unDOGmatik

unDOGmatik

A kutyád teli hólyagja vagyok...

2018. február 08. - unDOGmatik

Gyorsan bedobunk még egy kávét, aztán futás a buszhoz, az út minimum fél óra. A kávé elég jó vízhajtó, szóval van rá esély, hogy érkezésre már igencsak keményen össze kell szorítani a lábunkat, és másra gondolni sem tudunk, csak egy csendes helyre, ahol senki nem zavar… A kellemetlenségen kívül azonban egyéb gondok is vannak a rendszeresen, sokáig visszatartott vizelettel, és természetesen nemcsak az embereknél, hanem a kutyáknál is. Ráadásul négylábú társainknál sok esetben nem alkalmanként fordul elő, hogy hosszú ideig nem tudnak könnyíteni magukon, hanem akár egész életükben. Sok kutya képes felnőtt korában akár 8-10 órán át is kontrollálni magát, köszönhetően a pozitív tréningnek, de ez bizony egészségügyi problémákhoz is vezethez amellett, hogy rettenetesen kellemetlen.

dogs_urinary_tract_dog_health_lg.jpegNézzük, mi is az a húgyhólyag: egy üreges szerv, amiben a vesékből érkező vizelet tárolódik. Kicsit hasonló egy lufihiz, amit vízzel töltenek fel. Üres állapotban nagyjából gömb alakú, amikor vizelettel telik meg, akkor pedig inkább körte. A vizelet a vesékből érkezik a húgyvezetékeken keresztül, a másik oldalon pedig távozik a húgycsövön át.

Amikor a hólyag eléggé megtelik, a hólyag falában levő speciális idegek üzenetet küldenek a kutya agyának, hogy menjen és jelezzen a gazdinak, itt az idő. Amikor a kutya kiér a szabadba, keres egy megfelelő helyet, ahol ellazítja a záróizmot, amely egy speciális izom a hugyhólyag nyakánál, és a vizelet kiürül.

A vese folyamatosan küldi a vizeletet a hólyagnak, ami nyilván egyre jobban tele lesz. Ebből egyértelműen következik, hogy egy idő után a kutya nem lesz képes visszatartani a vizeletét, és mivel a nyomás folyamatosan növekszik a záróizom környékén, egyre rosszabbul is érzi majd magát. Lehet, hogy kedvencünknek szuper kontrollja van a hólyagja fölött, és nem fordul elő baleset, de a kutya egészsége szempontjából sokkal komolyabb problémákat okozhat a rendszeresen, sokáig visszatartott vizelet, mintha elengedte volna magát a lakásban.

Mennyi időnként kell a kutyának kimennie? Ez egyedileg változhat, de az biztos, hogy minél hosszabb ideig kell tartania a vizeletét, annál rosszabbul érzi magát, és annál nagyobb az esélye, hogy valamiféle betegség alakul ki nála. Az idő, ami alatt a hólyag megtelik függhet attól is, hogy mit eszik a kutya. A tápokra például lehetséges, hogy többet isznak, és ezért több a vizelet is. Bizonyos zöldségek is elég sok folyadékot tartalmaznak.

Érdekes tény, hogy a kan kutyák húgycsöve hosszabb, mint a szukáké, így elvileg valamivel több ideig tudják visszatartani a vizeletüket, aminek nyilvánvalóan köze van a jelölő viselkedéhez.

pexels-photo-59523.jpegJusson eszükbe, hogy a kutyák sem születnek szobatisztán. A kölyökkutyák, úgy, ahogy a kisbabák, nem tudják sok ideig visszatartani a vizeletüket, nem tudják kontrollálni a záróizmot, így a hólyag idő előtt ürül. Nagyjából az történik, hogy mire a kiskutya rájön, hogy pisilnie kell, addigra be is csurrantott. Természetesen nem szabad a kiskutyát hibáztatni, büntetni ezért! A gazdi felelőssége, hogy elég gyakran legyen lehetősége üríteni, és megfelelően legyen tanítva!

Nagyjából 5-6 hónapos korban érik el azt a fejlettségi szintet, amikor teljes kontrolljuk lesz a hólyaguk fölött. Természetesen ez a dolog sem egyik pillanatról a másikra történik, a fejlődés nagyon szépen látható a kölykön. A szobatisztaságra való nevelés minden egészséges kiskutyánál sikerül vagy így, vagy úgy, de érdemes olyan gyakran kimenni egészségügyi sétára, amilyen gyakran csak lehet. Ha mégis baleset történik sincs semmi gond, nem kell egy kölyköt olyasmiért hibáztatni, büntetni, amit nem tud kontrollálni.

Amikor egy kutya egészséges, a vizelet jön és megy minden gond nélkül, szóval ha egy felnőtt kutya vizelési szokásai hirtelen megváltoznak és esetleg „illetlenné” válnak, érdemes felkeresni az orvost, hogy elsőként kizárhassuk a betegségeket.

Milyen problémák léphetnek fel?

Inkontinencia

Az inkontinencia azt jelenti, hogy a hólyagból a kutya akarata ellenére ürül a vizelet akkor is, ha a hólyag nincs tele. Szuka kutyák esetében az ösztrogén nevű hormon segít abban, hogy elég erős legyen a záróizom, emiatt lehetséges, hogy ivartalan szukáknál gyengébb az izom, és pihenéskor, alváskor szivárog valamennyire a vizelet. Ennek a problémának van lehetőség a gyógyszeres kezelésére.

Inkontinenciát más is okozhat. A kutyák, akiknek agyi vagy gerincvelővel kapcsolatos betegségük van lehetséges, hogy csöpögtetik a vizeletet, mert a hólyag falában levő idegek és az agy között megszűnik a kommunikáció, így a hólyag nem üzen a kutyának, amikor itt az ideje kimenni.

A prosztata megnagyobbodása ivaros kanoknál szintén akaratlan ürítést eredményezhet.

Minden olyan betegség, ami miatt a kutya sokat iszik – mint a cukorbetegség, vesebetegségek, Cushing–kór, bizonyos gyógyszerek – okozhat inkontinenciát, mivel a hólyag extrém gyorsan telik meg.

Húgyúti fertőzések

Szuka kutyák hajlamosabbak ezekre a betegségekre, mivel a húgycsövük rövidebb, mint a kanoké, így a baktériumok könnyebben elérik a hólyagot, de természetesen a kanok is ugyanúgy elkaphatják ezeket. A fertőzés hatására a hólyag túlzottan aktívvá válik, és gyakrabban húzódik össze a normálisnál, gyakori vizelési ingert okozva. Húgyúti fertőzés jele lehet a vér is a vizeletben.

Húgykövek

roughedges.jpgHa valamilyen okból kövek képződnek, hasonló tünetek jelentkeznek, mint fertőzés esetén. A dolgok akkor válhatnak kritikussá, amikor ezek a kövek a hólyag kijáratához érkeznek, mert a kutya vizelete olyan anyagokat tartalmaz, amelyek a szervezet számára szükségtelenek és távozniuk kéne. Amennyiben nem sikerül üríteni, ezek az anyagok mérgezést okozhatnak. És ha ez nem lenne elég, vannak olyan kövek, melyek érdesek, éles szélűek, ami plusz fájdalommal jár. 

Többféle oka lehet, hogy a kövek alakulnak ki, például magas ásványianyag szint (kálcium, magnézium, foszfát), lúgos vagy savas vizelet, bakteriális megbetegedések miatt megváltozott pH érték, stb.

A hólyag daganatos megbetegedése

Daganatos megbetegedések közül az átmeneti sejtkarcinóma a leggyakoribb. Genetikai hajlam és környezeti tényezők is közrejátszhatnak a betegség kialakulásában, de lehet fajtára jellemző probléma is: skót terrierek esetében például sokkal magasabb az előfordulás esélye. Ahogy a rákos sejtek burjánzanak a hólyagban, akadályozzák, hogy vizelet érkezzen a veséből vagy vizelet távozzon a hólyagból. Mindennek tetejébe a betegség továbbterjedhet a kutya nyirokcsomóira és egyéb szerveire.

Mit tehetünk, hogy megőrizzük kedvencünk hólyagjának egészségét?

  • Tarsuk tisztán! Ha hosszú szőre van, figyeljünk rá, hogy ápolt legyen, megfelelően le legyen nyírva, ha szükséges. Ezzel segítünk megelőzni a fertőzéseket.
  • Mindig legyen tiszta víz a kutya előtt, hogy a baktériumok rendszeresen ki legyenek öblítve a hólyagból.
  • Biztosítsunk megfelelő táplálékot, szellemi, fizikai elfoglaltságot, hogy a kutya teste és immunrendszere jó formában legyen.
  • Adjuk meg a lehetőséget, négylábú társunkak, hogy olyan gyakran végezhesse el a dolgát, amilyen gyakran szükséges. Minél tovább tárolódik a vizelet a hólyagban, annál nagyobb esélye van a baktériumok bejutni, köveknek kialakulni, és méreganyagoknak felszívódni. Ne felejtsük el azt sem, mi hogy érezzük magunkat, amikor valamiért nem tudunk időben könnyíteni magunkon, a kutyának semmivel sem kellemesebb ez az érzés!

De én egész nap dolgozom! Nem tudom akármikor levinni a kutyámat...

Valóban sokan vannak, akik a hétköznapok nagy részét a munkahelyükön töltik. Elkeseredésre semmi ok, vannak lehetőségek arra, hogy a kutyának így se kelljen egész nap visszafognia magát. Íme néhány ötlet:

  • Kertes, vagy kertkapcsolatos ház esetén jó megoldás lehet a kutyaajtó, amiből már elég profi fajtákat is lehet vásárolni, például olyat, amit a kutya nyakörvén lévő készülék irányít, vagy akár a kutyában levő mikorchip.
  • Lehet szobavécét használni, ne higgyünk az olyan városi legendáknak, hogy egy kutya nem tud szobatiszta lenni, ha van bent is lehetősége elvégezni a dolgát. Ha megfelelő a tréning, természetesen semmi gond nincs ezzel. De a szobavécé nem jelenti, hogy kedvencünk jól meglesz séta nélkül!
  • Választhatunk kutyanapközit, nagyon sok esetben eljönnek a négylábúért, és haza is hozzák.
  • Kereshetünk sétáltatót, aki segít kivinni az ebet napközben, vagy akár megkérhetjük saját csemetéinket, hogy szórakozásból, vagy akár zsebpénz fejében vigyék el sétálni a kutyát.

Ne vegyük természetesnek, hogy minden szépen működik. Az ürítés megfelelő idegfunkciók, tudatosság és izmok összehúzódásának együttes eredménye. Ha valmelyik komponenssel probléma adódik, kész a baj. Figyeljünk négylábú kedvenceink hólyagjának egészségére!

 

Forrás:
https://www.vetwest.com.au/pet-library/bladder-stones-in-dogs
http://www.pethealthnetwork.com/dog-health/dog-diseases-conditions-a-z/transitional-cell-carcinoma-tcc-dogs
http://www.purdue.edu/uns/html4ever/2004/040419.Glickman.scotties.html

Photo by Torsten Dettlaff from Pexels
https://www.pexels.com/photo/animal-dog-puppy-pug-59523/

süti beállítások módosítása
Google+