unDOGmatik

unDOGmatik

A felelős kutyatartásról

2015. február 02. - unDOGmatik

Beszélünk róla, elvileg éljük is, valahogy mégsem sikerül... A cikkben ezt a témát járjuk körül.

Egészség Az egyik legfontosabb dolog, a kutya egészsége. Ennek első lépései az oltási program, amely immunizálja kedvencünket a legveszélyesebb vírusokkal szemben és a megfelelő időközönként végrehajtott féreghajtás. Ez ma Magyarországon (nagyon helyesen!) kötelező. A veszettség elleni oltást évente kötelezően meg kell ismételni, míg a kombinált oltás ismétlése csak ajánlott. Ide (is) tartozik kutyánk folyamatos szemmel tartása: csak általunk engedélyezett táplálékot fogyaszthat el, séta után átnézzük, van-e benne kullancs, figyelünk a székletre, vizeletre és probléma esetén haladéktalanul állatorvoshoz visszük és biztosítjuk számára a megfelelő ellátást. Az egészség egyik fontos eleme a táplálkozás. Mindegy, hogy táppal, házi koszttal vagy akár nyers táplálékkal etetünk, a lényeg, hogy az megfelelő minőségű legyen: a kutya életkorának megfelelően tartalmazza a szükséges tápanyagokat.

Tanítás, képzés Második fontos pont kutyánk nevelése. Taníthatjuk kedvencünket otthon, saját erőnkből vagy kérhetjük szakemberek segítségét háznál képzés formájában vagy kutyaiskolába iratkozva. A fontos, hogy ismerjük a kutyánkat és ennek megfelelően éljük mindennapjainkat. Ha olyan helyzettel találjuk szembe magunkat, amelyet nem tudunk megoldani, bátran kérjük szakember segítségét — ne várjuk meg, amíg  probléma súlyosabb lesz.

Életmód Biztosítanunk kell továbbá kutyánk számára elegendő mozgási lehetőséget és feladatot. A gondos mozgatással felépíthetjük az izomzatot és levezetheti fölösleges energiáit, míg a feladatokkal kedvencünk agyát fáraszthatjuk le. Mielőtt ez utóbbit alábecsülnénk, ne feledjük: egy óra futkározást egy kutya kb. egy óra alatt kipihen, míg egy óra masszív, koncentrációt igénylő "munka" után 3-4 óra pihenésre van szüksége az idegrendszerének. És a fáradt kutya = nyugodt kutya!

Környezet Ez az egyik legkényesebb pontja a kutyatartásnak. Ide tartozik a kutyapiszok felszedése, illetve a mások és tulajdonuk tiszteletben tartása. Magyarországon rendelet kötelezi a kutyatartókat, hogy kedvenceik után eltakarítsák a piszkot. Jelenleg ennek elmulasztása esetén a kutyatartókra 30.000 Ft bírság szabható ki és szabálysértési eljárás indítható ellenük. Amit már kevesebben tudnak, hogy maga az ürülék rengeteg megbetegedésért felelős. Naponta több száz gyermek kerül orvoshoz olyan bélrendszeri problémákkal, amelyek bizonyíthatóan az össze nem szedett állati eredetű bélsártól alakultak ki. Évente 13-15 gyermek vakul meg, mert a kiszáradt és elporladt kutyapiszok megfertőzte a szemüket. Aki kutyát tart, fogadja el, hogy az ürülék összeszedése is hozzátartozik a felelős állattartáshoz. Ezen túl is van mire odafigyeljünk még. Mindannyian láttunk már házfalat, bicikli- vagy autókereket jelölő kutyát, igaz? Netán mi magunk is engedjük? Ha igen, erről érdemes leszoktatni kedvencünket. Ahová ugyanis egy kutya jelölt, oda fog több is! A vizeletben található ammónia pedig nagyobb mennyiségben kárt is tehet a kocsi kerekében vagy a házfal szigetelésében (a szagáról ne is beszéljünk). Egy kis odafigyeléssel ez a probléma kezelhető. Igényes, felelős magatartásunkkal (vagy éppen az ellenkezőjével) embertársaink véleményét is formáljuk. Hanyagságunk következményeként már most is kevés olyan hely van, ahol kedvencünkkel szabadon sétálhatunk és amennyiben nem változik a hozzáállásunk, csak még szigorúbb szabályozást és büntetéseket kapunk majd. Igy végső soron pont kedvenceinkkel és a gazdákkal szúrunk ki. 

Veszélyforrás A tapasztalat azt mutatja, hogy az emberek egy része nem társként tekint kedvencünkre, hanem potenciális veszélyforrásként. Ez általában rajtunk kívülálló okok miatt történik. Amit tehetünk (és érdemes tennünk), hogy tiszteletben tartjuk embertársunk félelmét, és biztosítjuk arról, hogy nem jelentünk veszély számára: kutyánkat kontroll alatt tartjuk, magunkhoz hívjuk vagy szükség esetén megkötjük — ahogy az adott helyzet kívánja. Megértő hozzáállásunkkal bizalmat ébreszthetünk embertársunkban, segítve ezzel félelmének leküzdését.

Empátia, előzékenység Bár az utolsó két pontban már érintettük ezt a témát, azért ejtsünk róla külön is pár szót. Kutyásnak lenni — bár örömteli, de — nehéz dolog. Mai világunkban a kutyatartók folyamatosan szembesülnek egyre csorbuló jogaikkal, mert a kutyás - nem kutyás lakosság között fennálló konfliktus rendezése egyszerűbb az újabb és újabb megszorítások bevezetésével, mint ennek a nagyon is kényes kérdésnek a hosszan tartó, erőforrás-igényes megreformálásával. Pozitív változást azonban mi is elérhetünk: a szabályok betartásával és embertársainkra való odafigyeléssel. Mérgelődés és jogaink fennen hangoztatása helyett igyekezzünk türelemmel és megértéssel fordulni mások felé — ők is hasonlóképp fognak viselkedni velünk.


Felhasznált irodalom:

http://www.felsofokon.hu/kutyak-es-emberek/2013/02/07/a-magyarorszagon-elo-kutyak-szama

41/2010. (II. 26.) Korm. rendelet a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról http://www.complex.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1000041.KOR

A Kormány 115/2012. (VI. 11.) Korm.rendelete egyes állatvédelmi tárgyú kormányrendeletek módosításáról http://www.kormany.hu/download/9/76/90000/KR_2012_115_(VI_11)_Kormanyrendelet.pdf

süti beállítások módosítása
Google+