unDOGmatik

unDOGmatik

A kutyatulajdonosok naponta 22 perccel többet sétálnak, de vajon lényeges különbség ez?

2017. június 22. - unDOGmatik

se_ta.jpgNagyon sokszszor hallani és olvasni, hogy a kutyatartás segít a mentális egészség megőrzésében, hiszen csökkenti a depresszió esélyét és a stresszt is. A felelős kutyatartás azonban nem csak a mentális, hanem a fizikai aktivitást is növeli, hiszen egy kutyatulajdonos alapvetően többet sétál, mint egy kutyát nem tartó, amennyiben felelősen tartja kedvencét és kielégíti annak mindennapi sétára való igényét.

Azt is tudjuk már, hogy a mérsékelt intenzitású gyaloglás legalább olyan hasznos formája a mozgásnak, mint a futás: kisebb lesz a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint és a cukorbetegség kockázata is. Ahhoz, hogy a mozgás kifejtse jótékony hatását legalább napi 30 perc aktivitás szükséges, legkevesebb 150 perc mérsékelt, vagy 75 perc élénk aktivitás egy héten. Sajnos a fizikai aktivitás mértéke a korral egyre csökken, holott nagy szükség volna rá különösen idős embereknél, hiszen jelentősen egészségügyi előnyökkel jár.

Sok kutatás jelent és jelenik meg a témában, most azonban egy új, angol vizsgálat alapján bizonyossá vált, hogy már az a plusz napi séta is jelentős, amit a gazdák kutyáikkal megtesznek a kutyát nem tartókhoz képest. A kutatásban kutyatulajdonosok és kutyát nem tartók egyaránt részt vettek, az alsó korhatár 65 év volt. A résztvevők egy úgynevezett activePAL monitort viseltek a nap 24 órájában egy héten háromszor, egy éven keresztül, így a kutatók valós eredményt kaptak a résztvevők aktivitásról és a pihenéséről.

A vizsgálat során az is kiderült, hogy a kutyatartók általában naponta 2762 lépéssel többet tesznek meg, mint azok, akiknek nincs kutyája és kevesebb ülő tevékenységet végeznek, ami elég jelentős különbség ahhoz, hogy javítsa az egészségi állapotukat. Azok a kutyatulajdonosok, akik valóban sétálnak kedvencükkel, teljesítik az ajánlott napi mozgásmennyiséget és motiváltabbak a fizikai aktivitásokra is. A kutatások alapján úgy tűnik, hogy a felelős gazdik tovább és egészségesebben élnek, tehát sétára fel négylábú kedvencünkkel!

Forrás:
https://bmcpublichealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12889-017-4422-5

Fotó: Burányi Virág

süti beállítások módosítása
Google+