unDOGmatik

unDOGmatik

Lehetséges, hogy átver a kutyám?

2022. szeptember 20. - unDOGmatik

8d6bdbb6-6956-47fe-b08b-8f0d4a65e8b1.jpeg

Az a nagyon nehéz a kutyákkal, hogy sokszor túlbecsüljük őket, sokszor pedig alul. Aki régóta él velük számtalan olyan dolgot tapasztalt már, amire nincs - és lehet nem is lesz - tudományos magyarázat, és a kutatók sem jelentik ki kutatásuk összegzésében, hogy “tehát ez így van”, mivel a módszertanuk nem alkalmas az efféle kijelentésekre, de erről egy másik cikkben lesz szó. Az biztos, hogy ha megfigyeljük a saját kutyáinkat, nagyon érdekes és meglehetősen összetett gondolkodásra utaló dolgokat tapasztalhatunk. Persze egyik sem fog rakétát építeni a hátsó udvarban, és nem valószínű, hogy Machiavellitől tanulnak módszereket azzal kapcsolatban, hogyan uralkodhatnának rajtunk, de meglehetősen agyafúrtak tudnak lenni.

Egy nagyon érdekes kísérletet végeztek el a Zürichi Egyetemen azzal kapcsolatban, képesek-e a kutyák a viselkedésükkel megtéveszteni másokat.

Először megvizsgálták, melyik kutya milyen jutalmat preferál jobban: a virslit vagy az előre gyártott jutit, majd a kísérletben résztvevő két személy odament egy tálhoz, amelyikben az adott kutya által preferált falat volt, és a nevén szólítva odahívta a kutyát. Míg a „kedves” személy odaadta a kutyának a jutit, az „önző” látványosan zsebre tette, majd megmutatta az üres kezeit. Néhány ismétlés után tesztelték, hogy a kutyák valóban a „kedves” személyt preferálják-e.

Következő lépésként megtanították a kutyákat a „mutasd az ételt” parancsra. Erre azért volt szükség, hogy a kutyák oda tudják vezetni a kísérletben résztvevőket két doboz közül ahhoz, amelyikben valóban van jutalomfalat. A tréning alatt a két résztvevő ugyanazt a viselkedést ismételte, amit addig: a „kedves” ember odaadta a kutyáknak a jutalmat, az „önző” a zsebébe tette.

Ezek után - a kutyák szeme láttára - a kedvenc jutalmukat beletették három letakart doboz közül az egyikbe, a kevésbé kedveltet egy másikba, majd azt is megmutatták nekik, hogy a harmadik doboz üres. A teszt alatt az egyik résztvevő ember kiadta a „mutasd az ételt” parancsot, követte a kutyát, és amennyiben ő a „kedves” kísérletvezető volt, akkor ahogy eddig is, odaadta a jutalmat a kutyának, ha ő volt az „önző”, akkor zsebretette. A dobozt ezután visszatették a helyére, és a kutyát pórázon visszavezették a gazdájához, aki kint várakozott. A gazdával ismét a dobozokhoz mentek, és a kutyának ismét választania kellett egy dobozt. Ha jutalom volt a dobozban, a kutya megehette, de ha olyan dobozt választott, amit előtte már kinyitottak, a gazda csak megmutatta az üres dobozt, majd mindketten visszamentek a kezdő pozícióhoz.

Vajon hogyan lehetne megoldani, hogy akkor is a finomabb jutit kapják meg, ha az „önző” személlyel dolgoznak? Úgy, hogy az „önző” személyt a nem kedvelt jutihoz vagy az üres dobozhoz vezetik. Így ugyanis amikor kis idő múlva a gazdával visszatérnek lesz még egy lehetőségük megszerezni a preferált jutalmat. Tehát a kedveltebb jutalom megszerzéséhez trükkre volt szükség: az „önző” ember megtévesztésével a finom juti a dobozban marad.

A végső teszt két nap alatt zajlott le. Az első napon nagyjából tiszta volt, hogy a kutyák gyakran vezetik a finom jutalomhoz a „kedves” személyt, és ritkán az üres dobozhoz. Ha az „önző” személy került sorra azt látták, hogy a kutyák próba-szerencse alapon választanak a jutalmak között. A második napon azonban sokkal tisztább lett a viselkedések mintázata: a kutyák az esetek közel 80%-ban az általuk preferált jutalomhoz vezették a „kedves” személyt, és szinte alig az üres dobozhoz. Az „önző” személyt pedig kevesebb, mint 20%-ban vezették a kedvenc jutijukhoz, és nagyjából egyenlő mértékben a nem preferált jutihoz vagy az üres dobozhoz.

Az adatokból a kutatók arra következtettek, hogy bizony, a kutyák képesek lehetnek megtévesztésre, ha érdekük úgy kívánja. Miért is vezetnék oda az önző embert a finom jutalomhoz, ha soha nem adja oda, és ha megoldható, hogy azt (is) megkapják?

Gabi

Marianne T. E. Heberlein, Marta B. Manser, and Dennis C. Turner (2017). Deceptive-like behaviour in dogs (Canis familiaris). Animal Cognition, DOI 10.1007/s10071-017-1078-6

https://www.psychologytoday.com/us/blog/canine-corner/201703/do-dogs-ever-lie-or-try-deceive-people

Fotó: Samson Katt, https://www.pexels.com/photo/smart-dog-in-eyeglasses-resting-on-cozy-bed-at-home-5255277/

süti beállítások módosítása
Google+