unDOGmatik

unDOGmatik

A genetikai öröklődés tudománya furcsább, mint gondoltuk

Így indítanak el a tapasztalataink genetikai változásokat a gyermekeinkben

2015. november 24. - unDOGmatik

A genetikai öröklődés alapvető felfogása szerint egyedül a DNS az, amit utódainkra hagyunk, az olyan vonások, mint az emlékek, sebhelyek és óriási izmok nem átörökíthetők, mert ezek élettapasztalat révén szerzettek, nem azáltal, hogy megváltoztatják a genetikai kódot. A legújabb kísérleti bizonyíték azonban ellentmond ennek a feltételezésnek, és a tudósok most úgy gondolják, hogy tapasztalataink módosíthatják azt a módot, ahogy a gyermekeink teste lefordítja a genetikai kódot. Üdvözöljük az epigenetika furcsa és csodálatos világában a MinuteEarth jóvoltából.

A epigenetika azzal foglalkozik, hogyan irányíthatják a genetikai kódunkat a DNA-szekvenciánkon kívüli tényezők, ami azt jelenti, hogy az információ átadható az egyik generáció által a másiknak és megváltoztathat bizonyos tulajdonságokat anélkül, hogy megváltoztatná a genetikai kódot. Hogy is működik ez? 

A lenti videóban egy olyan kísérletet mutatunk be, ahol hímnemű egerek gyümölcsök illatától való félelemre lettek tanítva azáltal, hogy elektromos áramütést kaptak minden alkalommal amikor megérezték az illatot. Idővel, extra neuronok keletkeztek az orrukban, és az agyuk szag-feldolgozó központjában, ami szuper érzékennyé tette őket az illattal szemben.

Ez nem igazán meglepő: a patkányok teste válaszolt a fenyegetésre és jobban felszereltté tette őket ahhoz, hogy kiszagolják és elkerüljék a veszélyt. Ami különös volt, hogy amikor ezeknek az egereknek kölykeik lettek, ők szintén féltek a gyümölcs illatától és megvoltak az extra neuronok is az orrukban és az agyukban. Így esett az utódok utódjaival is. Mégis hogyan történhetett ez, amikor a két generáció egérkölyök soha nem találkozott az apjával vagy a gyümölcsillattal?

Ahogy a MinuteEarth magyarázza, lehetséges, hogy az utód örökölje azt a tulajdonságot, melyet a szülők tapasztalat alapján tanultak meg. Kiderült, hogy a félelem elültetése az apa egérben genetikai változásokat indított el, de nem magában a DNS-kódban. Sokkal inkább azt a módot változtatta meg, ahogy a genetikai kód utasításait a szervezet lefordítja és végrehajtja.

Minden élő sejtnek van genetikai kódja, és az ebben tárolt információ alapján bizonyos fehérjék keletkeznek, hogy életfolyamatainkat biztosítsák. Kémiai kapcsolók, úgynevezett epigenetikai címkék kapcsolódnak a DNS-hez, melyek képesek ki és bekapcsolni, vagy le és felkurblizni géneket, így a sejtek tudják, hogy milyen fehérjéket kell előállítani és milyen mennyiségben.

Ezeket a kapcsolókat okkal hívják epigenetikus címkéknek: ezeket a genetikai kódtól független tényezők változtathatják. A patkányok esetében tehát az apa gyümölcsök illatával szerzett rossz tapasztalata miatt az orr és az agy idegsejt növekedésével kapcsolatos epigenetikus címkék túl lettek hajtva, ami öröklődött a következő, az azután következő és az azután következő generációban is.

Hogyan történik ez pontosan? Nézze meg a MinuteEarth legújabb epizódját és megtudja, mi köze van mindennek az egérspermához, és hogy ez a fajta furcsa genetikai öröklődés nem csak a rágcsálókra érvényes, hanem emberek esetében is igazán elképesztő módokon jelenik meg.

 

Forrás: http://www.sciencealert.com/watch-the-science-of-genetic-inheritance-is-weirder-than-we-thought

süti beállítások módosítása
Google+