar tőle, és ezzel veszti el a figyelmét.

Egy sor olyan módszert olvashat a következőkben, amit egyszerű gyakorlatokkal tud kombinálni, mint az ismételt ültetés hátrafelé haladva (itt van egy videó, amit érdemes megnézni), láb mellett követés, sebességváltoztatás és ültetések láb mellett.

Irányváltoztatások 

1. minta: Ültetések hátrafelé haladva, irányváltás 90-180 fokos fordulattal, majd ismét ültetések hátrafelé haladva.

A következő gyakorlatban hajtson végre ültetéseket hátrafelé haladva, 3-5 lépésenként. Az ideális sebesség hátrafelé 140 ütem/perc (használjon metronómot), és jutalmazza a kutyát változó gyakorisággal, ha leül, amikor ön megáll. 1-5 ültetés után változtasson irányt 90 fokkal hátrafelé L-alakban, vagy visszafelé U-kanyarral, majd folytassa az ültetéseket hátrafelé haladva. A hátrafelé haladva végzett gyakorlatok különösen jók, hogy a kutya figyelmét önön tartsák. Ne feledje: az a cél, hogy a kutyája önre nézzen és önre összpontosítson, miközben felzárkózik vagy leül.

sy-strategiesforfocus-a.png

2. minta: Ültetések hátrafelé haladva, majd irányváltás 90, 180, 270 vagy 360 fokkal és továbbhaladás láb mellett követéssel.

Ha a kutyája a bal oldalán sétál, akkor az óramutató járásával megegyező irányba kell kanyarodnia. Ha a kutyája a jobb oldalon sétál, az óramutató járásával ellentétes irányba forduljon. Bizonyosodjon meg róla, hogy mikor előre sétál, a kutya számára komfortos tempóban üget. A legtöbb kutya esetében a sebessége 135-140 ütem/perc (bpm) kell, hogy legyen. Tudni fogja, ha túl lassan halad, mégpedig onnan, hogy a kutyája váltogatja a sétát és az ügetést, vagy csak poroszkál. Azokban a helyzetekben, ahol figyelemelterelő dolgok vannak, az ilyen lassú haladás miatt csak még több esély van rá, hogy a kutya érdeklődőbb legyen más dolgok iránt.

sy-strategiesforfocus-b.png

3. minta: Séta előre láb mellett, majd irányváltoztatás hátrafelé haladva ültetésekkel 90 fokkal (L- alakban) vagy 180 fokkal.

Az L-alak könnyű. Csak haladjon előre, miközben a kutya lábnál követ, majd kezdjen el hátrálni ültetésekkel, miközben elfordul 90 fokkal. A 180 fokos fordulat trükkösebb, mert teljes irányváltás szükséges hozzá az ön részéről. Lábnál követésben haladjon előre tempósan (135-140 bpm megfelel a legtöbb kutyának), és aztán hirtelen forduljon vissza abba az irányba, ahonnan jött, ideális esetben 140 bpm-mel. A kutyának önre kell figyelnie, amikor előre halad láb mellett, és aztán gyorsan követnie kell önt, amikor hátrafelé ültet. Az irányváltásnak tehát szórakoztatónak és izgalmasnak kellene számára lennie.

sy-strategiesforfocus-c.png

4. minta: Előre haladás láb mellett, majd irányváltás 90-180 fokkal és továbbhaladás láb mellett az új irányba.

A gyakorlatok, melyek hátrafelé tett mozgásokat is magukban foglalnak, általában a különösen reaktív és a tréning korai szakaszában járó kutyáknál szükségesek. Azokat a gyakorlatokat, amikor a kutya lábnál követésben előre halad és a gazdára összpontosít figyelemelterelések között is, csak akkor kell alkalmazni, amikor tudja, hogy képes magán tartani a kutya figyelmét előre haladás közben. Haladhat előre és elfordulhat 90 fokkal vagy teljes fordulattal a kutyától.

sy-strategiesforfocus-d.png

5. minta: Előre haladás és irányváltások a kutya felé fordulással 90 vagy 180 fokban.

Ugyanaz, mint a 4. minta, csak ebben az esetben a kutya felé fordul. A 90 fokos fordulat könnyű. A 180 fokos fordulathoz az szükséges, hogy a kutya ugyanazon a vonalon haladjon oda és vissza, és hogy ön egy útvonalon haladjon oda és egy azzal párhuzamos másik útvonalon haladjon vissza.

sy-strategiesforfocus-e.png

6. minta: Sebességváltoztatások — sebességnövelés.

Egy másik mód, hogy a kutya bevonódjon és összpontosítson, ha sebességet változtat. A megszokott fókuszált sétából (135 bpm) váltson hirtelen 180 bpm-es kocogásba csak 3-5 lépés erejéig,  majd csökkentse a sebességet az általános séta sebességére.

sy-strategiesforfocus-f.png

7. minta: Sebességváltoztatások — gyors megállások ismételt ültetésekkel láb mellett.

Ez a gyakorlat akkor működik a legjobban, ha 135 bpm sebességgel halad, még ha néha kocog is 3-5 lépést, aztán megáll. Bizonyosodjon meg róla, hogy hátrafelé dől, amikor megáll, mert ez a mozdulat a legtisztább jelzője annak, hogy le fog lassítani. Ha véletlenül előre dől, a kutya voltaképpen túl fog haladni önön mielőtt realizálja, hogy meg kéne állnia.

sy-strategiesforfocus-g.png

Most, hogy ismeri a mintákat, szúrja be őket a mindennapi sétába azzal a céllal, hogy magán tudja tartani a kutya figyelmét az egész idő alatt, míg ezekkel dolgoznak. Amikor meg tudja csinálni a feladatokat kevés zavaró tényező mellett, kezdjen el dolgozni több figyelemelterelés között. Más szavakkal, ha meglát egy kutyát, akire az ön kutyája valószínűleg reagálna, olyan távolságban dolgozzon, ahol a technikája elég jó ahhoz, hogy a kutya figyelme a végzett gyakorlat közben önön maradjon, ne a másik kutyára irányuljon. Ahogy fejlődik, képesnek kell lennie arra, hogy fokozatosan átálljon az egyszerűbb, előre haladás közbeni mintákra a hátrafelé végzett gyakorlatok helyett.

Maradjon velünk a következő bejegyzésre, ahonnan megtanulhatja, hogyan építheti be ezeket a mintákat akkor, amikor meg kell küzdenie valami figyelemelterelő dologgal, vagy hagynia kell, hogy az tovább haladjon.

Itt megnézheti az Összpontosítási gyakorlatokat.

Forrás: Reactive Dog: Foundation Exercises for Your Leash-Reactive Dog

Innen tölthet le metronóm alkalmazást Androidra, és innen Iphone-ra.

süti beállítások módosítása
Google+