unDOGmatik

unDOGmatik

Tűzijáték: tények és tévhitek

2017. július 13. - unDOGmatik

Minden évben, újra és újra jelennek meg cikkek arról, mit tegyen a gazda a tüzijátéktól félő kutyával és minden egyes évben terjednek a tévhitek is. Járjunk utána a tényeknek, keressünk releváns információt, gondolkodjunk kritikusan, mert ha nem figyelünk többet árthatunk négylábú társunknak, mint amennyit használunk.

Nyugtasd meg!

Mi lehet a leggyakoribb tévhit? Bizony ám: ne nyugtasd a kutyát. Gondoljuk ezt át és utána nyugtassuk meg szegény állatot. Mint tudjuk ugyanis, a félelem nem megerősíthető jutalmazással, mivel a félelem érzelem! Viselkedéseket tudunk megerősíteni, érzelmeket nem. Érezelem az, amit érzünk, viselkedés az, amit teszünk. Ha a viselkedést érzelem motiválja, akkor fog megszűnni, ha a mögöttes érzelem feloldódik. Tehát a kutya akkor nem fogja kaparni az ajtót üvöltve, ha már nem fél.
Ahogy a gyerekek a szülőkhöz menekülnek amikor megijednek, a kutya a gazdájához szalad. Egy az ELTE-n, Gácsi Márta és kollégái által végzett kutatás szerint a kutyák szívverése kevésbé gyorsul fel stresszes helyzetben, ha a gazda is jelen van. Tehát ahogy a kisgyerekeknél a szülő, esetünkben a gazda jelenléte már önmagában is nyugtató hatással lehet. (http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0058475)

Mindig a kutya reakciója legyen a mérvadó nyugtatásnál, azaz ne erőltesd a simogatást, ha a kutya nem szeretné! Amennyiben keresi a társaságot, láthatóan vágyik a gazda közelségére, nyugtatására, akkor érdemes ilyen módon segíteni a félős állatnak, de ha kifordul a simogatásból, kellemetlen számára és inkább elbújik, semmiképpen nem szabad erőltetni. Ha bújni szeret, építs neki búvóhelyet!

Segítenek-e a gyógyszerek?

A nyugtatókkal, gyógyszerekkel kapcsolatban mindenképpen kérd ki szakértő állatorvos véleményét, mert vannak olyan készítmények, amelyek csak leszedálják a kutyát, aki így reagálni, mozogni, hangot adni ugyan nem tud, de ugyanúgy fél. Ilyenek az acepromazine-t tartalmazó gyógyszerek, péládul a Sedalin is.

Vannak kutyák, akik esetében működik az Adaptil. Ez egy szintetikus feromont tartalmazó szer, mely az anyakutyák feromonjához hasonló. (http://www.adaptil.com/hu/#redirected)

Deszenzitizáció vagy nem?

Vigyük-e ki a kutyát közel a tűzijátékhoz, hogy majd így megszokja? Semmiképpen. Ez a fajta „terápia” sokat ronthat a helyzeten. A deszenzitizáció azt jelenti, hogy megpróbáljuk az adott élőlényt (macskát, embert, kutyát, egyiptomi ugóegeret, stb., hiszen ahogy már olvashattuk a tanulás nem fajspecifikus) fokozatosan hozzászoktatni a kellemetlen ingerhez. Deszenzitizáláskor először olyan távolságra kell lennünk a stressz forrásától, ami még nem zavarja az állatot és fokozatosan kell növelnünk az ingerek erősségét. A témában kérd hozzáértő kiképző segítségét!

Maradj nyugodt!

Isabella Merola és kollégái kutatása azt derítette ki számunkra, hogy a kutyák kevésbé ijednek meg egy ismertelen, furcsa tárgytól, ha a gazda nyugodt és jobban félnek, ha a gazda is a félelem jeleit mutatja (http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0047653). Ne pánikolj! Maradj nyugodt, mert a viselkedésed kihat kedvencedre is!

Ellenkondicionáljunk!

Azaz: kössük össze a kellemetlen ingert valami kellemessel. A fincsi ételek nagyon hasznosakehhez. Mielőtt elkezdődik a tűzijáték, készíts egy jó nagy adag, kifejezetten finom ételt (főtt/sült csirke, speciális jutalomfalat, bármi, ami a kutya számára extra, nem megszokott). Próbálj adni a hangoskodás alatt a kutyának egy-egy falatot. Ha eszik, akkor lehet kisebb feladatokat is kérni, ülést, pacsit, el lehet rejteni a jutalmat, játszani az étellel, stb. Az töltött, vagy fagyasztott kong is beválhat.

A kutya sétáljon, játsszon még a hangoskodás előtt és mindenképpen legyen rajta nyakörv/hám, biléta a gazda telefonszámával. A chip legyen regisztrálva és használj pórázt akkor is, ha jól behívható kedvenced! Egy engedelmes kutya is megijedhet és elfuthat ha bepánikol. Amikor elkezdődik a tűziáték, a kutya már legyen biztonságos, zárt helyen, lehetőleg felügyelet mellett. Filmmel, vagy hangosabb zenével lehet próbálni elnyomni kicsit a hangzavart.

A kutyák sokszor nem élvezik a mi hangos ünnepségeinket, de nem kell egyedül megküzdeniük ezzel ha a gazda felkészült és tisztában van vele, mivel segít kedvencének és mivel árt.

süti beállítások módosítása
Google+