unDOGmatik

unDOGmatik

Kutyák és ünnepek

2016. december 16. - unDOGmatik

by Patrcia McConnell, PhD

screen_shot_2016-12-14_at_9_11_19_am_0.pngBizony, eljött az évnek az a szakasza, amikor a felugráló, ágyékszagolgató, macskaürülék-evő kutya, akit most mentettél meg egy szaporítótelepről, találkozni fog Polly nénivel, a család egyetlen olyan tagjával, aki retteg a kutyáktól. Vagy úgy alakult, hogy olyan vendégek jönnek, akik nem kedvelik a te tökéletesen viselkedő kutyáidat sem.

Mindegy milyenek pontosan a körülmények, mindig jól jön, ha ugyanúgy tervet készítesz a kutyád számára is, ahogy megtervezed az ajándékok vásárlását vagy összeállítod a menüt Karácsony estére. Íme néhány dolog, amit érdemes észben tartani:

1. TÉNYLEG biztos vagy benne, hogy el akarod vinni kutyádat a hatalmas családi karácsonyozásra? Mennyire lesz vicces, amikor kiderül, hogy az unokaöcséd allergiás a kutyaszőrre, a sógornőd beszerzett egy kutyagyűlölő macskát, vagy a nagybátyád hozza a három rat terrierjét? (http://www.akc.org/dog-breeds/rat-terrier/), akik közül mindegyik X!X!X! (ide szúrj be valami igen izgalmas viselkedési problémát). Mindent figyelembe véve komolyan fontold meg, hogy otthon hagyod a kutyát, akár egy jó kutyaszitter felügyelete mellett.

2. Ha látogatók jönnek hozzád, tedd, amit nagyon sokan teszünk és adj hálát az égnek a ketrecekért és a kennelekért. Ne hezitálj, inkább előzd meg a problémákat, minthogy a hátad mögött keresztbe tett ujjakkal azt ismételgeted: „szerintem minden rendben lesz…”. Akárhányszor ezt mondom magamnak tudom, hogy meg kell megváltoztatni a hozzállásomat és megtenni amit csaj szükséges, hogy tudjam: minden rendben lesz.

Ne állítson meg, ha túl óvatosnak érzed magad; amennyiben egy leheletnyi esély is van rá, hogy problémák adódnak majd a kutya és egy látogató között. Gyerekek is jönnek és nem tudod 100%-osan hogyan fognak viselkedni a kutyáddal? Akkor kezdd azzal, hogy a kutyát bizonságos helyre zárod, találkozol a gyerekekkel és utána döntöd el, hogyan kezeled a helyzetet. Jonny bácsi érkezik délről a maga 2 méteres magasságával, hogy találkozzon a kutyáddal, aki kényelmetlenül érzi magát idegen férfiak közelében? Hát nem egy áldás, hogy ketrechez szoktattad a kutyád?

3. Figyelj nagyon. Úgy figyeld a kutyád jelzéseit, mint egy sólyom, olyanokat keresve, amelyek arra utalnak, hogy kényelmetlenül érzi magát. Ilyen például az összecsukott, elhúzott száj, a félrenézés, amikor valaki próbálja megsímogatni, vagy a merev, feszült testtartás. A lassú farokcsóválás és a merev testtartás nem boldog kutyára utal, ezek a jelek azt mutatják, hogy az állatot ki kell venni a heyzetből.

4. Hadd jusson mindenki levegőhöz. Tedd be Fidót egy másik szobában a ketrecébe miután egy órát töltött a vendégekkel. Miért várnád meg, míg fáradt és nyűgös lesz? A legtöbb eset amivel találkoztam úgy történt, hogy a kutya egész nap társaságban volt, majd végül csípkedett/harapott. Itrovertált lévén (tényleg) teljesen át tudom érezni a helyzetét. Szeretem a társaságot és szeretek emberekkel lenni, de belefáradok, ha órákon keresztül tart és el kell vonulnom a kennelembe, hogy ne legyek házsártos és harapjak meg valakit. (Kérlek tartsd ezt észben, ha látogatóba jössz).

Természetesen sok kutya szereti a látogatókat (és viszont), szóval ha a te kutyád ilyen, légy nagyon hálás! De a kiképzők és viselkedésszakértők mind tudják, hogy az ünnepek tele lehetnek feszültséggel némelyik kutya számára. Fogadd meg a tanácsunkat és inkább légy túl óvatos mint, hogy aztán sajnálkozni kelljen. Sokkal jobb most odafigyelni, mint emiatt az ünnepek után találkozókat szervezni.

 

Forrás: http://www.patriciamcconnell.com/dogs-and-holidays

süti beállítások módosítása
Google+