unDOGmatik

unDOGmatik

Ebösszeírás

2015. február 02. - unDOGmatik

Hatalmas riadalmat okozott, hogy bizonyos kerületekben most van/volt az ebösszeírás, gondoltam jó lenne egy poszt arról, hogy is működik a dolog. Kezdjük a törvénnyel. Tudom, hogy nem annyira kellemes jogi szöveget olvasni, de ha az ember nem akar félni és tisztában akar lenni a valósággal, akkor néha nem árt. Tehát:

ebosszeiras.jpeg42/B. §80 (1)81 A tartás helye szerint illetékes települési, fővárosban a kerületi önkormányzat, illetve a fővárosi önkormányzat által közvetlenül igazgatott terület tekintetében a fővárosi önkormányzat ebrendészeti feladatainak elvégzése érdekében, illetve a veszettség elleni oltás járványvédelmi vonatkozásaira való tekintettel három évente legalább egy alkalommal ebösszeírást végez.
(2)82 Az ebösszeírás során a települési, fővárosban a kerületi önkormányzat, illetve a fővárosi önkormányzat által közvetlenül igazgatott terület tekintetében a fővárosi önkormányzat jogosult kezelni a 42/A. § (4) bekezdés szerinti adatokat.
(3)83 A települési, fővárosban a kerületi önkormányzat, illetve a fővárosi önkormányzat által közvetlenül igazgatott terület tekintetében a fővárosi önkormányzat az ebösszeírás alapján a (2) bekezdésben foglalt adatokról helyi elektronikus nyilvántartást vezet, az állat tulajdonosa, tartója és más személyek jogainak, személyes biztonságának és tulajdonának védelme, valamint ebrendészeti és állatvédelmi feladatainak hatékony ellátása céljából.
(4)84 Az adatbázis működtetőjének kérésére a települési, fővárosban a kerületi önkormányzat, illetve a fővárosi önkormányzat által közvetlenül igazgatott terület tekintetében a fővárosi önkormányzat, valamint a Magyar Állatorvosi Kamara köteles a nyilvántartott ebekről adatot szolgáltatni.
(5)85 Az eb tulajdonosa és tartója az ebösszeíráskor köteles a (2) bekezdés szerinti adatokat a települési, fővárosban a kerületi önkormányzat, illetve a fővárosi önkormányzat által közvetlenül igazgatott terület tekintetében a fővárosi önkormányzat rendelkezésére bocsátani.

http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99800028.TV

Mit jelent ez? Minden kerületnek és minden település önkormányzatának kötelező 3 évenként legalább egyszer ebösszeírást végezni. Azt, hogy ki mikor csinálja nem határozza meg a törvény, tehát van olyan kerület, ahol már 2013-ban lezajlott egyszer a dolog és van olyan, ahol most zajlik. Az ebösszeírás alkalmával — ami tehát 3 évente minimum egyszer kell, hogy legyen (de lehet akár többször is) — a gazda köteles bejelenteni a nála lakó ebeket. Akkor büntethetik meg, ha volt ugyan ebösszeírás a kerületben vagy a településen és nála lakott már kutya, mégsem jelentette be. Ha az ebösszeírás után került hozzá kutya, vagyis két összeírás között, akkor nem szükséges külön bejelentenie, de a következő ebösszeíráskor igen. (Gondolom ha mégis bejelenti sem veszik a fejét). Érdemes a kutyatartóknak odafigyelni, megnézni néha az önkormányzat honlapját, érdeklődni az állatorvosnál mondjuk oltás alkalmával, nehogy lemaradjanak a lakóhelyükön aktuális összeírásról. Szóval ha éppen aktuális az ebösszeírás, akkor van bejelentési kötelezettsége a gazdának, és ha a meghatározott időben nem jelenti be az ebet, megbüntethetik.

süti beállítások módosítása
Google+