unDOGmatik

unDOGmatik

A kizárólag jutalmazással képzett kutya engedelmesebb és egészségesebb?

2017. szeptember 22. - unDOGmatik

10401250_10205452439727211_5362343818105012654_n.jpgA különböző képzési metódusok kutyákra kifejtett hatását már régebben is kutatták, hiszen állatjóléti szempontból sem elhanyagolható, hogy tréning során milyen hatások érik a négylábút. A folyamatos stressz kutyák esetében is egészségügyi és pszichés betegségek kialakuláshoz vezet, akár az embereknél.

Egy 2004-es kutatás eredményei arra utalnak, hogy a kizárólag büntetés alapú tréning, de még a vegyes (jutalmazást és büntetést is alkalmazó) tréning is szorongáshoz és ehhez kapcsolódó viselkedési problémák kialakulásához vagy azok súlyosbodásához vezethet. Ezen kívül gyengíti a kutya és a gazda közötti kapcsolatot, aminek a következménye lehet az alacsonyabb szintű engedelmesség, de akár a fajtán belüli agresszió is.

A kutatás során több helyszínen osztottak szét kérdőíveket: kutyás parkokban, állatorvosoknál és állatkereskedésekben is. A részvétel feltétele szerint a kutyának legalább egy évesnek kellett lennie, hogy kizárják a kölyökkori viselkedéseket.
A kérdőív kérdései között előfordult egyszerű feleletválasztós és szabadon kifejtendő kérdés is. A szabadon kitölhető részek a képzési módokkal voltak kapcsolatosak, mindennapi tanítási helyzetekben: szobatisztaságra nevelés, rombolásról való leszoktatás, étel vagy tárgyak ellopásáról való leszoktatás valamint engedelmesség (pl. behvíás, ültetés, séta pórázon, szavadon követés). A kérdőív rákérdezett arra is, hogy a gazda 1-5-ös skálán milyennek értékeli a kutya engedelmességét.

Minden előforduló képzési módot három kategóriába soroltak: jutalmazás alapú (játék, jutalomfalat, dicséret, egyéb jutalom), büntetés alapú (fizikai büntetés, vokális büntetés, kutya kizárása/ignorálása) és vegyes (újságpapír használata a lakásban szobatisztaság miatt, alternatív játék felkínálása rombolásnál, ültetés tanítása kényszerrel).

24779643_6071e34f61b6075f7d6838ae886bed97_xl.jpgBár az általános prekoncepció szerint a büntetéssel vagy vegyes módszerekkel képzett kutyák engedelmesebbek, a kutatás nem ezt támasztotta alá. Az engedelmességgel kapcsolatos válaszokból kiderült, hogy a csak jutalmazás alapú tréninggel képzett kutyák a leginkább engedelmesek és a csak büntetéssel képzett kutyák a legkevésbé. A kettő között helyezkednek el azok az esetek, ahol mindkét metódust alkalmazta a gazda. A legjelentősebb különbségek a földön hagyott dolgok otthagyásánál, a pórázon való sétánál és a szabadonkövetésnél voltak megfigyelhetők. Persze az is lehetséges, hogy a gazda, akinek a kutyája eleve problémás viselkedést mutat, nagyobb eséllyel nyúl a büntetés valamilyen formájához. Egyértelmű mindenesetre, hogy engedelmességi szempontból azok a kutya-gazda párosok érnek el jobb eredményeket, akik kizárólag jutalmazás alapon képeznek.

A gazdák 97,2%-a számolt be legalább egy problémás viselkedésről, melyek közül a legjellemzőbb a bizonyos helyzetekben előforduló túlzott izgatottság (reaktivitás), a félelem és az emberre ugatás volt. Legnagyobb arányban azoknál fordult elő nem kívánt viselkedés, akik kizárólag a büntetésnek valamilyen formáját alkalmazták, legkevésébé pedig a jutalmazással képzők között volt jellemző.

Az eredmények azt sugallják, hogy a büntetés alapú képzés stresszhez, szorongáshoz és ezzel viselkedési problémák kialakuláshoz, vagy a már meglévők romlásához vezet. Mivel a vizsgálatok alapján a legtöbb kutyatartó nincs tisztában az alapvető viselkedési és tanulási alapelvekkel, könnyen lehet, hogy már magát a büntetést sem jól alkalmazzák. Ez azonban nem változtat azon a tényen, hogy összefüggés van a stressz, a szorongás, a problémás viselkedések, valamint a büntetés között. 

Forrás: Hiby, E.F., Rooney, N.J., & Bradshaw, J.W.S. (2004), Dog training methods: their use, effectiveness and interaction with behaviour and welfare

süti beállítások módosítása
Google+