unDOGmatik

unDOGmatik

A kutyák is rosszul alszanak ha rossz napjuk volt?

2017. november 02. - unDOGmatik

pexels-photo-97863.jpegFotó: Torsten Dettlaff 

Mindannyian tudjuk, hogy kutyáink álmodnak: láttuk, tapasztaltuk már, ahogy mozgatják a lábukat vagy akár nyüszögnek alvás közben. Vajon őket is ugyanúgy befolyásolják a nap folyamán szerzett tapasztalatok és élmények, ahogy minket embereket?

Dr. Kiss Anna (Magyar Tudományos Akadémia) és a Családi kutya program munkatársai EEG vizsgálatokat hajtottak végre kutyákon, akiket előtte kellemes vagy kellemetlen tapasztalat ért.

Az eredmények azt mutatták, hogy míg az embereknek több, a kutyáknak kevesebb idő kell ahhoz, hogy elaludjanak egy rossz nap után, és ahogy az emberek esetében, a kutyáknál is kihatnak a szerzett élmények az alvás minőségére.

A kutatásban 16 kutya vett részt, egy három szakaszból álló kísérletben: az első szakaszban a kutyák a laboratóriumban gyakorolták a felszerelés használatát, a második két részben pedig vagy kellemes vagy kellemetlen élménnyel találkoztak, amit egy 3 órás alvási szakasz követett.

A kutyák fele először a kellemes, majd a kellemetlen, a másik fele pedig először a kellemetlen majd a kellemes élményt tapasztalta meg. A szakaszok között legalább 5 napnak kellett eltelnie.

Pozitív élmény esetében a kutya 6 percen keresztül minden alkalommal simogatást kapott, amikor a gazdájához ment, kedvesen beszéltek vele és olyan játékot játszhatott, amit szeret (huzakodás vagy apportos játék).
Negatív élmény esetén az első részben a kutya ki lett kötve és egyedül lett hagyva a szobában, majd 2 perc után bejött a gazda, de figyelmen kívül hagyta a kutyát, mindössze közel állt hozzá. Ezek után a kísérletvezető fenyegetően közelített a kutyához, majd leült a földre és 3 percig nézte, anélkül, hogy reagált volna.

A tapasztalatszerzés után a kutyákat felkészítették az alvási szakaszra (elektródák felhelyezése), ez kb. 10 percet vett igénybe. A műveletet annak megfelelően végezték el, amilyen élményben előtte a kutyának része volt, tehát ha a jó élményt szerzők csoportjába tartozott, akkor sok simogatást kapott a felkészítés során, ha rossz élményt szerzőkében, akkor figyelmen kívül hagyták.

Azok a kutyák, akik kellemetlen tapasztalatot gyűjtöttek be, hamarabb elaludtak, az alvási idejük átlagosan 72 perc volt, az alvási szakaszok pedig 56 percig tartottak. Azok a kutyák, akik pozitív élménnyel gazdagodtak nehezebben aludtak el, kevesebb ideig, 65 percig aludtak és az alvási szakaszok 51 percesek voltak.

Az alvás különböző szakaszait szintén befolyásolták a kutyák által szerzett élmények: ahogyan a kutatók előre megjósolták, a negatív tapasztalatot szerző kutyáknál hosszabb volt a REM szakasz (gyors szemmozgás), ami az érzelmek feldogozásával van összefüggésben.

A REM nélküli alvás jellemzőbb volt a pozitív tapasztalaton áteső kutyáknál, magyarul ők sokkal mélyebben tudtak aludni, mint a rossz élményben részesülő kutyák.

A kutatók azt is megfigyelték, hogy azok a kutyák, akik a gazdájukkal szemben engedelmesebbnek, de kevésbé nyitottnak mutatkoztak, többször rejtőztek el a gazda mögé, amikor a kísérlet vezetője ült és nézte őket (negatív tapasztalatszerzésnél). Kiderült, hogy ezek közül a viselkedésbeli különbségek közül vannak, amelyek összefüggésben állnak az alvási szakaszok változásával is.

A kísérletből kiderült, hogy kutyák esetében is az egyedi különbségek határozzák meg, hogyan reagálnak az őket ért élményekre és ezek megmutatkoznak az alvás minőségében, az alvási szakaszok különbségében is. A kutatók további vizsgálatokat terveznek a témában, az alvás és az állatjólét összefüggésében.
Ez az első eset, amikor közvetlenül bizonyítást nyert, hogy a kutyák pihenését ugyanúgy befolyásolják az őket ért élmények, ahogy a mienket is.

Forrás:
http://www.companionanimalpsychology.com/2017/11/dogs-sleep-badly-after-stressful.html

http://rspb.royalsocietypublishing.org/content/284/1865/20171883

süti beállítások módosítása
Google+